Op naar het Partnerschapsmodel!

Door: Sabriye Sambou
Het Godinnenspektakel roept op tot eMENSipatie, door te vragen voor een gelijkwaardering van vrouwelijkheid.

Amerikaanse sociologe Rianne Eisler maakt onderscheid tussen het dominatormodel, een model waarin bepaalde mensen heersen over andere, en het partnerschapsmodel, waarin mensen gelijkwaardig en autonoom naast en met elkaar leven. Het patriarchaat waar we nu van los komen is een dominatorenmodel, waarin onder andere het mannelijke superieur is aan het vrouwelijke en blank superieur is aan gekleurd.

Het Partnerschapsmodel is het nieuwe paradigma dat sluimert in onze bewustzijn, vanuit vroegere tijden. Het nieuwe bewustzijn waar vaak naar verwezen wordt, maar dat tot nu toe geen naam had. Een model waarin het mannelijke en het vrouwelijke gelijkwaardig zijn en gelijkgewaardeerd worden, ongeacht huidskleur of religie.

De emancipatie van de vrouw is tot nu toe sterk verlopen langs de lijnen van het mannelijke model, waarbij mannelijke normen en waarden bepalend waren voor de toelating van de vrouw in het publiekelijke en op dat moment door mannen gedomineerde terrein. Het leven van de man, werd het na te streven model voor de vrouw. Nu, echter is de tijd rijp voor mannen en vrouwen om ook de vrouwelijke visie op waarde te schatten en deze als gelijkwaardige en gelijkgewaardeerde metgezellin van het bestaande mannelijke model weer op haar rechtmatige troon plaats te laten nemen.

Vrouwelijke managers doen het bijvoorbeeld ontzettend goed in hun functies. Op positieve ‘leiderseigenschappen’ scoren ze hoger en op negatieve lager dan de mannen aan de macht. Doelen actief nastreven, medewerkers motiveren en visionair zijn, vrouwen kunnen het nét ietsje beter, zo leert een recente meta-analyse van 49 studies over ruim twintigduizend mannelijke en negenduizend vrouwelijke leidinggevenden.

In een maatschappij waarin vrouwelijkheid gelijkgewaardeerd wordt aan mannelijkheid, zijn mannen ook beter instaat om de vrouwelijke kant binnen zichzelf aan bod te laten komen. Vrouwelijkheid is immers niet meer ondergeschikt aan mannelijkheid, waardoor de man deze kwaliteiten in zichzelf en in de maatschappij beter weet te waarderen volgens eerder aangehaalde sociologe Eisler.

NIVE onderzoek toont dan ook aan: Managers met mannelijke én vrouwelijke eigenschappen functioneren het best. Dus op naar het Partnerschapsmodel! De eerste stap is een gelijkwaardering van vrouwelijkheid.

Wil je weten wat een gelijkwaardering van vrouwelijkheid inhoudt? Kijk dan op onze derde golf boeken pagina!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.