Werkkamer inrichten voor thuiswerkmoeders

werkkamer inrichten

Ik kan het iedereen aanraden, regelmatig thuiswerken is ideaal als je kinderen op school zitten. Of als een familielid extra zorg nodig heeft. Thuiswerken bespaart tijd, maakt dat je flexibel je tijd kunt indelen en het is goed voor het milieu. Toch is het niet altijd even gemakkelijk om thuis te werken. Er kan meer afleiding zijn, het contact met collega’s en leidinggevenden vergt meer aandacht en de werkplek is vaak niet ideaal.

Afleiding door huishouden en gezin

Als je thuis werkt, moet je erop letten dat je je niet teveel af laat leiden door huishoudelijke taken die op je wachten. Is de afwas niet gedaan en was het niet jouw beurt? Laat deze dan staan. Is het elke dag jouw beurt en leef je met anderen in een huis, leer dan delegeren! Anderen hebben al snel het idee dat je best even snel de hond uit kunt laten, boodschappen kunt doen, thee kunt zetten, en het eten op tafel kunt zetten. Stipt om zes uur. En als je van kantoor komt na vijf uur zal niemand dat van jou verwachten. Ook jijzelf niet! Vergeet daarom niet de huishoudelijke taken te verdelen en geef duidelijk aan wanneer jij werkt.

Zorg dat iedereen weet dat je thuis werkt

Zorg ook dat buren en vriendinnen weten dat je aan het werk bent, zodat er niet steeds aangebeld wordt voor kopjes suiker of een babbeltje. Ook je kinderen en je partner moet je duidelijk zien te maken wanneer je aan het werk bent. Je bent immers fysiek thuis aanwezig. Dan is het makkelijk om jou aan te spreken. Bedenk een systeem van duidelijke afspraken, waardoor jij ongestoord kan werken. Zet bijvoorbeeld tijdens je werk telkens een wekkertje van 40 minuten. Als het wekkertje loopt, moet iedereen wachten. Na die 40 minuten kan jij pas vragen beantwoorden. Of hang een bordje aan de deur met de volgenden opties: ‘niet storen’, ‘alleen korte vragen’, ‘vraag het aan papa’, enz.

Werkkamer inrichten geeft duidelijkheid

Wil jij een werkkamer inrichten? Ben jij een werkende moeder (of vader) en werk je regelmatig thuis? Als je een kamer over hebt, maak daar dan gebruik van en ga je eigen werkkamer inrichten. Een eigen plek om te werken is belangrijk voor thuiswerkers. Het is zelfs beter als het een aparte ruimte is. Daardoor kun je jezelf toch fysiek aan het huishouden onttrekken, zonder dat je er de deur voor uit hoeft. Het is ideaal als je een deur achter je dicht kunt trekken. Ook al zit deze drie meter van je familiekeuken vandaan. Het geeft een scheiding van werk en leven die belangrijk is om geconcentreerd en ongestoord te kunnen werken.

Zelf je werkkamer inrichten

werkkamer inrichten voor thuiswerkmoeders
Foto door Karolina Grabowska via Pexels.com

Kan je zelf klussen? Maak dan een plan en zorg dat je de juiste materialen in huis haalt. Verdiep je ook in de ergonomische vereisten voor een gezonde werkplek. Als je voor een baas werkt zal deze daar ook belang bij hebben en een financiële bijdrage aan willen leveren. Bedenk welke kleuren en beelden je inspireren en maak er echt je eigen plek van. Geef de muren een lik verf. Ruim de kamer ook goed op, zodat je geen afleiding hebt. En kies een goed bureau of bureaustoel.

Communicatie met collega’s en je baas

Werk je veel vanuit huis? Vergeet dan niet elke dag contact op te nemen met je collega’s of de klant waarvoor je werkt. Want de communicatie met de ‘werkvloer’ vergt voor thuiswerkers wat meer aandacht dan wanneer je op kantoor zit. Werk in de cloud en laat jouw resultaten duidelijk zien. Dan blijf je voldoende zichtbaar.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.