Voorlezen voor baby en kind

Voorlezen voor baby en kind

Voorlezen voor baby en kind*

Weet je dat je al kan beginnen met voorlezen als je baby nog maar 3 maanden is? Hoe eerder je begint, hoe meer profijt je kindje daarvan zal hebben. De woordenschat en de taalontwikkeling worden erdoor vergroot. En uit onderzoek is gebleken dat dit al op de basisschool te merken is bij het leren lezen en schrijven. Het heeft zelfs een positief effect op de hele schoolloopbaan. Voorlezen voor baby en kind is dus een goed idee!

Voorlezen voor baby en kind is goed voor de ontwikkeling

Zelfs de allerjongste kinderen vanaf 3 maanden steken al veel op van een mooi voorleesboek. Ze leren nieuwe woorden, raken gewend aan boeken en ervaren dat lezen leuk is. Daar hebben ze de rest van hun leven voordeel van. Het geeft ze een grote voorsprong bij leren lezen en verhaalbegrip op de basisschool.

Goed voor kinderen met leesproblemen

Ook de kans op leesproblemen als dyslexie worden verminderd of opgevangen als je jouw kind al vroeg met boeken gewend maakt. Want ook kinderen met dyslexie kunnen beter leren lezen door veel te oefenen. In plaats van te automatiseren, leren zij hun geheugen trainen.

Wat voor boekjes en hoe begin je?

Het eerste half jaar van je baby is het goed veel te praten en zingen met je baby tijdens het voorlezen. En vanaf 7 maanden kan je plaatjes aanwijzen en benoemen. Dan leren ze snel nieuwe woorden begrijpen. Vanaf één jaar kun je korte verhaaltjes voorlezen, bijvoorbeeld van Nijntje of Dribbel.

Voorlezen voor baby en kind is ook leuk!

De ontwikkeling van je kind is natuurlijk heel belangrijk, maar behalve dat: voorlezen is ook heel leuk! Het versterkt de band met jou en je kindje. Het is een vorm van communicatie, die in kinderboeken ondersteund wordt met veel plaatjes. Reageren door op plaatsjes te wijzen is al heel goed voor een kindje dat nog niet kan praten. Je kan veel meer contact met je kindje krijgen doordat je elkaar via de plaatjes al begrijpt. Je kan er samen een gevoel bij hebben of zelfs heel hard lachen om grappige plaatjes in kinderboekjes. Het helpt jou als moeder ook de interesse van je kindje te ontdekken.

Tips bij het voorlezen voor baby en kind

Voorlezen aan je baby

Voorlezen voor je baby. Hoe doe je dat? Natuurlijk staan die boekjes vooral vol met plaatjes. En hoe ga je daar dan mee om? Lees de tips over voorlezen aan je baby hieronder.

Voorlezen aan je baby

Tip 1

Kies een vast voorleesmoment op de dag. Bijvoorbeeld voor het slapen gaan. Of kies een rustpunt in de dag. Dat is zeker op drukke dagen een fijne manier om rust te pakken en aandacht te geven aan je kindje.

Tip 2

Als je gaat voorlezen voor baby en kind, ga dan samen een rustige plek zitten. Weg van afleidende geluiden van radio, televisie of computers. Zet alles uit wat af kan leiden. Zorg ervoor dat ook jij tot rust komt van dit moment en ga er lekker voor zitten.

Tip 3

Ga zo zitten met je baby dat je oogcontact kunt maken. Dan kan je de reactie zien van je baby en zij die van jou. Gezichtsuitdrukkingen zijn belangrijk voor het begrip van je baby. Het is het eerste wat een baby begrijpt.

Tip 4

Begin met een afbeelding in het boekje en laat deze zien aan je baby. Houd het boekje goed stil en geef je baby tijd genoeg om het te onderzoeken. Draait je kind de oogjes of het hoofdje weg? Geef haar dan even wat rust. Pushen kan het plezier bederven. En dat is niet de bedoeling!

Tip 5

Je hoeft niet in één keer een heel boekje uit te lezen. Een paar afbeeldingen laten zien is in het begin al goed genoeg. Let goed op de interesse van je baby. Wil ze meer? Dan ga je door. Lijkt ze er klaar mee? Stop dan voor dit moment. Een paar minuten is voor een baby al lang genoeg.

Tip 6

Laat je stem horen bij elk plaatje. Wat je precies zegt is niet zo belangrijk als je baby nog jong is. Benoem bijvoorbeeld wat er te zien is op de plaatjes. Zijn het dieren? Maak dan dierengeluiden. Dat kan bijvoorbeeld ook met auto’s en treinen. Bewegingen maken is ook goed. Bijvoorbeeld als het eten is of een andere activiteit, die je kindje al kent.

