Schilderen met kinderen om creativiteit te stimuleren

Schilderen met kinderen

Veel mensen denken dat ze niet creatief zijn. Maar dat geloof ik niet. Het is vaak een kwestie van tijd en ruimte maken om iets te creëren. Misschien heeft de een er meer de neiging toe dan de ander. Maar dat zou wel eens te maken kunnen hebben met opvoeding. Als je zelf als kind nooit een kwast in je handen geduwd kreeg of zelf mocht weten wat je met een brok verse klei ging doen. Dan heb je misschien het gevoel niet in je handen. Dan weet je niet waar je moet beginnen.

En toch kan er een verborgen talent schuilen in ieder mens. Dus als je jouw kind een kwast in handen geeft om een mooi schilderij te maken, doe dan zelf vooral lekker mee. Het geeft rust en brengt contact met je kind, zonder dat er veel woorden voor nodig zijn. Schilderen met kinderen is bovendien goed voor hun ontwikkeling. Zorg daarom dat je altijd potloden, stiften en ook verf in huis hebt. Koop materialen bijvoorbeeld online bij Lobbes en zorg dat je de voorraad knutsel-, teken-, en verfspullen altijd op peil houdt.

Creatief proces stimuleren bij kinderen

Als je geluk hebt wordt jouw kind op school gestimuleerd haar creativiteit te ontwikkelen. Dat is niet altijd even voor de hand liggend. Mijn dochter tekende eens Rood Kapje en de boze Wolf. Het was een kluwen van rode, groene en zwarte strepen. Het was een prachtige, dramatische compositie en zij vertelde dat zij het bos, Rood Kapje en de maaginhoud van de Wolf in een keer had willen uitbeelden. Dat was geweldig gelukt. Maar wat zei de juf? “Ik zie Rood Kapje niet. Waar is de wolf? En wat is het bos?” De eenvoudige tekening gaf volgens de juf een verontrustend beeld over haar ontwikkeling. Dat moest ze nog maar een keer proberen. Schilderen met kinderen kan ook anders!

Vrij zijn in uiten van creativiteit

Na een pittig gesprek tussen mij en de juf, bleef de juf erbij dat mijn dochter zich niet aan de opdracht had gehouden. Ik zag juist een grote creativiteit en was blij dat we thuis wel het vrije, creatieve denken voorop hadden staan. Zeker op het moment dat we een verfkwast of potlood ter hand namen. Als er een tekening over een bepaald onderwerp gemaakt werd, werd het resultaat altijd goed gerekend. Het verhaal erbij was vaak erg mooi. Het is goed om kinderen creatief te leren denken. En daar hoort buiten de lijntjes kleuren juist bij. In hun leven en werk zullen je kinderen voor problemen komen te staan, die zij op mogen lossen. Een probleem is vaak een situatie, die niet opgelost kan worden met bestaande middelen. Dus creatief denken zonder de beperking van bestaande kaders is dan heel nuttig!


LEES OOK: De creativiteit van je kindje stimuleren? Zo doe je dat!


Schilderen met kinderen, hoe pak je dat aan?

Zorg dat je altijd potloden, stiften en ook verf in huis hebt. Koop materialen eenvoudig online en zorg dat je de voorraad knutsel-, teken-, en verfspullen altijd op peil houdt. Maak een speciale plek in huis, waar je kindje in een creatieve bui altijd aan de slag kan. Zorg dat er altijd voldoende nieuw papier en doek is om de kunstwerken op te maken, anders heb je kans dat vloeren en muren versierd worden, als je kind de smaak eenmaal te pakken heeft. Wij hadden een muur in de kinderkamer waar wel op getekend mocht worden. Zo hadden de kinderen altijd hun favoriete kunst aan de muur. Een kwast witte latex gaf na verloop van tijd weer een verse plek om je op uit te leven. En onthoud goed dat het stimuleren van creativiteit bij kinderen vooral om het experiment en de beleving gaat. Het ervaren van de materialen, de vrije expressie. En nooit over het mooi, goed of fout van het eindresultaat.

Andere vormen van creativiteit

Natuurlijk zijn er een heleboel andere vormen van creatief bezig zijn. Zo kan je zelf kerstkaarten maken met allerlei materialen. En je kan op internet een heleboel leuke DIY’s vinden die je met kinderen kan doen. Zoals bijvoorbeeld een Lama weven! Als je serieus aan de slag wilt met de creativiteit van je kinderen, gebruik dan ook zeker dit boek: The Artist’s Way voor ouders. Het geeft je ideeën genoeg, zonder dat je andere DIY’s als voorbeeld hoeft te nemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.