Welke kamerplanten kies je voor de woonkamer?

Welke kamerplanten

Heb je nog geen plant in huis? Kamerplanten zijn geweldig om in je woonkamer te houden. Ze zijn decoratief, brengen sfeer en zijn ook nog goed voor je gezondheid. Veel kamerplanten hebben een lucht zuiverende werking, ze nemen de vieze deeltjes op uit de lucht en zetten het om naar schone lucht. Planten helpen je dus een gezond leefklimaat te behouden in huis. Zeker als je thuis werkt, zal dat jouw concentratie en je creativiteit verbeteren. Ook je productiviteit is beter, door een goede klimaathuishouding. Ideaal dus! Maar welke kamerplanten kies je?

Welke kamerplanten kiezen voor de woonkamer?

Kamerplanten

Planten passen bij elke stijl. En zeker nu je alle stijlen ook kunt mixen, maakt het minder uit voor welke planten je kiest. Maar het is nog steeds zo dat bepaalde planten een bepaalde stijl kunnen accentueren. Zo zijn fragiele varens en de robuste gatenplant ofwel monstera typisch jaren zeventig. De klimplant voor binnen, geeft een weelderige oerwoud look. Ook al zag je deze twee planten veel in de 70’s, ze geven een heel andere stijl weer. Sierlijke varens met bijna doorzichtige bladeren zijn veel romantischer, dan de stoere klimplant met zijn grote bladeren.

1. Grote groene planten

Stoere planten, zijn groot en groen. Ze klimmen of staan en durven ruimte in te nemen in je huis. Ze zijn geschikt voor grote ruimten, maar kunnen ook een kleine ruimte allure geven. Denk aan een mooie palm-achtige of een klimplant met grote groene bladeren. Of zo’n mooie bananenplant.

2. Planten met bloemen

Veel kamerplanten bloeien ook. Let dan op de kleur van de bloemen, om te kijken of het past bij je interieur. Witte bloemen zijn al snel goed, maar oranje bloemen bij een beachhouse-look staat echt minder goed. Probeer de sfeer van je interieur te accentueren met planten.

3. Grassen en varens

Een mooie verweerde pot met lange grassprieten doen je denken aan de duinen. Varens passen meer in het bos. Ze kunnen beide mooie groene accenten geven in je woonkamer. Met niet al te opvallend groene kleuren. En zonder bloemen. Een beetje neutraal dus.

LEES OOK: Welke bloemen geef je voor welke gelegenheid?
EN Kindvriendelijke tuin maken? Hier moet je zeker op letten!


4. Hangplanten mogen weer

Heb je een grote boekenkast in je kamer? Onderbreek de monotone reeks van boekenkaften dan met een leuke hangplant. Je hebt ze in alle soorten en maten en ze zijn weer helemaal hip and happening. Zelfs in een macramé touw kun je de potjes weer met goed fatsoen achter de ramen hangen. Gezellig!

5. Vetplanten en cactussen

Heb je geen groene vingers? Begin dan met vetplanten en cactussen. Je hoeft ze nauwelijks water te geven. Sterker nog, verwaarlozing vinden ze heerlijk! Ze zijn ook redelijk constant in vorm en kleur, doordat ze langzaam groeien. En zelden blad verliezen. Je kunt kiezen uit vele schakeringen kleur van donkergroen tot lichtgrijs.

Vetplanten

De beste verzorging voor een kamerplant

Als je planten in huis neemt, verdiep je dan even in de verzorging van de plant. De standplaats is belangrijk. De ene plant kan prima tegen zonlicht, de andere krijgt er binnen een week dorre bladeren van. Over het algemeen kunnen planten met een dikker, glad blad beter tegen zon, dan planten met dunnere bladeren. Er zijn planten die alleen maar willen groeien als ze voldoende licht krijgen. Andere soorten groeien overal. Ze hebben ook niet allemaal evenveel water nodig.

Voor alle planten geldt dat als ze bloeien, ze net iets meer water en voeding nodig hebben. De meeste planten houden er niet van om met hun wortels in het water te staan. En als een plant groeit, moet je deze af en toe een grotere pot geven met meer aarde. Dit zijn algemene regels waar je op moet letten. Maar zodra je een plant gekozen hebt, zoek dan even op wat de optimale verzorging voor die plant is. Zo heb je er veel langer plezier van.

2 reacties

  1. Bij gewone kamerplanten worden zoals bij alle gewone agrarische producten ook veel chemische middelen gebruikt om ze perfect op te kweken. Kamerplanten met een SKAL-keurmerk zijn biologisch gekweekt. Er helaas zijn nog maar een paar biologische kwekers in Nederland. Als we allemaal om biologische kamerplanten (en tuinplanten/bollen net zo goed!) vragen, komen er vanzelf meer biologische kwekers. Beter voor iedereen. Nu kun je iig op sprinkler.co biologische planten vinden. (ps: ik heb niets te maken met Sprinkler, wil gewoon heel graag alle gif in de ban)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.