Waar zit jouw verborgen kracht?

verborgen kracht

Sommige vrouwen hebben de neiging om zich te bescheiden op te stellen. Ze verbergen onbewust hun talenten en kwaliteiten voor de buitenwereld. Soms verbergen ze deze zo goed dat ze het zelf niet eens meer weten. Herken je dat? Je wordt bijvoorbeeld gepasseerd voor een leuke nieuwe functie. En je bent vreselijk teleurgesteld. Waarom had niemand aan jou gedacht? Je bent misschien boos op je manager. Maar je zegt er niets over en trekt je zwijgend iets verder terug. Tijd om je verborgen kracht te leren kennen!

Alles eruit gooien op de verkeerde plaats om te oefenen

Pas als je met je partner of een vriendin praat barst je los. Hoe had dit kunnen gebeuren? Al pratende kom je erachter dat je dit gesprek met je manager hierover aan zou moeten gaan. Maar wel op een open manier, niet vol verwijten. Je bedenkt hoe je dat aan zou kunnen pakken, zo dat je je er prettig bij zal voelen. Je gooit alles eruit op de verkeerde plaats, maar dat is nuttig om er bewust van te worden hoe jij je eigenlijk voelt. En door erover te praten, kan je helder krijgen wat er eigenlijk gebeurt en hoe je het op de juiste manier aan kan kaarten. Het is een goede oefening om er met een neutraal iemand over te praten, voordat je het echte gesprek gaat voeren.

Teleurstelling en boosheid ombuigen

Het kan zijn dat je voor die functie nu te laat bent. Maar jouw boosheid en teleurstelling kun je wel gebruiken om het in de toekomst anders te laten lopen. En juist door boosheid te voelen, kom je erachter wat je dwars zit. Misschien heb je een diep verlangen, dat je al lange tijd onderdrukt? Misschien wil je wel iets heel anders. Blijven hangen in boosheid is niet productief. Maar het is heel zinvol om boosheid als signaal te gebruiken om je toekomst te verbeteren! Wil je het anders op je huidige werk? Praat erover. Wil je überhaupt iets heel anders? Zet dan stappen in de juiste richting. Misschien wil je wel een eigen zaak starten? Zet je verborgen kwaliteiten eens op een rij. Zoek een manier om je verder te ontwikkelen. Zo kan je teleurstelling en boosheid serieus nemen en gebruiken voor een nieuwe creatieve start.
LEES OOK: Hoe doe je wat echt bij je past?
EN Meer rust voor werkende moeders 10x tips


Jouw gevoelens zeggen het meest over jezelf

Let op als je erg boos bent, verdrietig of teleurgesteld. Dan raak je aan je verborgen behoeften en talenten. In plaats van te verzanden in negatieve gevoelens over de ander of over jezelf, kan het iets opleveren om je bewust te worden van wat het zegt over jezelf. Is er iets dat de ander doet of zegt waar jij je aan ergert of gekwetst door voelt. En waarom? Daarover doorpraten of nadenken kan vaak hele mooie inzichten opleveren. Zo word je een waarnemer van je eigen gedachten en emoties.

Word een waarnemer van je eigen emoties en gedachten. Dat brengt mooie inzichten over je verborgen talenten en je innerlijke kracht.

Je verborgen kracht ontdekken door te luisteren naar jezelf

Hoe beter je luistert naar jezelf op momenten dat je emoties opspelen, hoe beter jij jezelf leert kennen. Vraag je af:

 • Wat speelt er in mij, dat ik me zo voel?
 • Waarom raakt dit mij zo dat ik emotioneel word?
 • Waarom voel ik me afgewezen?
 • Wat maakt me nu boos of verdrietig?
 • Welke verborgen kracht van mij ligt hier onder?
 • Wat in mij wil gezien worden?

