Waarom het moeilijk is om voor je stiefkind te zorgen

stiefkind

Door: Annette van der Maarel. Ik hoorde het van de week weer: Een stiefmoeder die moeite heeft om de vieze kleren van haar stiefdochter te wassen. Herken jij je hierin? Je bent echt niet de enige die het moeilijk vindt om voor je stiefkind te zorgen. In dit artikel leer je wat de redenen zijn en wat je er aan kunt doen!

Waarom het moeilijk is om voor je stiefkind te zorgen

Het gaat ook over de dampende gympen van je stiefpuber die op de grond slingeren. Het snuiten van neuzen. Het verschonen van poepluiers. Of om die deur die maar open blijft staan.

Het is niet zo dat je niet het verzorgende type bent. Nee, hoor. Je hebt geen probleem om dat shirt van je man op te ruimen. Of om je eigen biologische kind te verzorgen als het ziek is. Of om met thee en koekjes klaar te zitten.

Ik ben je slaafje toch niet

Maar als het gaat om je stiefkind… dan lukt het je maar niet. Dan denk je al gauw; ´ik ben toch niet het huissloofje of je slaafje, of zo?´ Of je voelt misschien wel een fysieke tegenzin, weerstand of zelfs weerzin. Waarom is het zo moeilijk om voor je stiefkind te zorgen?

Hoe komt dit nu? Ligt het aan jou? Ben jij dan toch een boze stiefmoeder?

Het antwoord is nee! Het ligt aan die typische stiefkenmerken en niet aan jou.


LEES OOK: Stiefmoeder worden en het onbegrip van de buitenwereld
EN Exit stiefgezin? Twijfel jij over jullie toekomst? TIPS!
EN 8 gouden tips voor een fijne vakantie met je stiefgezin


Waarom het moeilijk is om voor je stiefkind te zorgen

Biologie en genen. Het zit in je genen om voor je biologische afkomst te zorgen. Om je bio-ootjes te koesteren. Om te houden van. Dit is een diep menselijk of misschien wel dierlijk instinct, diep tot in de kern van je wezen.

Geur.

Dit is trouwens iets wat je ook verbindt met je partner (de theorie is dat je verliefd wordt op je partner o.a. vanwege zijn geur). Biologische ouders zijn dol op de geur van hun kindertjes. Dit verbindt ouders aan hun kroost. Biologische ouders vinden heus wel dat hun pubers naar zweet kunnen stinken – maar dat ruikt niet zo vies als de zweetlucht van een ´vreemde´.

Liefde.

Een van de kenmerken van liefde is een soort wederkerigheid. Niet die uitgekiende, opportunistische wederkerigheid, maar het geven en ontvangen. Uit liefde. Er moet een soort balans in zijn. Een partnerrelatie is niet gezond als er maar één iemand geeft. Biologische ouders geven natuurlijk meer dan ze ontvangen van hun kinderen. Maar het is zo´n mooi cadeau als je een eerste lach krijgt, een paar kleine mollige armpjes om je heen krijgt. Deze gebaren van liefde en genegenheid wegen tegen alles op.

Onvoorwaardelijke liefde

. Wat er ook met je kind gebeurt, wat hij ook doet, een ouder blijft van zijn kind houden.

Dit heb je allemaal niet in de relatie met je stiefkind

Deze relatie moet groeien. De liefde komt niet automatisch. Je krijgt misschien niet eens een glimlach of een ‘dank je wel’ van je stiefkind. De relatie is nu eenmaal niet zoals bij een bio-kind. Maar daar kun je wel van alles aan doen. Want het kán wel een heel bijzondere en fijne relatie worden tussen jou en je stiefje. Een relatie waarin je ook graag de kleren van je stiefkind wast en opvouwt en in de kast opbergt. Ik ben benieuwd naar jouw ervaringen hierover.

Zeven dingen die je kunt doen als je het moeilijk vindt om voor je stiefkind te zorgen

  1. Het kost tijd om aan elkaar te wennen. Hoe beter je iemand kent, hoe meer ga je elkaar waarderen. Investeer dus zeker in deze relatie!
  2. Wat zou je verwachten als je samenwoont met je zus of een vriendin? Dan zou het ook normaal zijn om ´dank je wel´ te zeggen, toch? Dus dat kun je prima invoeren.
  3. Maak samen met het hele gezin huisregels, gebaseerd op jullie waarden. Vraag ook zeker naar de waarden van je huisgenoten. Hoe willen zij behandeld worden?
  4. Je kunt misschien niet altijd dingen van je stiefkinderen verwachten. Maar je kunt wél je wensen en verlangens naar je partner uitspreken. ‘Ik snap wel dat het pubers zijn, maar ik vind het lastig als ze me niet waarderen of dank je wel zeggen. Ik word er onzeker van. Hoe vind jij dat ik het doe? Zou jij wat vaker tegen me kunnen zeggen dat ik het goed doe?’ Je denkt misschien: ‘Ik heb geen zin om dat aan mijn partner te vragen, hij zíet toch wel hoe het voor me is’. Ik begrijp het, want je stelt je kwetsbaar op als je om iets vraagt. Maar geloof me, je partner heeft niet door hoe belangrijk dit voor je is. Dus vraag het hem gewoon!
  5. Zet een stap terug, en geef je partner de ruimte om meer te gaan zorgen. Dat is goed voor hem. En goed voor je stiefjes. Jij gaat lekker even een kopje thee drinken op je eigen kamer.
  6. Wees mild en vriendelijk voor jezelf. Geef jezelf niet op je kop omdat je deze emoties hebt. Het ligt niet aan jou!
  7. Zet je er overheen. Doe toch kleine lieve dingen voor je stiefkind. Hij of zij zal het echt gaan waarderen. En jij doet wat goed is, jij haalt alleen daar al voldoening uit.

Wat zijn jouw ervaringen over waarom het zo moeilijk is om voor je stiefkind te zorgen? Schrijf jouw tips hier op! Alvast dank. Ook voor het delen van dit artikel.

Annette van der Maarel is coach voor stiefmoeders. Dit doet ze met veel toewijding en liefde. ‘Ik weet uit eigen ervaring hoe mooi, maar ook hoe moeilijk het leven in een samengesteld gezin kan zijn. Weet je wat het grootste geheim is van een gelukkig stiefgezin? Je kunt het leren!’ Annette is ruim tien jaar stiefmoeder en moeder van drie dochters. In deze rubriek ‘stiefmama’ geeft Annette je tips om het leven in een samengesteld gezin soepeler te laten verlopen. Met begrip en liefde kom je een heel eind! www.annettevandermaarel.com

2 reacties

  1. De eerste levensjaren zijn bepalend voor een kind. Dan wordt het kind geprogrammeerd en ontwikkeld het zijn basiskarakter. Als je niet bij die opvoeding aanwezig bent geweest is het eigenlijk je kind niet meer, zelfs als het je eigen kind zou zijn die door derden wordt gespeend Je hebt dan geen emotionele en cognitief verstandelijke band ontwikkeld met dat kind. Je kent de geur niet, het gevoel niet, de band niet. Net als met je echtgenoot die ook altijd een vreemde is en blijft, hoeveel je ook van elkaar hoidt
    Dat kind is in feite een vreemde voor jou hoe je het ook wendt of keert. Dus stiefkind zijn is ondankbaar. Niet echt. Fake.

    Als je relatie eindigt eindigt ook je omgang met je stiefkind. Gelukkig hreft dat kind altijd nog zijn biologische vader of moeder. Dus dat er sprake is vsn hechtingsproblemen op latere leeftijd is onzin.

    .

    • Dank je Chris, voor je reactie. Ik heb zelf geen stiefkinderen, maar kan me voorstellen dat een stiefkind nooit hetzelfde wordt als een eigen kind als je deze op latere leeftijd pas leert kennen.
      Groetjes, Vivienne

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.