Raamdecoratie! Ontdek unieke oplossingen

raamdecoratie

Aan raamdecoratie worden veel eisen gesteld. Ze moeten geschikt zijn voor hoeken tot bogen, en van dakvensters tot serres. Producten, materialen en stoffen moeten geschikt zijn voor een optimale lichtregeling tot een absolute verduistering, voor bewegende ramen, en om toe te passen in vochtige ruimtes. Van slimme rolgordijnen op maat, tot lange elegante decoratie in de woonkamer.

De functies van raamdecoratie

Elke woning heeft ramen, om daglicht binnen te laten. Maar soms houden we het licht liever buiten. Bijvoorbeeld als het daglicht te scherp is in de zomer. Dat doen we met raambekleding. Het geeft ons privacy, en is ook nog eens sfeerverhogend. Voor de decoratie van het interieur, is raambekleding net zo belangrijk. Voor elk type inrichting, van klassiek tot modern, is er een passende raamdecoratie te vinden. De bekendste zijn de kamerhoge stoffen gordijnen, rolgordijnen, vouwgordijnen, plissé gordijnen, horizontale jaloezieën, verticale lamellen paneelgordijnen en shutters. Het is belangrijk om de raamdecoratie in stijl te houden met de rest van het huis. Gedrapeerde rijke stof heeft bijvoorbeeld een andere uitstraling dan een strak rolgordijn.

Spelen met licht, waar let je op?

Door te spelen met licht creëer je een bepaalde sfeer. Met raamdecoratie bepaal je hoeveel licht er binnen komt: van zacht gefilterd licht tot totale verduistering. Als je raamdecoratie gaat uitzoeken dan is het belangrijk jezelf een aantal vragen te stellen:

 • Voor welke ruimte is het?
 • Hoeveel licht moet er tegen gehouden worden?
 • Houd je van gefilterd licht of juist meer van verduistering?
 • Zit het raam aan de zuidkant?
 • Hoe goed wil je overdag naar buiten kunnen kijken?
 • Als het buiten donker is, hoe belangrijk is dan je privacy?

Speciale vormen van ramen en kozijnen

Hoe zien de ramen eruit? En welke gordijnen kies je bij die kozijnen? Wil je raamdecoratie die binnen het raamkozijn valt overdag? Of liever van muur tot muur en van plafond tot vloer? Voor alle ongewone raamvormen, van recht of schuin tot rond, bestaat er speciale raamdecoratie. Met beugels of zijgeleiding als optie, waardoor de raamdecoratie veilig blijft vastzitten. Ook zijn er mogelijkheden om sommige gordijnen te plaatsen op ramen die worden gekanteld of bewogen. Ze zijn ook geschikt voor hellende ramen, zoals die van een serre.

Gordijnen tegen inkijk

De top-down en bottom-up gordijnen zijn geschikt voor ramen, waar je inkijk wilt voorkomen. Daarmee laat je op ooghoogte het gordijn de ramen afdekken, maar kun je daarboven en onder toch licht binnen laten schijnen. Je hebt dan een goede combinatie van natuurlijk licht en privacy tegelijkertijd. Top-down en bottom-up is een uitstekende keuze om de mate van inkijk perfect in te stellen, voor badkamers, ramen aan de straatkant en kantoren.

Raamdecoratie in vochtige ruimten

In kamers die worden blootgesteld aan vocht en condens kunnen jaloezieën of andere raamdecoratie die niet geschikt zijn voor zulke omstandigheden na verloop van tijd schade oplopen. Bij diverse mogelijkheden voor raamdecoratie zijn er vochtbestendige opties voor keukens, bijkeukens of badkamers die voortdurend aan dampen worden blootgesteld. De duette- en plissé shades zijn producten die de meeste mogelijkheden en opties voor toepassing en plaatsing hebben.

Kleur kiezen? Let hierop!

