Occasion kleine middenklasse kopen: Suzuki Swift of Peugeot 208?

occasion kleine middenklasse

Als je een occasion kleine middenklasse wilt kopen, heb je veel te kiezen. Denk aan de Peugeot 208, Suzuki Swift, maar ook de Renault Clio, Ford Fiesta en de Opel Corsa vallen binnen deze range. En zelfs de populaire Volkswagen Polo, ook al is die wat duurder. Maar als je zou moeten kiezen tussen de Suzuki en de Peugeot. Welke overwegingen heb je dan, behalve de occasion met de juiste kleur? Eens even vergelijken. Dat helpt je hopelijk een keuze te maken. Niet iedereen vindt dezelfde dingen belangrijk aan een auto. De één gaat voor rijcomfort en wil niet teveel betalen, de ander wil sportief door de bocht. En hoeveel been- en bagageruimte kun je verwachten van een kleine middenklasse auto?

Peugeot 208 blinkt uit in sportiviteit en ontwerp

Je wilt een occasion kleine middenklasse kopen. Maar ze lijken zo op elkaar. Alle auto’s zijn in de laatste 40 jaar steeds meer op elkaar gaan lijken. Als we letten op ontwerp, zijn het de kleine dingen die het ‘m doen. De Peugeot 208: heeft een origineel ontwerp van pittige koplampen en een luxe dashboard met 3D display. De auto is snel en pittig in het rijden en ligt stevig in de bocht. Dat betekent echter ook dat je inlevert aan rijcomfort. De vering is bij dit soort sportieve auto’s stug, dus het kan een bumpy ride worden met de kinderen achterin.

Weinig beenruimte en kleine kofferbak

Over kinderen op de achterbank gesproken. De Peugeot 208 heeft weinig beenruimte en de kofferbak is bij wijze net groot genoeg voor de boodschappentas. Je hebt 265 liter voor bagage, dat is bijna 130 liter kleiner dan bij de nieuwste Clio. Als je deze auto zou rekenen tot de zogenaamde ‘boodschappenauto’s’ is dat wat onhandig gekozen van Peugeot. Maar hé, je kunt er stevig mee vooruit komen en ook op de snelweg kun je goed meekomen.

De nieuwprijs ligt rond de 20 duizend euro en er zijn genoeg gebruikte exemplaren van te vinden. Wil je meer weten over deze auto? Lees dan het volledige oordeel dat autojournalist Niek Schenk erover geeft. Hij beoordeelde de Peugeot 208 1.2 PureTech (100 pk/75 kW).

Suzuki Swift is van kwaliteit zonder franje

Suzuki Swift kleine middenklasse

De Suzuki Swift staat bekend als een goede betrouwbare auto met een geweldige prijs-kwaliteit verhouding. De nieuwprijs ligt rond de 17 duizend euro afhankelijk van extra’s. Een van de goedkoopste in zijn klasse. Maar de auto is wel een echte basic. Hij rijd en blijft rijden, maar niet zo hard of pittig. Optrekken op de snelweg is moeizaam, waardoor je echt uit moet kijken met inhalen. De Suzuki Swift rijdt daardoor wel weer heel zuinig. Zuiniger krijg je het niet. En volgens de consumentenbond is het dé voordeligste auto, omdat ook de onderhoudskosten laag zijn.

Zitruimte en achterbak Suzuki Swift

De zitruimte achterin is nog krapper dan de Peugeot en het volume van de achterbak is hetzelfde met 265. Klein dus vergeleken met andere auto’s in deze klasse.  Maar de lage kosten spreekt toch veel mensen aan. Logisch ook, als je doelmatig en efficiënt van A naar B wilt komen. Je hebt niets aan een snelle auto, nu je overal in Nederland maar 100 km per uur mag rijden. In de praktijk heb je geen last van een trage auto. Verder ziet de auto er wel sportief en stoer uit. En het oog wil ook wat. Hoewel ik me afvraag of dat meespeelt bij de fans van de Swift. Doelmatigheid en wars van franje. Dat heeft ook z’n charme.

Zuinig, maar inboeten op comfort en veiligheid

Als ik het heb over de zuinige en enigszins trage Suzuki Swift, heb ik het over de Suzuki Swift 1.2 (90 pk). Je kunt ook voor versies kiezen met een krachtiger motor, maar die zijn natuurlijk ook duurder en verbruiken gelijk meer dan de bijna 1 op 20 van het eenvoudige model. De auto is licht in gewicht, wat natuurlijk het zuinige verbruik deels verklaart. Maar het geluid van de motor is daardoor in de cabine wel luid. Er is bezuinigd op isolatiemateriaal. En concurrenten als de Polo of Ford Fiesta hebben meer veiligheid ingebouwd. Geen auto voor lange reizen, zoals de foto’s suggereren. Maar zeker fijn voor stadsverkeer en zuinige korte ritten.

Wil jij een occasion kleine middenklasse kopen? Welke van deze twee modellen zou jij dan kiezen? Als ik zelf kiezen moest, neig ik meer naar de Peugeot. Ik vind veiligheid belangrijk en ik hou wel van sportief rijden, ook al mag je nergens meer hard.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.