Authenciteit – het lef om jezelf te zijn

Door: Leonie Linssen,
Onlangs was ik op een conferentie voor coaches. In de lunchpauze had ik naast trek in soep, vooral behoefte aan niets. Even de boel laten bezinken. Tot HIJ naast me kwam staan. Met een overdreven belangstelling en een weids gebaar schudde hij mijn buurvrouw de hand.
Ook ik ontkwam niet aan een kennismaking. Hij kwam op me over als iemand die zichzelf geweldig vond. Hij voelde onecht. Ik had helemaal geen zin in een beleefdheidspraatje en luisterde met een half oor naar wat hij deed in coachingsland.

Plichtsgetrouw vroeg hij daarna wat ik deed, en ik antwoordde op de automatische piloot. Naarmate mijn verhaal vorderde, merkte ik een verandering bij hem. Hij keek anders. Hij voelde anders. Het was alsof hij toen pas echt naar me luisterde en werkelijk interesse kreeg. Er volgden belangstellende vragen. Er ontstond interactie. Er ontstond een gesprek. Er was werkelijk contact.

Tijdens het diner later op de dag leerde ik een hele andere kant van hem kennen. Ik zag iemand met humor, die goed was in observeren, de juiste dingen op het juiste moment zei, lijnen en kaders zag en prachtige conclusies trok. Geen gespeelde rol, maar iets dat bij hem paste. Ik genoot ervan.

Weer later onderweg naar het station bekende hij dat ik hem vandaag geraakt had. Op mijn vraag wat het dan was wat hem zo raakte was het stil. Na lang nadenken kwam het antwoord: ‘je bent zo authentiek, zo jezelf’. Een prachtig compliment. Het is iets wat ik vaker hoor. Mijn liefje bezweert dat hij van me houdt omdat ik zo authentiek ben. Maar wat is dat dan, authenticiteit?

Roy Martina schrijft in zijn boek ‘Diepzielduiken’: ‘Authenticiteit is eerlijk zijn tegenover jezelf en je omgeving, zonder verborgen agenda’s. Je bent zoals je bent, je doet je niet aardiger voor of je slooft je niet uit voor een ander. Het maakt je niet uit wat anderen over je zeggen. Dat is de kracht en puurheid van authenticiteit.’

Bas Blekkingh beschrijft in zijn boek ‘Authentiek Leiderschap’ het 7 schillen model. Ik herkende de stappen die ik door de jaren heen had doorlopen. De energie die het me kostte, het gevoel van bevrijding nu ik aan iedereen durf te laten zien wie ik ben en waar ik voor sta. Ook al voldoe ik niet aan de normen van de maatschappij, nu durf ik authentiek te zijn. Daar was wel lef voor nodig.

Op zoek naar authenticiteit doorloop je verschillende stadia. Via omgeving, gedrag, vaardigheden, naar normen, ego en waarden, naar authenticiteit. Wat maakt jou gelukkig? Waar ligt je passie? Wat wil je onvoorwaardelijk geven aan de ander vanuit een positieve intentie?

Veel mensen laten zich leiden door hun ego. Sommigen zijn overdreven aardig naar anderen vanuit hun behoefte aan waardering en uit angst om er niet bij te horen. De opschepper zal uit zijn behoefte aan bewondering anderen vertellen hoe goed hij wel niet is. De meeste ego’s ontstaan in je jeugd. Zo heb ik de behoefte om in de belangstelling te staan, omdat ik als kind het gevoel had niet gezien en gehoord te worden. Het nadeel van het inzetten van je ego is dat je jezelf afhankelijk maakt van anderen. Je bent immers pas tevreden als de ander de gewenste reactie geeft.

Het mooiste is als je je steeds minder laat leiden door je ego, en je kunt werken vanuit je kracht, je passie. Je geeft iets aan de ander omdat je dit zo voelt. Je staat voor wie je bent. Werken vanuit authenticiteit kost geen energie, maar creëert energie. Wat je doet gaat moeiteloos en het geeft je plezier.

Bij de eerste ontmoeting maakte ik vooral kennis met het ego van de man. Door de confrontatie met mijn echtheid en naarmate het gesprek vorderde, ontstond de werkelijke interesse, niet de gespeelde vanuit een rol. Ik leerde de mens er achter kennen. Een bijzondere en leerzame ontmoeting.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.