Stiefmama en haar droom

stiefmama droomDoor: Annette van der Maarel. www.annettevandermaarel.com

Wat is jouw droom voor jezelf en je gezin, stiefmama?  Droom jij over gezellige maaltijden een lange tafel, of dat je met het hele gezin selfies op vakantie maakt? Droom je over respect voor wie jij bent? Over samen kunnen leven met al jullie verschillen. Over verbinding en autonomie in balans. Of over een collegiale band met de exen?

Wat is jouw grote verlangen, stiefmama?

Misschien is het naar de achtergrond verdwenen omdat  je alleen maar aan het overleven bent. Omdat het je zo zwaar valt. Dat kan ik me levendig indenken. Toch kunnen je verlangens je helpen om weer in actie te komen en stappen te gaan ondernemen om dingen te verbeteren en te veranderen in je stiefgezin,

Tip

Hoe doe je dat dan als je het niet meer ziet zitten? Deze simpele tip kan je helpen: Zonder je af, ga in bad, maak een boswandeling, mediteer of een doe yogaoefeningen.  Als je in de stilte kunt zijn, en je weer kalm voelt, ga je met je aandacht naar binnen. Stel je zelf dan open voor je verlangens. Durf groots te dromen over je gezin. Je bent namelijk gemaakt voor geluk. En je weet dat een fijn gezinsleven de basis van jouw geluk, toch stiefmama?

Je gezin is je veilige haven

Je leven thuis kan je veilige haven worden, waar je uit kunt rusten, jezelf kunt zijn, en nieuwe energie op kunt doen om je daarna weer vol energie in de buitenwereld te begeven. Ons doel in het leven is om ons goed te voelen, om creatief te zijn, om te dansen, te lachen. En dat ondanks tegenslagen. Of juist misschien dankzij tegenslagen…

Doel van een stiefmama

Ik geloof dat het doel is om steeds meer jezelf te worden. Om de buitenste lagen van je af te pellen. Net als bij een ui. Totdat je bij de kern komt van wie je bent. Daar ervaar je het grote vertrouwen. In jezelf. Maar ook dat je kunt  vertrouwen op wat goed is voor jou en je gezin.

Dit kan best lastig zijn, want ik weet dat het stiefmoederschap een zware weg is met veel stenen, hindernissen en beren op de weg. Waardoor je je onzeker kunt gaan voelen. Dit is begrijpelijk. Maar het kan je wel gaan belemmeren.

De angsten van een stiefmama

Ik wil je hier en nu uitdagen om jezelf niet langer tegen te laten houden door je angsten, negatieve emoties of gedachten. Als je leeft in je angst, trek je alleen maar meer dingen aan die je angst bezorgen. De angst dat je niet deugt, dat je zelf niet durft te laten zien of dat je bang bent voor je stiefkinderen, om voor jezelf op te komen en nog veel meer…

Verleg je perspectief! Dit kan zo simpel zijn als dit: Alles wat goed gaat in je stiefgezin, daar kun je meer van doen! En dat wat niet werkt? Dat doe je anders. Stap vandaag uit je angst, experimenteer, durf te mislukken en weer opnieuw te beginnen.

Hoe wil jij zijn in je gezin?

Weet je al wat het is waar je naar verlangt, stiefmama? En wat echt bij je past? Het kan helpen om om je kernwaarden of je kwaliteiten die je hebt als een vuurtoren te gebruiken.

Je vertrouwen en liefde. Je intentie om goed te doen.

Neem elke dag een klein stapje, stiefmama

Weerstand is menselijk. Op een bepaald niveau willen we niet veranderen, willen we blijven waar we zitten, ook al voelen we dat ons gezin zoals het nu is alleen maar energie vreet.

Angst is een grote drijfveer in ons leven.

Mijn vraag aan jou vandaag: Voel jij nu dat je het anders wil? Wil je leven vanuit liefde in plaats van angst?

Haal dan je dromen weer tevoorschijn en neem het eerste, kleinste stapje wat er in je opkomt.

Bijvoorbeeld:

  • Ik zeg de stiefkinderen oprecht gedag vanuit mijn liefdevolle, empathische deel als ze binnen komen.
  • Ik vertel mijn partner vandaag op een eerlijke, kwetsbare manier dat ik het moeilijk heb in mijn rol. En ik vraag hem om hulp.
  • Ik ga nu voor mezelf zorgen en mezelf liefhebben.
  • Ik ga mijn focus verleggen, van het gezin naar mezelf toe. En mijn eigen passies weer nieuw leven inblazen.

Of wat is jouw spontane antwoord….. ?

Wat word jouw allereerste klein stapje? Laat je het me weten? Dat zou ik heel fijn vinden!Lukt het niet om hier antwoord op te geven? Mail me dan! a.vandermaarel@hotmail.com.

Annette van der Maarel is coach voor stiefmoeders. Dit doet ze met veel toewijding en liefde. ´Ik weet uit eigen ervaring hoe mooi, maar ook hoe moeilijk het leven in een samengesteld gezin kan zijn. Weet je wat het grootste geheim is van een gelukkig stiefgezin? Je kunt het leren!´ Annette is ruim tien jaar stiefmoeder en moeder van drie dochters. Samen met man en kinderen woont ze in Arnhem-Noord. In deze rubriek ‘stiefmama’ geeft Annette je tips om het leven in een samengesteld gezin soepeler te laten verlopen. Met begrip en liefde kom je een heel eind! www.annettevandermaarel.com.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.