Sri Lankaans kinderfeestje

Door: Susanne van Lieshout interviewt vrouwen in Sri Lanka
In Sri Lanka zijn verjaardagen belangrijk. Onze buren Tanya en Niroshan, hebben twee kinderen. Sarit is een jochie van 3, een kleine terror die bij mijn dochter Soleine op de crèche zit en Sunitha, een prachtig meiske met grote bruine ogen van 5. Twee keer per jaar organiseert Tanya een verjaarspartij voor haar kids. Wij als buren worden standaard uitgenodigd middels een voorbedrukte kaart gericht aan Soleine. Op deze kleuterfeestjes komen gemiddels zo’n 60 kinderen! Nu denk je misschien wow, die Tanya, die is wel dapper om zoveel klein grut over te laten komen.
Inderdaad, en bovendien kan Tanya heel goed oganiseren. Elk feestje heeft hetzelfde concept: er komt een uitgezakt luchtspringkussen, een jongen met een pony die zijn fitste jaren ook al lang achter de rug heeft (de pony dan) en een schmink mevrouw .De meisjes, allemaal uitgedost in zoete jurkes met veel kant en roesjes zien eruit als mini-bruidjes. Ze rennen door het hele huis en tuin totdat het tijd is voor de taart, elk jaar een ander thema varierend van Vlinder tot Cricketveld in de bijbehorende felle kleuren.

Dan gaan de mama’s en de papa’s eerst bidden in een kring en krijgt ieder een stukje mierzoete cake op een servetje. Tussendoor zetten de keukenhulpen de eettafel in de kamer vol met snacks en snoepjes: frietjes, mini sauzijnbroodjes, viscakejes en kipballetjes..allemaal heet en spicy.

Om 5 uur krijgt Soleintje een ‘partybag’, een bedrukt plastic tasje met snoepjes en een kadootje: haarspeldjes voor de meisjes, fluitjes voor de jongetjes. Tegen die tijd is de birthday babe zo’n 50 kadootjes rijker die op de slaapkamer worden opgeslagen en in de dagen ernaar pas worden opengemaakt. ‘Want’, zo zegt Tanya, ‘we moeten ze niet te veel verwennen, die kleintjes’. Soleine is het enige buitenlandse kindje, maar dat heeft ze nog niet door. Ze laat het allemaal maar over zich heen komen, maar om 5 uur gaat ze graag met me mee naar huis want dan kriebelt de jurk, en zit ze onder de zweetbultjes. Ik ben altijd blij als ik weer weg mag.
Persoonlijk heb ik besloten me aan de fijne regel te houden van nodig net zo veel kindjes uit als jaartjes oud. Dus ga ik voor Soleintje in oktober vier vriendjes uitnodigen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.