Je kind of baby in nood? Met een EHBO-diploma weet je wat te doen

EHBO-diplomaJe peuter verslikt zich in een snoepje, stoot hete thee over zich heen of krijgt schoonmaakmiddel binnen. Als jonge moeder of als mommy-to-be moet je er niet aan denken. Toch belanden elk jaar zo’n 140.000 kinderen – vaak tussen de 0 en 4 jaar oud – op de Spoedeisende hulp na een ongeluk thuis. Ook in een noodsituatie wil je goed voor je kind kunnen zorgen. Maar weinig ouders weten wat ze dan moeten doen. Met een EHBO-diploma sta je niet met lege handen en kun je je kind of baby professionele hulp bieden als dat nodig is.

EHBO-cursus speciaal voor kinderen en baby’s

Wist je dat er speciale cursussen zijn voor EHBO aan kinderen en baby’s? Je leert bijvoorbeeld wat je moet doen bij verslikking, een hoofdletsel na een fietsongeluk of bij een borrelnootje in de neus. Ook zijn er cursussen waarbij je oefent met reanimeren en het gebruiken van AED bij kinderen en baby’s. Het aanbod is groot. Sommige cursussen kun je zelfs online doen. Op de website van het Rode kruis bijvoorbeeld kun je zoeken op type cursus en plaats. Handig!

Ben je zwanger? Pak dan ook een EHBO-cursus mee

EHBO-cursussen verschillen nogal in duur en daardoor ook in prijs. Meestal ligt het tussen de 100 en 200 euro. De basisverzekering vergoedt dit niet. Maar een aanvullende zorgverzekering vaak wel. Alleen: wanneer heb je een aanvullende verzekering nodig? Nou, bijvoorbeeld als je zwanger bent of verwacht te zijn. Of als je vaak bij een fysiotherapeut of alternatief genezer komt. Als dat zo is, kijk dan even of er ook een vergoeding voor een EHBO-cursus in het pakket zit. Kun je mooi jouw EHBO-diploma in 2018 meepakken.

Let op! Voor een vergoeding van je zorgverzekeraar heb je vaak wel een diploma of certificaat nodig. Eentje die bijvoorbeeld is uitgegeven door Het Oranje Kruis, het Rode Kruis of de Koninklijke Nederlandse Vereniging EHBO.

Op naar die EHBO-cursus: waar kun je terecht?

Een EHBO-cursus kun je vaak gewoon bij je om de hoek volgen. Bijvoorbeeld bij de GGD, een ziekenhuis of een thuiszorgorganisatie. Op de site van het Rode Kruis zie je welke cursus bij jou in de buurt is. Let wel even op: sommige zorgverzekeraars hebben afspraken gemaakt met bepaalde zorgverleners. Dat betekent dat je alleen daar de cursus kunt volgen. Vraag aan je zorgverzekeraar waar je cursus vergoed wordt. Meestal moet je eerst zelf het bedrag voorschieten. Dat krijg je terug van je zorgverzekeraar.

Zoekplaatje van vergoedingen

Verzekeringenland is soms best een zoekplaatje. Ook als het gaat om EHBO-cursussen. Want elke zorgverzekeraar vergoedt de EHBO-cursus op z’n eigen manier. Zo zit bij de een specifiek een EHBO-cursus in het pakket. Bij de andere betaal je alleen een bepaald bedrag voor meerdere cursussen en gezondheidstrainingen, waar een EHBO-cursus ook bij hoort. Check dus goed de polisvoorwaarden van je zorgverzekering. Want soms zit de EHBO-cursus een beetje verstopt. Zoek daarbij op ‘EHBO’, ‘Eerste hulp’, ‘Preventieve cursussen’ of ‘gezondheidscursussen’. Neem altijd even contact op met de zorgverzekeraar om het na te vragen of jij jouw EHBO-diploma vergoed kunt krijgen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.