Afghaanse vrouw moet verkrachter trouwen

Een verkrachte vrouw uit Afghanistan komt vrij omdat ze bereid is de dader te trouwen. De 19-jarige Gulnaz zat een jarenlange gevangenisstraf jaar uit, omdat de misdaad door de rechter werd gezien als overspel. Gulnaz werd verkracht door de echtgenoot van haar nicht, toen ze in zijn huis verbleef. Ze stapte naar de rechter voor genoegdoening, maar werd zelf veroordeeld tot 12 jaar, omdat het hof seks buiten het huwelijk bestraft.

De straf werd later teruggebracht tot drie jaar. De dader moet zeven jaar zitten. In de gevangenis beviel Gulnaz van een kind van de verkrachter. Het meisje is bij de moeder in de gevangenis, wat gebruikelijk is in Afghanistan.

Documentaire
Recentelijk besteedde een door de EU gefinancieerde documentaire aandacht aan het lot van Gulnaz en andere vrouwen in Afghanistan. De film werd echter op het laatste moment niet uitgebracht. De officiële reden voor het niet in omloop brengen van de documentaire is dat de beelden de vrouwen in gevaar zouden kunnen brengen. Critici stellen echter dat de Europese Unie de Afghaanse regering niet wil afvallen. De helft van alle vrouwelijke gevangenen in het land zit vast voor ‘morele misdaden’, zoals weglopen van de familie en seks buiten het huwelijk.

Hoop verloren
Gulnaz had eerder geweigerd de dader te trouwen en zei te hopen dat de documentaire haar zaak internationale aandacht zou geven. Toen ze hoorde dat de film niet uit zou komen, begon ze na te denken over het gratievoorstel. Wat nu de doorslag heeft gegeven is dat haar broer trouwt met de zus van de dader. Dat zou nieuwe aanvallen moeten voorkomen.

bron:NOS

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.