Tip 7

Is je baby erg druk? Lees dan eens voor als zij in bad zit. Dan zijn baby’s meer ontspannen. Er zijn ook speciale bad boekjes, die nat mogen worden. Of kijkt zij tijdens het voorlezen steeds weg van het boek? Laat haar dan zelf boekjes pakken uit de kast. Zo leer je al snel de voorkeuren van je kindje kennen.


LEES OOK: De creativiteit van je kindje stimuleren, doe je zo!
EN Tips voor schilderen met kinderen


Voorlezen aan dreumes en peuters

voorlezen aan dreumes en peuter

Voorlezen aan dreumes en peuter gaat al heel anders dan bij baby’s. Ze begrijpen immers steeds meer en leren ook praten. Rond twee jaar kunnen veel kinderen al veel losse woorden zeggen. Sommigen zelfs zinnen maken. Voorlezen gaat dan steeds meer over het verhaal. En de reactie die jouw kindje daarop heeft. Lees de tips over voorlezen voor dreumes en peuter:

Tip 1

Vanaf 12 maanden is je baby een dreumes. Ze kunnen al veel meer zelf. En ook reageren op wat jij voorleest. Geef je kind de ruimte om te reageren. Las een korte pauze in en kijk daarbij je kind aan. Ga vervolgens in op de reacties door te reageren met eenzelfde geluid of gebaar of prijs je kindje dat het goed is.

Tip 2

Geef je kind de ruimte om iets te zeggen tijdens het voorlezen. Het gaat erom dat je kind praat. Dus alle opmerkingen die zij heeft over het verhaal zijn goed. En nee, echt praten doet een dreumes tot een jaar of twee nog niet. Maar zij maken wel geluiden die je kan duiden. Vanaf twee jaar kan een peuter steeds beter praten en daar kan je echte gesprekken mee hebben over een verhaal in een boek.

Tip 3

Stel je dreumes een vraag bij wat jullie zien op het plaatje. Ook al kan een kind tot twee jaar vaak nog niet goed praten. Vaak snapt het een eenvoudige vraag wel. Zoals ‘zie jij het schaap?’ ‘Wat zegt het schaap?’ ‘Mehhh’. Dierengeluiden zijn voor een dreumes of peuter erg leuk om na te doen. En denk ook eens aan bewegingen. Loop eens samen als een hond of pak je kindje zachtjes bij de nek, zoals een leeuwin zou doen met haar welpjes. Maak er een leuk spel van samen.

Tip 4

Kan je kindje al een beetje praten? Laat je kind dan het verhaal navertellen aan een broertje, zusje of aan opa en oma. Daar leert het van om te onthouden en vervolgens te presenteren. Het is heel leuk om te ervaren hoe je kindje daarin kan groeien. En je kan je voorstellen hoe dit een positief effect kan hebben op de spreekbeurten, die ze later moeten geven op school.

Tip 5

Steeds een nieuw boek? Welnee! Je kan hetzelfde boek soms wel maanden gebruiken. Dat geeft je kindje houvast en veiligheid. Iedere keer begrijpt en herkent je kind een beetje meer. En iedere keer kan je samen het verhaal uitbreiden. Dat stimuleert ook de creativiteit van je kindje.

Hoe vaak en hoe lang voorlezen voor baby en kind?

Hoe vaak moet je eigenlijk voorlezen? En hoe lang per keer? Natuurlijk heb je niet hele dagen de tijd. Maar een paar keer per dag is wel goed voor de ontwikkeling van je kindje. Gaat je kindje naar een oppas? Leg haar dan jullie leesgewoonte goed uit, zodat je baby of dreumes het lezen ook met de oppas kan doen. Wat zou de beste planning zijn voor het voorlezen voor baby en kind? Die suggestie vind je hier:

  1. 0-3 maanden: drie keer per dag een paar minuten
  2. 3-8 maanden: drie keer per dag vijf minuten
  3. 8-12 maanden: drie keer per dag vijf à tien minuten
  4. 1-2 jaar: drie keer per dag tien à vijftien minuten

Ik zeg bewust ‘suggestie’ want elke keer dat je leest met je kindje is meegenomen. En het moet geen verplichting worden voor jou of je kind. Juist als je samen een ontspannen moment hebt met een fijne interactie, is de kans groter dat jullie vaker naar een boek grijpen. En genieten? Dat past zelden in een schema.

Foto boven door Lina Kivaka, foto midden door William Fortunato en foto onder door cottonbro studio. Allemaal via Pexels.com. * wil je weten hoe mijn artikelen tot stand komen? Lees er hier alles over!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.