Last van een herfstdip? Dit kan je ertegen doen!

Last van een herfstdip

In de herfst en de winter moeten we net iets meer doen voor onze gezondheid, dan in het voorjaar of de zomer. De dagen worden korter en het is koud en nat buiten. De ene na de andere griep vliegt door het land. En er zijn veel mensen die last hebben van de kortere dagen. Heb jij last van een herfstdip? Dit kan je ertegen doen!

Goed slapen en voldoende rust

Een goede nachtrust is belangrijk voor je weerstand. Niet alleen voor je lichaam, maar ook voor je geest. Veel mensen hebben last van de donkere dagen. Ze zijn een stuk minder vrolijk dan wanneer de zon volop schijnt. Juist wat extra slaap kan je weerstand tegen zwaarmoedigheid vergroten. Pas op dat je niet teveel gaat slapen, want daar word je ook weer moe van. Tussen de 7,5 en 9 uur slaap is voor de meeste volwassenen voldoende. Een veelvoud van 1,5 uur slapen geeft het beste resultaat als je ‘s ochtends op moet staan. Daarom is 6 uur slapen beter dan 7 en 7,5 uur beter dan 8. Heb je moeite met inslapen? Probeer dan eens kamillethee of een supplement die de nachtrust ondersteund, zoals CBG Hempcare Sleep.

Ga elke dag even naar buiten

De frisse buitenlucht, de herfstgeuren en -kleuren en het daglicht doen wonderen voor je gemoedstoestand. Maak een wandeling in het bos. Ga alleen, zodat je echt even een moment voor jezelf hebt. Of samen met je partner en kinderen om even echt buiten te spelen. Ook kruip je misschien liever onder een dekentje op de bank, elke dag minimaal een half uur naar buiten is beter voor je geluksgevoel.

Voldoende bewegen

Elke dag een lange wandeling maken en gelijk die frisse lucht meepakken is een efficiënte manier om beweging te hebben. Voldoende bewegen geeft je een beter humeur. Ook als je dat in de sportschool of de tennishal doet. Ga vooral door met sporten, ook al heb je er in het najaar misschien minder zin in. Last van een herfstdip hebben we allemaal wel eens. Maar mensen die veel sporten hebben er minder last van. Fiets naar je werk, wandel in je lunchpauze en doe een paar keer per week een intensievere training. Het zal wonderen doen! Let wel op dat je jezelf niet uitput, want dan werkt het tegen je. Geef je lichaam dus ook voldoende rust.

Yoga en meditatie

Dat yoga goed is voor je gezondheid weten we allemaal wel. Maar je hoeft helemaal niet intensief de yoga in te duiken om er baat bij te hebben. Elke ochtend een paar keer de zonnegroet doen of wat losse oefeningen op je stoel achter je laptop doen al wonderen. Het geeft je een fit gevoel en je zorgt ervoor dat je geen nekklachten krijgt. Het geeft energie en je voelt je gelijk beter over jezelf. Ook dagelijks even mediteren helpt om tot rust te komen en draagt bij aan een positieve mindset. Yoga Nidra is een vorm van yoga, die vooral de geest tot rust brengt en je lichaam volledig ontspant. Dat is echt een aanrader als je slecht slaapt of ’s avonds heel moe bent.

Last van een herfstdip: Gezond eten helpt!

Misschien eet je in de zomer vooral salades en ander koud voedsel. Nu de winter eraan komt is het belangrijk om je lichaam te verwarmen. Neem dus in de herfst warm voedsel en probeer zoveel mogelijk plantaardig te eten. Eet je ook vlees en vis? Eet daar dan niet teveel van. Probeer zo vers mogelijk te eten en kook zelf. Dan krijg je minder troep binnen. Zeker in deze periode van het jaar, moet je goed voor je weerstand zorgen. Een gezond lijf helpt zeker ook om de last van een herfstdip te verzachten.

Ondersteun je lichaam en geest met voedingssupplementen

Sommige mensen hebben, ondanks een gezonde leefstijl, minder weerstand in het najaar. Om je te wapenen tegen kwaaltjes en je immuunsysteem te versterken, kun je je lichaam iets extra’s geven. Voedingssupplementen met vitamine B, B12, C en D3 kunnen bijdragen aan een goede weerstand. Ook Zink en Magnesium zorgen voor een extra boost aan je weerstand. Let er wel op dat je niet teveel supplementen neemt. Houd je goed aan doseringen en ga naar de dokter als je denkt dat je IJzer, B12 of Vitamine D tekort hebt.

Een relatief nog onbekende remedie tegen allerlei klachten, die steeds meer waardering krijgt zijn de medicinale paddenstoelen. De zogenaamde mycotherapie is al duizenden jaren oud en werd vooral toegepast in de Chinese geneeswijze. Vrij verkrijgbare producten zijn in een veilige lage dosering te koop in capsules, extracten en poedervorm. Het kan je helpen als je last hebt van een herfstdip.

Laat je altijd goed adviseren. Zeker als je al medicijnen gebruikt. Sommige supplementen voor een betere gemoedstoestand kunnen de werking van bijvoorbeeld de anticonceptie pil beïnvloeden. Ben je zwanger? Bespreek dan alle medicijnen en supplementen die je neemt met je arts of verloskundige.


LEES OOK: Incontinentie bij moeders komt veel voor maar wordt weinig besproken
EN Wat is bekkeninstabiliteit?


Houd jezelf warm en gebruik olie

Heb je last van een droge huid? Dat kan door kou komen en ook door de verwarming die aangaat. Kou kan je ook stram en gespannen maken. Zorg ervoor dat je goed warm blijft en smeer je lichaam in met verwarmende olie na het douchen. Af en toe een dagje naar de sauna helpt ook voor ontspanning. Niet alleen de warmte is goed voor lichaam en geest. Je kan er ook goed tot rust komen, omdat je telefoon een dag in een kluisje ligt.  

Maak je huis gezellig, warm en licht

De donkere dagen kan je makkelijker buiten sluiten als je het in huis gezellig, warm en licht maakt. Draag comfortabele huiskleding en zachte stoffen. Zorg voor voldoende lampen en een warm dekentje op de bank. En drink vooral warme dranken zoals (Chai) thee. Brand kaarsen voor gezellig licht en brand geur oliën die je gemoedstoestand verbeteren.

Heb jij last van een herfstdip? Wat doe jij om je beter te voelen?

foto door Pixabay via Pexels.com.

Een reactie

  1. Goed advies gekregen en snel geleverd.
    Het kruidenmannetje weet echt waar hij over praat, een soort Klazien uut zalk.
    Ik heb door de adviezen van het kruidenmannetje een betere focus maar voel me daarintegen heel rustig.
    Neem gewoon contact op voor een goed advies.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.