Planten in huis: voordelen van de kamerhortensia

planten in huis
Fotocredit: Hydrangeaworld

Heb jij een favoriet relaxplekje in huis? Zet er eens verschillende planten neer voor een extra prettige sfeer. Je maakt als het ware een thuiswellness. Een plant die daar heel goed bij past is de kamerhortensia. Want terwijl jij geniet van de kleurrijke bloemen krijgt het binnenklimaat automatisch een gezonde impuls. Daarmee is de hortensia ook zeer geschikt als plant voor op de thuiswerkplek. Planten in huis zijn sowieso heel gezond!

Hydrateren met Hortensia

Met hortensia verbeter je de relatieve luchtvochtigheid in huis. De botanische naam Hydrangea verwijst er al een klein beetje naar. Hoe dan? Het water dat je aan de hortensia geeft, wordt via de wortels opgenomen. Het vocht gaat door de hele plant heen tot in de vele bloemen en bladeren. Het water verlaat de hortensia via verdamping. En door de vele bloemblaadjes heeft de plant een groot oppervlak, waar deze verdamping plaats vindt. Uit onderzoek blijkt dat er geen andere kamerplant is die zo’n positieve bijdrage levert aan de luchtvochtigheid in huis als de hortensia. En dat is goed nieuws want met een gezond binnenklimaat heb je minder klachten als hoofdpijn en droge ogen. Werk je veel achter een beeldscherm? Zet dan zeker één of twee hortensia’s op de (thuis)werkplek.

Eigentijds en nostalgie

Dit is mijn relaxhoekje met planten. Planten in huis vind ik heerlijk! Ik zit graag op dit krukje bij de planten en kijk dan naar buiten. Vaak is er wel een vogel, die dan iets leuks doet in de tuin. Tien minuten later voel ik me alweer helemaal relaxed.

De Hortensia is een nostalgische plant. Maar tegelijk ook heel geschikt om met elk interieur te combineren. Een relaxplek geef je een eigentijdse uitstraling door de hortensia te combineren met groene kamerplanten. Kies daarbij voor een mix van potten van natuurlijke materialen zoals riet, zeegras en bamboe. Je kunt ook een flinke bloemenzee maken door hortensia’s in verschillende kleuren en formaten bij elkaar te zetten. Potten en manden in frisse, lichte kleuren zorgen voor een extra vrolijk effect.


LEES OOK: Welke kamerplanten kies je voor de woonkamer?
EN Welke bloemen geef je voor welke gelegenheid?


Voor iedereen in alle kleuren

Hortensia’s zijn er in verschillende formaten en diverse kleuren zoals wit, blauw, roze, groen en gecombineerde kleurschakeringen. Laat je verrassen door soorten met een supergrote bloem (van wel 30 cm) of door planten met extra veel bloemen. Ze zorgen in elk geval voor vrolijkheid in huis. En omdat de hortensia ook een feestelijke uitstraling heeft, is het een ideaal cadeau voor verjaardag, kraamvisite (blauw of roze!), Valentijn of gewoon als bedankje.

Praktische tips voor de verzorging van kamerhortensia‘s

  • Geef de hortensia royaal water als de potgrond droog aanvoelt. Check na een kwartiertje de sierpot en haal het overtollige gietwater weg.
  • Voeg eens per twee weken wat plantenvoeding toe aan het gietwater. De hortensia bloeit dan nog uitbundiger en extra lang.
  • Zelfs de meest verstokte koffie- of theedrinker laat wel eens een klein bodempje in de beker achter. Spoel het niet achteloos door de gootsteen, maar geef het afgekoeld (!) aan de hortensia. Zowel thee als koffie bevat kalkvrij water maar ook voedingsstoffen voor de plant.

Kamerhortensia’s zijn vanaf januari tot en met mei verkrijgbaar bij onder andere tuincentra, supermarkten en bloemisten. Kijk voor meer informatie en inspiratie op www.hydrangeaworld.com.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *