Tips voor thuisonderwijs en effectief moederschap. Dat kunnen we nu wel gebruiken! Effectiviteit voor moeders die kinderen hebben en nu thuisonderwijs moeten volgen door Corona houdt eigenlijk in dat jij als moeder samen met je partner en je kind ervoor zorgen dat de inspanningen bij het helpen bij en leren van het onderwijs daadwerkelijk bijdragen aan een zo optimaal resultaat voor het kind en ouder.
Maar hoe ga je hier als moeder samen met je partner nou het meest effectief mee om? Je zou natuurlijk een (online) time management cursus kunnen volgen maar de volgende tips zullen je ook al een heel eind op weg helpen!
Tip 1: Maak duidelijke afspraken en zorg voor structuur
Doordat je nu overdag ook met meer mensen uit je gezin moet werken en samenleven vraagt dat ook om meer aandacht van je kinderen. Het is daarom belangrijk dat je met je partner een goede verdeling maakt over het werk en de zorg voor de kinderen. Goede afspraken geven duidelijkheid.
Omdat het voor kinderen steeds weer wennen is om thuis onderwijs te volgen is structuur aanbrengen essentieel. Probeer zoveel mogelijk het normale ritme van een schoolweek voor de kinderen aan te houden. Hierbij is het praktisch om ook het ontbijt, lunch en het avondeten op dezelfde tijden op de dag te plannen. Probeer daarbij ook een goed dag en nachtritme aan te houden, dus laat je kinderen bij voorkeur niet al te lang uitslapen en later naar bed gaan. Dit bij elkaar zorgt ervoor dat je kind een beter energieniveau en een optimale aandacht en concentratie kan hebben.
Ook is belangrijk om samen gedurende dag ontspanning in te plannen. Ga bijvoorbeeld even wandelen of fietsen of iets anders leuks zodat je je gedachten even op wat anders kan focussen.
Tip 2: Creëer een vaste werkplek voor je kinderen
Een vaste werkplek thuis waar je kinderen aan school kunnen werken zorgt voor duidelijkheid en een betere focus en energie. Een optimale werkplek bevat veel daglicht en de mogelijkheid van frisse lucht maar als dit niet mogelijk is zou in ieder geval een rustige plek ook genoeg zijn.
Tip 3: Laat je kind zelf een (school) planning maken
Doordat les op afstand en thuis leren nu weer de norm is vragen de leraren aan ouders om hun kinderen meer te begeleiden. Het kan voorkomen dat je het zelf al zo druk hebt met werk dat je geen tijd overhoudt om extra aandacht te geven aan het schoolwerk van je kind. Laat je kind daarom zelf zoveel mogelijk zijn of haar eigen planning maken. Probeer hier wel bij te ondersteunen door te vragen hoe het wordt aangepakt, wanneer schoolopdrachten uiterlijk af moeten zijn en op welk moment van de dag bepaalde taken moeten worden gemaakt.
Een voordeel van het zelf maken van een planning door een kind is dat een eigen bedacht plan vaker beter uitpakt dan een plan van een ander. Dit heeft ook een positief effect op het zelfstandiger worden en de weg naar volwassenheid.
Als je kind nog jong is kan je beter samen kijken wat er moet gebeuren dan het kind zelf de planning te laten maken omdat hij of zij simpelweg nog te jong is. Laat ze de taken dan in volgorde uitvoeren en overleg op welke momenten van de dag en in de week ze dit moeten doen.
Probeer wel alle planningen van het huishouden af te stemmen op dezelfde tijdstippen. Zo kun je samen pauze nemen. Dat is gezellig, maar voorkomt ook dat je elkaar teveel stoort.
Tip 4: Vraag ook om support als dat nodig is
Lesgeven is een vak apart dus als ouders zijnde is het lastig om deze rol goed over te nemen. Als je niet goed weet hoe je het beste te werk kunt gaan of je vindt het lastig om leerstof te begrijpen en over te brengen op je kind, blijf er dan niet te lang mee rondlopen. Vraag juist om support! Ten eerste zou je met je partner kunnen overleggen en vakken verdelen die jou en je partner het beste liggen om uit te leggen. Ook kan je altijd support vragen aan de leerkracht van je kind. Een leerkracht is geschoold, ook in pedagogiek en didactiek dus hij of zij heeft altijd wel een idee hoe iets het beste aan kan worden gepakt voor je kind.