Goede sloten om je huis te beveiligen

Goede sloten

Helaas worden er dagelijks in Nederland nog veel inbraken gepleegd. En in de zomer gebeurt dat nog veel vaker. Als mensen op vakantie zijn. De gevolgen van een inbraak zijn vaak groot. Naast de materiële schade is er doorgaans ook sprake van mentale schade. Zeker als je zelf wel thuis was tijdens de braak. Door de grote impact die een inbraak kan hebben, wil je deze het liefst voorkomen. Maar het volledig voorkomen van een inbraak is haast onmogelijk. Wel kun je met goede sloten en sociale controle in de buurt, de kans op een inbraak behoorlijk verkleinen.

Goede sloten helpen echt

Als een inbreker jouw woning binnen wil komen, zal dat uiteindelijk altijd kunnen lukken. Daarin houdt geen slot de inbreker tegen, toch? Ja en nee. Een inbreker met goed gereedschap zal elk slot uiteindelijk open kunnen breken. Maar, hoe beter het slot is hoe langer het duurt voordat hij het slot open heeft. Kwalitatief goede sloten vertragen de inbreker dus bij de inbraakpoging. Ervaring leert dat menig inbreker hierdoor uiteindelijk af zal haken. Een inbreker wil namelijk niet betrapt worden. Als het openbreken van het slot te lang duurt, wordt de kans op betrapping veel groter. Hierdoor is de kans groot dat de inbreker zijn inbraakpoging zal staken. Je kunt dus wel stellen dat kwalitatief goede sloten als inbraakpreventie hun dienst goed bewijzen.

Opletten in de buurt en camera’s

Als je op vakantie gaat, laat dat dan je buren weten. Vraag hen of ze op je planten of de kat willen passen. En vraag of ze de post elke dag uit het zicht willen leggen. En als je een oprit hebt, vraag dan aan buren met twee auto’s of ze er eentje op jouw oprit willen plaatsen in de weken dat je op vakantie bent. In de weken dat je zelf thuis bent, let dan op de huizen van anderen. Veel buurten hebben ook een groepsapp. Zo kunnen ze alarm slaan als er inbrekers actief zijn. Dan kun je extra waakzaam zijn met het sluiten van je (tuin)deuren. Ook als je maar eventjes de deur uit gaat. Zo kun je met je buurt ook helpen aan inbraakpreventie. Ook het ophangen van camera’s en lampen die aanspringen door beweging, helpen om inbrekers af te schrikken. Heb je een hond? Dan hoef je je altijd minder zorgen te maken. Het schijnt dat inbrekers precies weten welke huizen ze over moeten slaan, omdat er een hond aan kan slaan als ze een poging tot inbraak doen.

Goede sloten met een keurmerk

Naast waakzaamheid is een stel goede sloten op je deuren dus ook geen overbodige luxe. Maar voor welke sloten kies je? Voor je nieuwe huis, of als je sloten toch een keer opengebroken zijn. Ga naar je lokale slotenspecialist. Dat zijn vaak echte vakmensen als het gaat om goede sloten. Slotenmaker Helmond bijvoorbeeld werkt alleen met sloten van de allerbeste kwaliteit. Zoek via Google de slotenmaker bij jou in de buurt. Het SKG keurmerk voor sloten zegt iets over de kwaliteit. Sloten die dit keurmerk dragen zijn door een onafhankelijke organisatie uitvoerig getest. De kwaliteit wordt binnen dit keurmerk ook nog onderverdeeld in één of meerdere sterren. Kies voor de beste kwaliteit, daar heb je het langst plezier van.  


LEES OOK: 3X inspiratie voor een houten schutting
EN 5 tips voor een kindvriendelijke vloer


Oude sloten vervangen voor ze stuk zijn

Niet alleen een inbraak(poging) kan reden zijn tot het vervangen van je sloten. Ook als je slot versleten is, zal je deze voor een nieuwe moeten laten vervangen. Doe je dit niet op tijd? Dan bestaat de kans dat je op een dag ineens je woning niet meer in kunt. Ook dan is de spoedservice van de slotenmaker snel ter plaatse. Maar het is nooit fijn. Merk je dat een slot weerstand biedt? Kun je de sleutel niet meer goed omdraaien? Misschien spuit je er nog een keer wat kruipolie in, maar het is wel een teken dat je slot aan vervanging toe is. Heb je een huurhuis? Dan zijn de kosten voor de sloten vaak op rekening van de verhuurder. Je kunt dan vaak helaas niet kiezen welke kwaliteit deze sloten hebben. Dus misschien pak je hierin toch liever zelf het heft in handen, door ze zelf aan te schaffen.

Houd jij altijd rekening met de beveiliging van je huis? En welke aanvullende tips kun jij nog geven?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.