Opening Expositie Vrouwen en de Eerste Wereldoorlog

In oktober doet Atria weer mee aan het evenement Maand van de Geschiedenis. Dit jaar staat het geheel in het teken van ‘Vriend en Vijand’. In het kader van 100 jaar Eerste Wereldoorlog besteedt Atria deze maand aandacht aan vrouwen en de Eerste Wereldoorlog aan de hand van verschillende activiteiten. Op donderdag 9 oktober vindt de feestelijke opening plaats van de expositie ‘Vrouwen en de Eerste Wereldoorlog in Nederland’ met de voorstelling ‘1919’ van Angela van Leeuwen.

‘1919’

Theatermaakster Angela van Leeuwen vertaalt in deze intieme voorstelling de onbegrijpelijkheid van de Eerste Wereldoorlog naar korte monologen en liedjes over vrouwen uit die tijd. Onder meer een verpleegster, een vrouw die thuis blijft en de (vermeende) spionne Mata Hari komen aan het woord, afgewisseld met mooie, soms wrange liedjes die vragen oproepen. Wat doe je met je leven? Weggaan of thuis blijven? Ben je bereid om te vechten?

Expositie

Nederland bleef tijdens de Eerste Wereldoorlog (1914-1918) neutraal, toch kreeg men op verschillende manieren met de oorlog te maken. Hoe heeft deze oorlog invloed gehad op het dagelijkse leven van vrouwen in Nederland? De expositie ‘Vrouwen en de Eerste Wereldoorlog in Nederland’ neemt je aan de hand van bijzondere stukken waaronder foto’s, egodocumenten, brieven en brochures mee naar die periode. Ook het ‘paspoort’ van Aletta Jacobs, dat dit jaar meedoet aan de Stuk van het Jaar verkiezing, is te zien.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.