Hoe beter je luistert en antwoorden geeft op de vragen, hoe duidelijker jouw verborgen kracht aan de oppervlakte zichtbaar kan worden. En vergeet nooit: als jij je zelf niet bewust bent van jouw innerlijke kracht, kan je het een ander nooit kwalijk nemen dat zij het niet zien. Blijf dus niet hangen in de boosheid naar de ander, maar bedank de ander eerder voor het ‘aanraken’ van het pijnpunt. Want het bracht jou immers mooie inzichten!

Verborgen kracht is vaak anders dan je denkt

Besteed jij altijd veel aandacht aan anderen? En leef je met iedereen mee? Misschien ergert het je wel dat vriendinnen niets van zich laten horen als jij eens in de put zit. Jij wilt misschien bekend staan als iemand die hulpvaardig is en ‘lief’? Maar heb jij misschien niet veel meer behoefte om je te concentreren op je eigen gezin en werk. Kan jij misschien ook minder met anderen bezig zijn? En meer je aandacht richten op een betere balans in je eigen leven? Je gedrag en een disbalans in jouw contact met anderen kan dus ook inzicht geven in je eigen behoeften. Want zoveel vrouwen doen dingen, waarvan we denken dat die van ons verwacht worden. Maar bijna nooit brengt dat ons bij onze innerlijke kracht!

Zoveel vrouwen doen dingen, waarvan we denken dat die van ons verwacht worden. Maar bijna nooit brengt dat ons bij onze innerlijke kracht!

Weten waar je kracht ligt en de wereld om je heen verandert

Weet wie je bent, waar je (verborgen) kracht ligt en zorg dat andere mensen dit ook weten. Het zelf voelen en doorleven is de eerste stap. Dan kan je het aan de wereld laten zien. Als het kloppend is, zal iedereen dat gelijk aanvoelen. Je kracht inzetten in je werk is een fijn gevoel, waar je ook meer zelfvertrouwen mee opbouwt. Doen waar je goed in bent is prettig voor jezelf en de mensen om je heen.

11 reacties

 1. Wat een interessant artikel. Heel belangrijk om hier bij stil te staan. Toen ik jong was, had ik hier ook een probleem mee, maar met het ouder worden heb ik het wel geleerd!

 2. Naarmate ik ouder word, merk ik wel dat ik mij daar bewuster van ben geworden en dat ik het ook fijn vind om dit soort onderwerpen bespreekbaar te maken met collega’s of vrienden.

 3. Patricia Heres

  Wat een mooi artikel! Ik heb het idee dat ik helemaal niet zo heel dicht bij mezelf sta. Of dat ik misschien bewust wel wat verder van mezelf afsta omdat ik niet al mijn emoties wil voelen (als ik ze al voel, want ook dat vind ik moeilijk, het benoemen en voelen van emoties) Dank je wel voor dit artikel in elk geval!

 4. Wat een mooie en waardevolle tips! Het is inderdaad super belangrijk om dichtbij jezelf te blijven. Helemaal in deze wereld die sneller voorbij lijkt te razen dan ooit tevoren.

 5. Leuk artikel! Erg goed om eens over na te denken. Hoewel dat niet altijd kan op het moment van de emotie

 6. Linda schrijft ' t op

  Achter boosheid schuilt alt8jd een andere emotie, toch is het soms moeilijk om het echte gevoel te achterhalen.

  • Ja dat klopt. Je moet echt zelf de tijd nemen en ook praten met iemand die jou goed kent, om daar achter te komen. En het helpt als je die persoon helemaal vertrouwt. Dan kan je alle feedback goed gebruiken! Het is ook een goede oefening om kleinere gevoelens al te duiden voor jezelf. Zo voorkom je dat dingen zich opstapelen en daardoor onduidelijk worden. Elke dag wat kleine notities maken helpt daarbij ook.

 7. Waarheid als een koe. Ik heb lange tijd niet weten over te brengen wat mijn kracht was op het moment dat het nodig was. Inmiddels wel gelukkig.

  • Wat supergoed dat je dat geleerd hebt! Het is misschien ook wel een proces waar we allemaal doorheen mogen gaan. Jezelf echt leren kennen. Wie je bent en wat jij nodig hebt. En dan daarvoor gaan staan.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.