Occasion kleine middenklasse kopen: Suzuki Swift?

Suzuki-Swift-kleine-middenklasse

Als je een occasion kleine middenklasse wilt kopen, heb je veel te kiezen. Denk aan de Peugeot 208, Suzuki Swift, maar ook de Renault Clio, Ford Fiesta en de Opel Corsa vallen binnen deze range. En zelfs de populaire Volkswagen Polo, ook al is die wat duurder. Maar als je zou moeten kiezen tussen de Suzuki en de Peugeot. Welke overwegingen heb je dan, behalve de occasion met de juiste kleur? Eens even vergelijken. Dat helpt je hopelijk een keuze te maken. Niet iedereen vindt dezelfde dingen belangrijk aan een auto. De één gaat voor rijcomfort en wil niet teveel betalen, de ander wil sportief door de bocht. En hoeveel been- en bagageruimte kun je verwachten van een kleine middenklasse auto?

Suzuki Swift is van kwaliteit zonder franje

De Suzuki Swift staat bekend als een goede betrouwbare auto met een geweldige prijs-kwaliteit verhouding. De nieuwprijs ligt rond de 17 duizend euro afhankelijk van extra’s. Een van de goedkoopste in zijn klasse. Maar de auto is wel een echte basic. Hij rijd en blijft rijden, maar niet zo hard of pittig. Optrekken op de snelweg is moeizaam, waardoor je echt uit moet kijken met inhalen. De Suzuki Swift rijdt daardoor wel weer heel zuinig. Zuiniger krijg je het niet. En volgens de consumentenbond is het dé voordeligste auto, omdat ook de onderhoudskosten laag zijn.


LEES OOK: Auto winterklaar maken? Zo doe je dat bijna helemaal zelf!


Zitruimte en achterbak Suzuki Swift

De zitruimte achterin is nog krapper dan een Peugeot 208 en het volume van de achterbak is hetzelfde met 265. Klein dus vergeleken met andere auto’s in deze klasse.  Maar de lage kosten spreekt toch veel mensen aan. Logisch ook, als je doelmatig en efficiënt van A naar B wilt komen. Je hebt niets aan een snelle auto, nu je overal in Nederland maar 100 km per uur mag rijden. In de praktijk heb je geen last van een trage auto. Verder ziet de auto er wel sportief en stoer uit. En het oog wil ook wat. Hoewel ik me afvraag of dat meespeelt bij de fans van de Swift. Doelmatigheid en wars van franje. Dat heeft ook z’n charme.

Zuinig, maar inboeten op comfort en veiligheid

Als ik het heb over de zuinige en enigszins trage Suzuki Swift, heb ik het over de Suzuki Swift 1.2 (90 pk). Je kunt ook voor versies kiezen met een krachtiger motor, maar die zijn natuurlijk ook duurder en verbruiken gelijk meer dan de bijna 1 op 20 van het eenvoudige model. De auto is licht in gewicht, wat natuurlijk het zuinige verbruik deels verklaart. Maar het geluid van de motor is daardoor in de cabine wel luid. Er is bezuinigd op isolatiemateriaal. En concurrenten als de Polo of Ford Fiesta hebben meer veiligheid ingebouwd. Geen auto voor lange reizen, zoals de foto suggereert. Maar zeker fijn voor stadsverkeer en zuinige korte ritten.

Wil jij een occasion kleine middenklasse kopen? Welke zou jij dan kiezen?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.