Ziek op reis? Niet met deze tips!

Ziek op reis?

Ziek op reis We weten allemaal inmiddels wel wat we moeten doen als we Corona gerelateerde klachten krijgen. Of hoe we deze kunnen voorkomen. Naast afstand en mondkapjes is letten op je weerstand een belangrijk aspect in de strijd tegen Corona. Als je op reis gaat deze zomer, check dan in elk geval even deze website van de overheid over Corona. Maar er zijn nog meer kwaaltjes, die we liever niet oplopen als we vakantie aan het vieren zijn. Helemaal niet als je met je kinderen op reis bent. Ziek op reis? Gelukkig helpt een goede voorbereiding om veel narigheden te voorkomen. Of te verhelpen als het je toch overkomt. Lees deze tips om goed voorbereid op vakantie te gaan. En dan hebben we het even niet over mondkapjes.

De meest voorkomende kwaaltjes op vakantie

Ziek op reis is misschien wat groot uitgedrukt. Maar deze kwaaltjes verhogen niet het vakantieplezier. Het helpt om te weten wat de meest voorkomende kwaaltjes op vakantie zijn. Vaak zijn ze klein en onschuldig, maar daardoor niet minder vervelend. De top 5:

  1. Muggenbulten
  2. Zonnebultjes
  3. Reizigersdiarree
  4. Uitdroging
  5. Teken

Wat pak je in?

Om deze problemen te lijf te gaan, kun je onze EHBO-lijst met tips doorlezen. Waarbij de O natuurlijk staat voor ongemakken.

Tegen de muggen

Allereerst anti-muggenspray of zalf met DEET! Deze houden de kleine veroorzakers van jeuk op afstand. Lees altijd wel de bijsluiter van het product dat je koopt. Te veel DEET is namelijk niet goed voor je. Het RIVM adviseert dat kinderen onder de 2 en zwangere vrouwen beter geen producten kunnen gebruiken met meer dan 30% DEET. Een goed alternatief vind je bij de Tuinen of andere reformzaak. Spays op basis van citroen of tea tree, doen hun werk ook vaak goed. En zijn veel beter voor je eigen gezondheid. Let vooral op muggen in de vroege ochtend en bij zonsondergang.

Voorkom zonnebultjes

Zonnebultjes zijn rode en pijnlijke bultjes op je huid. Niet zo fijn! Het betekent dat je huid nog niet gewend is aan de zon. Krijg je er op vakantie last van? Blijft dan zoveel mogelijk in de schaduw. En smeer altijd zonnebrandcrème met een factor van 30 of hoger. Heb je bij thuiskomst nog steeds last van deze bultjes? Breng dan een bezoekje aan de huisarts.

Ojee, reizigersdiarree

Zo’n 20% tot 50% van de reizigers krijgt op vakantie last van diarree. Meestal komt dat door bacteriën in het eten of drinken. Gelukkig gaat het vaak na een paar dagen wel weer over. Om uitdroging te voorkomen, is het belangrijk dat je veel blijft drinken als je klachten hebt. Maar je verliest meer dan alleen water. Neem daarom ook ORS als je langer dan een dag buikloop hebt. Dat is een oplossing van zouten en druivensuiker in water. Je kunt het halen bij de apotheek. Helemaal handig om bij je te hebben als je met kinderen op reis gaat, want zij zijn gevoeliger voor uitdroging. Voor jezelf kun je overwegen elke dag een flink glas cola te drinken op vakantie. Dat kan buikloop helpen voorkomen.

Uitdroging

Diarree kan een oorzaak zijn van uitdroging. Maar het kan je ook overkomen als je simpelweg te weinig hebt gedronken. Je kunt het soms vergeten als je met leuke dingen bezig bent. Ben je op actieve vakantie en zijn de temperaturen hoog? Dan loop je een hoger risico, omdat je veel meer transpireert. Plan daarom je activiteiten nooit op het heetst van de dag en zorg dat je ieder uur wat drinkt. Vooral kleine kinderen drogen snel uit als ze te lang in de warmte zijn.

Teken

We hebben ze in Nederland, maar ook in het buitenland zijn er teken. Een paar tips om een tekenbeet te voorkomen:

  • DEET! Als het goed is heb je het ingepakt voor die vervelende muggen. Maar ook teken houden niet van DEET. Meenemen dus.
  • Draag lange mouwen en een lange broek als je in de natuur gaat wandelen. Zo verklein je de kans dat ze op je lichaam komen.
  • Teken zitten met name in hoog gras en struiken. Blijf op de paden tijdens je wandeltocht.
  • Geef je kind een petje. Omdat dat nog wat kleiner zijn, is de kans groter dat een teek op hun hoofd belandt. De pet beschermt ook nog eens tegen de zon.
  • Controleer bij thuiskomst of niemand teken heeft. Ze nestelen zich vaak op warme plekken zoals oksels, plooien in de huid en de liezen.
  • Kom je er eentje tegen? Verwijder ‘m zo snel mogelijk. Gebruik een speciale tekenpen of -pas. Gebruik geen alcohol of iets anders voordat je de teek verwijdert.

————————————————–
LEES OOK: Je kind of baby in nood? Met een EHBO diploma weet je wat je moet doen
EN Zo word jij een fitte mama!
————————————————–

Check je zorgverzekering

Bovenstaande tips zijn natuurlijk vooral gericht op wat je kunt doen om klachten te voorkomen. Een hele praktische, die vaak nog vergeten wordt, is het checken van je zorgverzekering. Nu denk je misschien: “Waarom?” Als je ziek wordt op vakantie en niet vanzelf beter wordt, kun je het beste naar een dokter op je vakantiebestemming gaan. Het is dan wel fijn om te weten of je verzekerd bent voor zorgkosten die je in het buitenland maakt. Bij de meeste zorgverzekeraars kun je je daar aanvullend voor verzekeren. Je betaalt dan wel meer zorgpremie, maar je krijgt vaak ook meer terug als de rekening hoger uitvalt dan de basisverzekering vergoedt. En vergeet de zorgpas van je zorgverzekering niet! Daarmee kun je in het buitenland laten zien dat je verzekerd bent. Dekt je zorgverzekering de kosten niet als je echt ziek op reis bent geworden? Kies dan voor een reisverzekering.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.