Als je een keuze maakt voor het soort raamdecoratie en het te gebruiken materiaal, dan kun je daarna de kleur kiezen. Bekijk de ruimte waarvoor je de raamdecoratie gaat uitzoeken. Welke kleuren kom je tegen in de ruimte? Wil je een kleur die daarbij past of kies je juist voor een meer neutrale kleur? Moeten muren en raamdecoratie een kleureenheid vormen? Raamdecoratie kan een flinke investering zijn en raambekleding beslaat vaak een groot oppervlakte van de ruimte. Een opvallende kleur of stof met drukke patronen valt erg op. En ook al is dat misschien nu precies afgestemd op het interieur, dat kan over een paar jaar anders zijn. Kies daarom voor iets dat je ook over een paar jaar nog mooi zal vinden.

Tips en inspiratie bij het uitzoeken van raambekleding

raamdecoratie

Voor inspiratie bij het kiezen van raamdecoratie kun je natuurlijk ook op internet zoeken. Er zijn ook systemen die geautomatiseerd werken. Je kent het wel uit de film. Je drukt op een knop en alle gordijnen gaan dicht. Kijk voor domotica tips ook online. Verder nog wat tips om tot een verstandige keuze te komen over maat, kleur, en type raamdecoratie:

Natuurlijke stoffen en breder uiterlijk

 • Natuurlijke stoffen, bijvoorbeeld katoen en linnen, verkleuren en verteren snel in het felle zonlicht. Dit is met een goede voering te verhelpen.
 • Een raam lijkt breder door het gordijn royaal aan beide zijden van het raam door te laten lopen voor de muur. Het mooiste effect bereik je wanneer dit van muur tot muur mogelijk is. Een raam lijkt hoger door het gordijn van vloer tot plafond te laten lopen.

Decoratief gebruik en overgordijnen

 • Plaats een uni overgordijn aan de raamzijde en de transparante vitrage aan de kamerzijde. Overdag is alleen de transparante vitrage zichtbaar en in de avond schuif je het overgordijn achter de transparante vitrage langs waardoor het uiterlijk in de kamer hetzelfde blijft, maar de kleur en/of patronen intenser worden.
 • Heel decoratief kan het zijn om twee verschillende stoffen te gebruiken in één overgordijn. Aan de boven- of onderkant van het gordijn een andere gekleurde strook aanbrengen. Dat zorgt voor een speels effect. Hierbij is het wel nodig om een voering te gebruiken.

Vouwgordijn en houten jaloezieën

 • Een vouwgordijn krijgt een stoer effect wanneer deze versierd is met bijvoorbeeld houtje touwtje of met ingeslagen zeilringen.
 • Houten jaloezieën zijn helemaal aan eigen smaak en inrichting aan te passen. Je kunt keuzes maken in nerf, vlam van het hout en in een reeks kleurtinten. Ladderband is er in meer dan 50 opties, zoals effen tinten, strepen of bloemmotieven, suède, fluweel en nepbont. Maak gebruik van mooie natuurlijke of juist contrasterende kleuren om een eigen, unieke jaloezie te creëren.

Paneelgordijnen en matglasfolie

 • Paneelgordijnen van stof of Japans papier ( Washi) zijn decoratief en kun je gebruiken bij vensters, maar ook voor scheidingswanden, coulissen en als wanddecoratie. Verticaal gestreepte raamdecoratie laat een ruimte hoger lijken, en horizontaal gestreepte raamdecoratie een smalle ruimte breder lijken.
 • Matglasfolie op glazen wanden en ramen is een decoratieve manier om inkijk te voorkomen. Voor bedrijven is een ontwerp in matglasfolie een stijlvolle toepassing. Bijvoorbeeld in de vorm van belettering, logo of als full color design. Van matglasfolie kun je de meest uiteenlopende patronen laten snijden. Met zonwerende folie op het raam kun je de warmte tot 90 procent buiten houden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.