Daten, waarden en normen

Door: Leonie Linssen Daten, Waarden en Normen

Seks doet rare dingen met mannen. Of misschien is het hun aangeboren jachtinstinct?
Mijn hartsvriendin, een alleenstaande moeder, verlangt net zoals de meeste mensen op deze aardkloot naar een liefdespartner. Internet is voor haar een gemakkelijke manier om potentiële kandidaten te ontmoeten. Mijn vriendin is een leuke meid die van diepgang houdt. Dus staat ze op een serieuze site. En ontmoet daarbij serieuze mannen. Dacht ze.
Een date!
Een nieuwe kandidaat kondigt zich aan. De warme passie van een Zuiderling, want half Nederlands half Turks. Hij komt uit een goed milieu, want zo vertelt hij: zijn zus is een bekende Nederlandse politica. Hij is gescheiden, ooit uitgehuwelijkt maar nooit echt gelukkig. Hij heeft twee kinderen en zijn ex heeft een nieuwe vriend. Zijn kinderen hebben er moeite mee, maar hij doet er alles aan om hen te laten zien dat hun moeder recht heeft op een nieuwe vriend. So far so good.

De ontmoeting
Er komt een ontmoeting. Atta vertelt honderd uit over familie, politiek en de beroemde zus. Hij valt als een blok voor mijn vriendin. Hij overlaadt haar met aandacht, stuurt tot diep in de nacht tientallen sms-jes. Hij stuurt rode rozen. Zij is zijn droomvrouw en wil haar naast hem in zijn leven. Mijn vriendin stelt zich behoudend op. Haar gevoelens ontwaken langzaam. Er is twijfel, kan dit wel waar zijn? Als ze met haar zoon op vakantie is blijft Atta bellen en sms-en. Hij mist haar! Als ze terug is spreken ze af. Atta is nogal aanhoudend, en door gemis aan warmte laat ze zich verleiden tot een warme nacht. Atta wordt emotioneel, kan het niet aan en vertrekt. Mijn vriendin blijft beduusd achter. Ging dit niet wat snel?

Het einde
Atta is erg geschrokken en stuurt sms-jes dat hij wil nadenken, wil even geen contact. Een paar dagen later laat hij haar per sms weten: Ik ga terug naar mijn vrouw en kinderen. Ik bedank je voor de fijne tijd, maar mijn ogen zijn nu geopend: ik hoor bij mijn vrouw en kinderen. Mijn vriendin is woedend: zoiets doe je niet per sms. Ze wil op zijn minst tekst en uitleg. Hij doet zijn best. Mijn vriendin vertrouwt het niet maar besluit hem zijn geluk met zijn vrouw te gunnen. Hoe zeer het ook doet.

De leugen
Twee weken later krijgt ze een telefoontje van een andere vriendin, die op dezelfde datingsite staat. Ze is benaderd door ene Atta. Hij is gescheiden en zijn zus is een bekende Nederlandse politica. Het blijkt dezelfde man. De vriendinnen confronteren Atta met zijn gedrag. Hij ontkent en beweert dat een vriend misbruik heeft gemaakt van zijn profiel. Dat hij toch echt terug is bij zijn vrouw. Hoe dom denk je dat wij Nederlandse vrouwen zijn, Atta?

De confrontatie
Als mijn vriendin me dit vertelt word ik woedend. Wie willens en wetens aan mijn vriendin komt, komt aan mij! Ik stuur hem een sms en spreek hem aan op zijn gedrag. Ik ken de Turkse cultuur vanuit persoonlijke ervaring en laat hem weten dat hij een schande is voor zijn cultuur. Hij gaat in de verdediging en er volgt een sms-correspondentie. We spreken over waarden en normen. Atta legt uit dat hij die van onze rijtjeshuizencultuur heeft overgenomen. Ik wijs hem erop dat ieder mens verantwoordelijk is voor zijn eigen gedrag. Ook hij.

Dan bekent hij: Internet is een leugen, hij is een leugen, alles wat hij verteld en gedaan heeft is een leugen. En hij biedt zijn excuses aan. Later spreekt mijn vriendin nog een keer met hem. Hij beweert bedonderd te zijn door iemand anders, en wilde wraak nemen. Dit was zijn kinderachtige reactie.

Waarden en normen
Maar waarom werd Atta nu emotioneel? Zijn leugens en wraakgevoelens botsten met de integriteit van mijn vriendin, die op een eerlijke manier naar liefde zocht in haar leven. Die confrontatie kon hij niet aan. Atta beschouwt internet als een leugen, omdat hij het medium zelf gebruikt om via leugens vrouwen te ‘scoren’.

De manier waarop jij de wereld benadert, zegt alles over jouw waarden en normen. De wereld, dat ben jij. Als jij zelf altijd liegt, zul je nooit een ander durven en kunnen vertrouwen en zul je een leugenachtig bestaan leiden. Je blijft schelden op de wereld. Als jij zelf integer bent, verwacht je automatisch dat een ander dat ook is. Je stelt je daarmee kwetsbaar op, maar het brengt ook hele mooie intense momenten mee met mensen die ook zo zijn als jij. Echt contact. Het is leven.

Hoe zet jij jezelf in de wereld? Als een leugen, een speeltje? Of durf jij jezelf echt te laten zien?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.