Shutters als raamdecoratie, je ziet ze overal!

Shutters zijn een hit, en dat is niet voor niets!

shuttersKijk een willekeurige Amerikaanse serie of zoek eens op Pinterest op Amerikaans interieur en je komt ze tegen: shutters. Inmiddels heeft Nederland deze stijlvolle en duurzame raamdecoratie en zonwering ook ontdekt. De mogelijkheden zijn namelijk eindeloos. Shutters zijn een hit! Shutters zijn multi-inzetbaar, duurzaam en vooral mooi. Bovendien is er een keuze uit de houtsoort, de wijze van bedienen, de kleur en ga zo maar door. Shutters zijn een veelzijdig product waar veel voor te zeggen is.

Raamdecoratie en zonwering tegelijk

Wat zijn shutters nou eigenlijk? Het zijn houten binnenluiken met verstelbare lamellen. Van hout vooral. Daarmee is niet gezegd dat ze alleen voorbehouden zijn aan een landelijk interieur. Ook in een modern en industrieel gestylde ruimte passen shutters prima. Ze zijn toepasbaar in veel stijlen en ruimten.

Shutters zijn een vorm van raamdecoratie die voor vrijwel ieder raam geschikt zijn. De lichtinval is er heel goed mee te regelen. Je houdt fel zonlicht op afstand en haalt tegelijkertijd het licht naar binnen. Het betekent dat je het felle licht ver weg houdt van je computerscherm of televisie, maar toch een heldere en lichte woonkamer of kantoor behoudt.

De oude Grieken gebruikten al shutters en in Amerika lijkt iedereen ze te hebben

Dat is toch echt iets anders dan de zon weren door gordijnen te sluiten. Daarmee sluit je de lichtinval volledig af en dat is natuurlijk niet altijd de bedoeling. Je wilt de zon het liefst in huis halen en het licht zelf kunnen regelen. Dat is precies waar shutters goed in zijn.

Deze houten binnenluiken, hebben als zonwering dan ook een lange historie. Mogelijk gebruikten de oude Grieken al houten shutters om zonlicht en warmte buiten te houden. Tegenwoordig zijn ze vooral bekend van Amerikaanse woningen. In Californië lijkt de eerste shutterfabriek te hebben gestaan. En wie veel Amerikaanse televisieseries volgt, zal met deze stijlvolle luiken bekend zijn. In Amerika lijkt iedereen ze te hebben.

Energie besparen

Dat is niet voor niets, want shutters zijn meer dan lichtinval-regelaars. Zo is het een product dat ook isolerend werkt. Het houdt de warmte in de zomer buiten en in de winter juist binnen. Daarmee kunnen we ze scharen onder duurzame woningdecoratie, omdat ze door het vasthouden van de warmte in de winter je behoorlijk wat energie kunnen besparen. Bovendien hebben ze een lange levensduur en worden ze geproduceerd van duurzaam hout.

————————————————————————————–
LEES OOK: Een-goede-nachtrust-voor-je-kind-houd-het-licht-buiten
EN Woonkamer-make-nieuw-bankstel-en-gordijnen
————————————————————————————–

Op kantoor doen ze goed dienst

Shutters op een kantoor? Dat kan heel goed. Ze doen dienst als zonwering en zijn voor vrijwel ieder raam te plaatsen. Ook als het hoge ramen betreft. Bovendien zijn ze ook als roomdivider in te zetten. Dat geeft ze een multifunctionele taak en je creëert er een eenheid in sfeer mee. Ze zijn er in meerdere tinten, van wit, tot bruin tot zwart. Passend in ieder (kantoor)interieur. In huis worden ze veel in de woonkamer toegepast. Maar ze kunnen ook goed in de slaapkamer of zelfs in de badkamer geplaatst worden. Kies dan wel voor exemplaren die goed bestand zijn tegen vocht.

Houten shutters zorgen voor een mooie akoestiek

Het verschil met lamellen is de richting van de latjes, het materiaal en de wijze waarop je het zonlicht kunt regelen. Lamellen zijn veelal van kunststof of aluminium. Shutters zijn een stuk steviger en maken een interieur helemaal af. Bovendien dempt hout ook geluid, waarmee de akoestiek vaak aangenamer is dan bij aluminium producten.

Sfeervolle ruimte met shutters

Nog een voordeel: ze zijn vaak te plaatsen voor ramen waarbij een andere zonwering nauwelijks mogelijk is. Metershoge ramen, ronde ramen, draaikiepramen of dakramen. Het kan allemaal met shutters worden bedekt. Daarmee kan iedere ruimte sfeervol worden aangekleed.

Ze zijn er van een basis-uitvoering tot aan de meest luxe vormgeving, waarmee ze zo kunnen worden afgesteld dat er helemaal geen daglicht doorheen komt. Deze laatste zijn uiteraard zeer geschikt voor slaapkamers. Ook de houtsoort die wordt gebruikt, de paneelbreedte, de laksoort waarmee ze worden afgewerkt en de wijze van bedienen, spelen een rol. De keuze is enorm! Wil jij shutters kopen? Oriënteer je van tevoren dan goed, want het is de bedoeling dat je er lang van kunt genieten.

Dit artikel werd mede mogelijk gemaakt door Shutterkoning, experts in shutters.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *