Zo word jij een fitte mama!

fitte mamaFitte mama worden? We starten het nieuwe jaar vol motivatie om te sporten! Maar waar haal je de tijd en bovenal de energie vandaan? Kwestie van de juiste prioriteiten stellen. Met de kids op nummer één schiet self-care er vlug bij in. Dankzij de nodige tips is het echter mogelijk om ook jezelf de juiste zorg te bieden. En geen zorgen: we hoeven niet hardlopend het park in met de kinderwagen voor ons uit of als een afgetrainde Instamom (inclusief kind op ons rug) push-ups te doen in de woonkamer.

Met de volgende tricks smokkel je ongemerkt de nodige tijd en energie mee, zodat ook jij deze maand een frisse start kunt maken:

Creëer de mogelijkheid en ga ervoor!

Succes zit hem in de dagelijkse veranderingen. Sta een half uurtje eerder op om te sporten of een moment voor jezelf te hebben. Zoek een intensieve work out die bij je past. Zo kun je bijvoorbeeld met een rondje HIIT van 10-20 minuten je dagelijkse training al afstrepen. Schrijf je in bij een sportschool met kinderopvang of laat de kinderen deelnemen aan het sporten: ze kunnen bijvoorbeeld meetellen met de oefeningen of een stopwatch vasthouden.

Bye bye oude gewoontes

Een fitte mama worden? Nieuwjaar = goede voornemens = nieuwe gewoontes! Door nieuwe gewoontes mee te laten liften op de oude, sluipen ze ongemerkt in je vaste ritme. Parkeer je auto een blokje verderop of doe een wall sit tijdens het tandenpoetsen. Telkens wanneer je de trap op gaat kun je versterkende oefeningen op de onderste tree van de trap doen. Op deze manier train je gedurende de dag ongemerkt je spieren en wordt je work out een nieuwe gewoonte. Spreek met jezelf af: telkens als ik dit doe, doe ik dat. Een mooie visuele herinnering, zoals een sieraad of een inspirerende tekst aan de muur kan onbewust helpen om je doel te bereiken.

Feel good food

Jouw eigen kacheltje moet blijven branden, vooral als je de energie wilt hebben om te sporten. Goed voor jezelf zorgen stelt je beter in staat om anderen te verzorgen. Maak van self-care een prioriteit en beloon jezelf met kleine dingen. Zet een verfrissende kan water klaar met citroen en gember, waar je gedurende de dag van kunt drinken. Of maak een batch gezonde mueslirepen en snacks voor in de vriezer. Zo heb je altijd iets gezonds om handen om je batterij aan te vullen.

Durf te vragen

Fulltime moederen betekent niet dat je alles alleen moet doen. Je verdient wekelijks een middagje me-time waarin je tot jezelf kunt komen of een goed gesprek aan kunt gaan met vriendinnen/mede-moeders. Sterker nog: het is nodig om een fitte mama te zijn! Zorg voor een stabiel netwerk van mensen om op terug te vallen. Ga bijvoorbeeld langs bij speelgroepen of groepslessen voor kinderen, zodat je in contact komt met anderen. Win-win: je kind ontwikkelt zijn of haar social skills en jij doet de nodige contacten op. Heb je moeite om jezelf te motiveren? Zoek een goede reden om te bewegen. Al is het maar voor een brood bij de bakker of een wandeling naar het speeltuintje. Met een handige activity tracker bewaak je eenvoudig je doelen en heb je inzicht in alle stappen die je ongemerkt maakt.

Omarm de chaos

Met kinderen lopen dingen vaak anders dan gepland. Omarm de chaos! Gun jezelf de ruimte om fouten te maken of af te wijken van de regels. Verwacht het onverwachte, zodat je niet voor verrassingen komt te staan. Zorg voor een voorraad schoonmaakspullen, een goedgevulde EHBO-kit, de nodige knutselspullen en proviand. Dit levert in noodgevallen tijdwinst op, die je vervolgens weer kunt gebruiken voor andere dingen. Ondanks de hectiek is het belangrijk structuur aan te brengen in je dag, bijvoorbeeld door de avond van tevoren een plan te maken. Leer je kinderen zelfstandig te spelen, zodat je overdag ook de tijd hebt om het plan bij te stellen of even tot rust te komen. Het is daarnaast belangrijk je eigen hobby’s te blijven beoefenen. Fotograferen, gitaar spelen, bloggen of haken? Stuk voor stuk activiteiten die altijd tussendoor kunnen en een nieuwe dosis energie geven.

Fitte mama en er goed uitzien

Thuis voor de kinderen zorgen is veeleisend en vermoeiend. Wanneer heb je voor het laatst een nieuw kledingstuk aangeschaft of je nagels laten doen? Als het antwoord op zich laat wachten is het hoog tijd om aan de bel te trekken. Want een moeder met een gezonde dosis energie, daar heeft iedereen toch baat bij?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.