Tapijt op de vloer, wat zijn de voordelen en nadelen?

Tapijt op de vloer
Foto door Taryn Elliott via Pexels

Als je een vloer gaat kiezen denk je misschien al snel aan hout of beton. En vervolgens ga je deze aanvullen met kleden om warmte te brengen in je interieur. Maar met tapijt heb je die warmte in de hele ruimte. Tapijt op de vloer lijkt een beetje uit de mode, maar wat zijn eigenlijk de voordelen en nadelen ervan? En in welke ruimten kan tapijt de beste keuze zijn?

Wat kies je op de vloer?

Tapijt als vloerbedekking was vroeger het eerste waar je aan dacht. In de jaren zeventig had iedereen tapijt in de meest prachtige kleuren. Maar de laatste decennia is een houten of betonnen vloer veel meer voor de hand liggend. Dat komt omdat steeds meer mensen het kunnen betalen. Het is duurder, maar gaat wel een leven lang mee. Een goede investering dus. En bovendien zijn steeds meer mensen allergisch voor stof. En een gladde vloer is makkelijker schoonhouden. En toch heeft tapijt ook veel voordelen boven de laminaten, houten vloeren en betonnen vloeren.

Tapijt op de vloer? De voordelen!

Het grote voordeel van tapijt is natuurlijk de warmte. Het isoleert de vloer tegen kou als geen andere vloerbedekking. Daarbij dempt het geluid voor de ruimte zelf en de verdiepingen eronder en erboven. Als je je onderburen een plezier wilt doen kies je sowieso voor tapijt. Een tapijt op de vloer straalt een huiselijke sfeer uit. Ga je voor warmte en gezelligheid? Dan is de keuze snel gemaakt. En niet alleen voor de woonkamer, maar ook voor slaapkamers en overlopen. Een ander voordeel is dat het in aanschaf goedkoper is dan de meeste andere vloeren. Wil je inspiratie opdoen? Kijk dan eens bij Martijn de Wit vloeren, die heeft mooie tapijten en andere vloeren. En o ja, voor kleine kinderen, die een groot deel van de dag op de vloer spelen, is tapijt ook een comfortabel en zacht alternatief.


LEES OOK: Mooie afwerking van je interieur? Tips voor thuis
EN Je slaapkamer upgraden met een beperkt budget? Zo doe je dat!


De nadelen van tapijt op de vloer

Natuurlijk zijn er ook nadelen aan tapijt op de vloer. Als je van een stoere industriële look houdt, valt tapijt eigenlijk altijd af. Het kan dus totaal je stijl niet zijn. Daarnaast zijn er steeds meer mensen allergisch voor stof. En laten we eerlijk zijn, tapijt kan flink wat stof vangen. De oplossing is natuurlijk dat je een tapijt goed schoon houdt. Maar het imago is en blijft dat het stoffiger is dan gladde vloeren. Een ander nadeel is dat vlekken soms lastig te verwijderen zijn. Eenmaal een flinke mok koffie op je witte tapijt? Dat is lastig schoon te maken. Ook is een tapijt, meer dan laminaten en houten vloeren, onderhevig aan slijtage. Als tapijt slijtplekken gaat vertonen is dat gelijk een stuk minder mooi. In aanschaf is tapijt dus goedkoper, maar het moet wel eerder vervangen worden dan de hardere vloeren.

Geen tapijt maar wel grote vloerkleden

Vloerkleden voor warmte en sfeer
Foto door Pixabay via Pexels

Kies je niet voor tapijt, maar wil je wel de warme eigenschappen van tapijt zoveel mogelijk benutten? Kies dan voor grote vloerkleden op je houten- of betonnen vloer. Het geeft dan in elk geval op de plekken waar jij dat wilt een warmere sfeer dan alleen een harde vloer. En het doet veel voor de akoestiek in de ruimte. Want ook vloerkleden dempen galmende geluiden. Kies voor een mooie structuur en kleur, die past bij de ruimte die jij wilt creëren. Want vloerkleden brengen, net als tapijt kleur in je huis.

Ik ben benieuwd of jij tapijt in je huis hebt. Ik heb voor tapijt gekozen in de slaapkamers. Zodat die eerste voetjes op de vloer in de ochtend gelijk een warm gevoel krijgen. En als de kinderen in hun kamer speelden, dempte het ook nog te harde geluiden. Laat me weten hieronder bij de reacties, welke vloer jij koos en wat daarvoor jouw overwegingen waren. Waarom wel of geen tapijt?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.