De creativiteit van je kindje stimuleren

De creativiteit van je kindje stimuleren

Voor de ontwikkeling van je kind is het belangrijk de creativiteit te stimuleren. Daar kun je als ouder je kind mee helpen. Ieder mens, dus ook jouw kind heeft haar eigen unieke talenten. Omdat je dat nooit van tevoren weet, is het goed om verschillende vormen van creativiteit aan te bieden aan je kind. Je kind leert zo ontdekken wat het beste bij haar past. Kleine jongens en meisjes staan open om te leren en zichzelf te ontwikkelen. En als ze jong zijn, vinden zij alles wat nieuw is interessant. Zeker als je als ouder meedoet en voordoet wat zoal de mogelijkheden zijn. Het zijn onvergetelijke en inspirerende momenten die je met je kind kunt beleven.

Verschillende vormen van creativiteit: bijvoorbeeld met woorden

Zodra je kindje gaat praten, kun je met woorden, grapjes en verhalen samen creatief aan de slag. Zo leren kinderen al jong dat je met taal op meerdere manieren jezelf kunt uiten. Je kind leert al vroeg wat ‘letterlijk of figuurlijk’ bedoeld is. En hoe je op een creatieve manier je gevoelens en gedachten kunt uiten met woorden. Vertel elkaar verhaaltjes en maak grapjes met woorden. Laat de fantasie stromen. Luister naar zelf verzonnen verhaaltjes van je kind en geef jouw reactie. Stel vragen en ga samen op in de fantasie. Dat geeft een goede band en je leert je kindje er beter door kennen. Speel ook toneelstukjes en probeer in dans gevoelens of verhalen uit te drukken. Kinderen zijn daar heel goed in.

Spelen en leren na schooltijd

creatief kind

Tekenen en knutselen op de crèche of op school vinden kinderen vaak leuk. Maar ze kijken daar toch ook makkelijk naar wat de juf voordoet en wat hun vriendjes en vriendinnetjes doen. Dat is goed om de basis te leren. Wat is er mogelijk. Eenmaal thuis kunnen ze daar in alle rust hun eigen draai aan geven. Niet gehinderd door ‘wat anderen ervan vinden’. Als ze krijt, viltstiften en verf aangeboden krijgen, kunnen er vernieuwende kunstwerken ontstaan. Zeker als ze altijd toegang hebben tot deze materialen.

Schep gelegenheid, ruimte en tijd voor hun creativiteit en bewonder het. Bespreek kleurgebruik, vormen en het verhaal erachter, ook als het ‘nergens’ op lijkt. Dat geeft kinderen zelfvertrouwen. Want ontdekken dat er een ‘kunstenaar’ in je schuilt, is een geweldige ervaring voor elk kind. Heb je zelf je creativiteit nog niet goed ontdekt? Dan kun je ook beginnen met schilderen op nummer volwassenen en je kind daarbij betrekken met schilderen op nummer kind. Zo leren ze hoe een schilderij of afbeelding in elkaar zit en hoeveel kleuren je kunt gebruiken en op welke manier. En omdat het resultaat wonderbaarlijk mooi is, geeft dat een extra stimulans om verder te gaan met schilderen.


LEES OOK: Tips voor schilderen met kinderen DIY


Schilderen op de muren

Als je kind altijd toegang heeft tot viltstiften, pennen en verf, zal het zich vaker creatief uiten. En ook al spreek je van tevoren af dat dat alleen op schildersdoek of papier mag, een ongelukje zit in een klein hoekje. Je zult tafels moeten boenen en ramen moeten zemen. En vaak bedenkt een kind dat een leuk schilderij op de muur ook een goed idee is. Zeker als het meer zelfvertrouwen krijgt over de eigen creatieve talenten. Koop daarom afwasbare verf, zodat muren en meubels altijd te reinigen zijn. En geef je kind een speciale jas of een overall, dat zij kunnen dragen als zij atelier houden. Als dat bij het ritueel van creativiteit hoort, scheelt dat veel verf en inkt op kledingstukken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.