Home / Cadeaus & gadgets / Welke bloemen geef je voor welke gelegenheid?

Welke bloemen geef je voor welke gelegenheid?

Welke bloemen kies je?

welke bloemenZe zeggen dat bloemen van mensen houden. En andersom is dat ook zeker waar. Mensen zijn dol op bloemen. Het is leuk om te geven en ook altijd fijn om te krijgen. Bloemen helpen bij een feestje als er iets te vieren valt. En bloemen geven troost als mensen verdrietig zijn. Als je weet wat iemands lievelingsbloem is, dan is de keuze snel gemaakt als je een bos cadeau wilt doen. Maar welke bloemen geef je als je dat niet weet? Welke bloemen passen bij een huwelijk of juist beter bij een begrafenis? En welke kleur kies je?

Bloemen voor een huwelijk

Er zijn geen officiële regels voor welke bloemen je zou moeten geven op een huwelijk. Als je weet van welke kleur de bruid houdt, dan kies je die. Weet je het niet? Dan zijn witte bloemen altijd een veilige keuze.

Bloemen voor een verjaardag

Welke bloemen geef je voor een verjaardag? Je kunt erachter komen van welke bloemen de jarige houdt. Let gedurende het jaar op wat voor bloemen je vrienden in de vaas hebben staan. Zijn het romantische bossen in pasteltinten, kleurige zomerbloemen of juist wat strakkere composities met veel groen? Koop je zonnebloemen voor iemand die van rozen houdt, dan is dat een gemiste kans. En andersom natuurlijk ook. Op een verjaardag kunnen eigenlijk alle kleuren van de regenboog toepasselijk zijn. Hoewel rode rozen vaak door een geliefde gegeven worden. Maar dat weet iedereen.

Bloemen voor een uitvaart

Als er iemand overlijdt, kun je bloemen sturen naar de familie of de bloemen meenemen naar de begrafenis of crematie. Meestal staat dat ook wel op de kaart. Je kunt kiezen voor een losse bloem, een rouwboeket met lint of een rouwstuk. Meestal zijn de grotere rouwstukken, die op de kist komen te liggen, van familie en dierbare vrienden. Soms kun je bloemen bij de kist leggen bij het afscheid nemen aan het einde van de uitvaart. Voor een uitvaart zijn ook geen vaste regels voor de kleur van de bloemen. Maar grote gele zonnebloemen zijn hier niet gepast. Witte Lelies en andere witte bloemen zijn gangbaar om te geven bij een verlies. Je kunt ze online bestellen zoals bij Boeketcadeau.

Symboliek van bloemen

Met bloemen zijn er dus geen strenge regels. Toch hebben veel bloemen en kleuren zo hun eigen symboliek. Dus als je meer wilt zeggen en betekenis toe wilt voegen aan de bloemen die je geeft, kun je je daar verder in verdiepen. Kijk bijvoorbeeld hier voor een lijst met bloemen en de symbolische betekenis die zij hebben. Als je op die manier bloemen voor iemand uitzoekt met een persoonlijke boodschap erbij, zet dat het positieve effect van bloemen nog eens extra kracht bij.

Kleuren en hun betekenis

Verschillende bloemsoorten hebben een symbolische betekenis. En ook de kleur van de bloemen vertelt een verhaal. Kijk eens naar deze lijst voor inspiratie.

Wit: maagdelijkheid, eenvoud, reinheid, onschuld, kalmte, puurheid en stilte

Rood: liefde, hartstocht, verleiding

Geel: vrolijkheid, glorie, energie, kracht

Oranje: rijkdom, extravert, optimisme, plezier en vitaliteit

Blauw: spiritualiteit, trouw en oprechtheid

Purper: sensualiteit en decadentie

Roze: tederheid, blijdschap, lieflijkheid

Magenta: uitbundigheid, opwinding

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *