Mooie afwerking van je interieur. Tips voor thuis!

Mooie afwerking van je interieur
Foto door cottonbro via Pexels

Als we denken aan het opknappen van ons huis, weten we allemaal wel wat een mooie nieuwe kleur op de muur kan doen. Of een hele nieuwe vloer. Daar knapt een ruimte echt van op. Maar daarna maak je de ruimte echt helemaal af met de juiste details. De afwerking van de randjes, stopcontacten en plinten bijvoorbeeld. Ook al hou je van nonchalante imperfecties, zoals de foto hierboven, je wilt ze wel nauwkeurig plannen. Hieronder wat handige tips voor als je echt een mooie afwerking van je interieur wilt hebben. Want dat maakt echt veel verschil!

Mooie afwerking van je interieur: nieuwe plinten

Als je een muur schildert of een nieuwe vloer legt, kom je altijd de plinten tegen. Ze zijn de omlijsting van de overgang van de vloer naar de muur. En als ze missen, valt dat misschien niet gelijk op, maar het oogt toch slordig. Het is een hele klus apart om de plinten op orde te krijgen, maar de ruimte knapt er flink van op.

Mooie stopcontacten die passen bij de muur

Luxe stopcontact

Stopcontacten zijn veel mensen een doorn in het oog. Je wilt ze liever niet laten opvallen, maar om ze op een handige plek te hebben voor gebruik, zitten ze toch vaak in het zicht. Maar ook daar zijn mooie oplossingen voor. Zoals luxe stopcontacten in verschillende kleuren. Zo heb ik mijn ook laten vallen op dit roze stopcontact (zie foto) voor op mijn lichtroze muur in de woonkamer. Het is een stopcontact met USB-plug. Hoe handig ook! En ook lichtschakelaars zijn bij een gekleurde muur veel mooier in dezelfde kleurtoon van de muur. Bij SE.com hebben ze diverse kleuren en vormen. Dat geeft toch een extra luxe uitstraling aan je muur.

Snoeren wegwerken of juist op laten vallen

Voor een mooie afwerking van je interieur is het ook belangrijk om snoeren weg te werken. Zitten ze langs de plint? Zorg dan dat ze de kleur van de plint, de vloer of de muur hebben. Zodat ze optisch lekker wegvallen. Natuurlijk is dat met een witte muur en witte plint nooit een probleem, want de meeste snoeren komen in wit. Maar zodra je met kleuren gaat werken, kun je de elektriciteitskabels daar ook op afstemmen. Als je echt mooie kabels vindt, voor een lamp bijvoorbeeld, dan kan het ook juist een mooi statement zijn om de kabel op te laten vallen. Een mooie kabel hoef je dus niet perse weg te werken.


LEES OOK: Kinderkamer restylen? 6x makkelijke tips!
EN Raamdecoratie ontdek unieke oplossingen


De kleur en stijl van deuren kiezen

Voor deuren is het nooit een probleem als ze een afwijkende kleur hebben van de muur. Dat oogt normaal. Net als dat plinten ook af mogen wijken van vloer en muur. Maar het is wel mooi als dan bijvoorbeeld de plinten en de deuren dezelfde kleur hebben. En als de deuren passen bij de stijl waarmee je de ruimte hebt ingericht. Alleen al de deurknoppen en nieuw beslag kunnen een groot verschil maken, als je niet gelijk aan hele nieuwe deuren wilt beginnen.

Maak een moodboard voordat je start

moodboard
Foto door cottonbro via Pexels

Maak je de muren wit en kies je een neutrale vloer? Dan is dat niet zo lastig matchen met de rest van de ruimte. Maar zodra je met verschillende kleuren gaat werken is het belangrijk om eerst een moodboard te maken. Plak plaatjes van alle meubels in de ruimte en de kleuren van vloer, muur, plinten en deuren op een groot vel papier. En kijk hoe dat bij elkaar past. Kijk ook of de stijlen bij elkaar passen. Natuurlijk is het mixen van stijlen ook helemaal oké, zolang jij dat zelf zorgvuldig bij elkaar zoekt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.