Vier methodes om een positieve houding te ontwikkelen

een positieve houding ontwikkelen

Optimisten zijn succesvoller en gelukkiger dan pessimisten. Ook anderen zullen je meer waarderen als je een positieve houding hebt. Maar hoe ontwikkel je die positive vibe als je die onvoldoende hebt? Misschien voel je geen reden om positief gestemd te zijn. Er zit van alles tegen in je leven. En mensen zijn onaardig. Maar is jouw houding het resultaat van externe omstandigheden? Of houd je zelf de regie over je eigen gevoelens? Je hebt dan meer invloed op de wereld om je heen dan je denkt!

Waarom we denken dat we geen reden hebben voor een positieve houding

We denken vaak dat we geen reden hebben voor een positieve houding. Zeker als ons leven anders loopt dan we zouden willen. Op social media zien we blije mensen, die alles hebben wat hun hartje begeert. Maar is dat wel zo? En dan die overduidelijk rijke mensen, die alles kunnen kopen. ‘Ja, dan is het nogal makkelijk om positief te blijven’. Denk je misschien. Of die vriendin die wel gelijk zwanger raakt en een ideale relatie heeft met haar partner. ‘Nogal wiedes dat zij positief kan blijven’. Maar wat als ik je vertel dat alles begint met een positieve houding en verwachting? Ook als alles op dit moment mis gaat. En het mooie is: de enige die daar invloed op heeft, ben je zelf!


LEES OOK: Zen mama: 10 tips om lekkerder in je vel te zitten!
EN Last van een herfst- of winterdip? Dit kan je ertegen doen!


Een positieve houding ontwikkelen

Er zijn verschillende gewoonten die jou kunnen helpen om een positieve houding te ontwikkelen. Ik geef je graag vier methodes, die je kunnen helpen op positieve gewoonten in je leven toe te laten. Hiermee zal je zeker een meer positieve houding kunnen ontwikkelen:

1. Jezelf positief stemmen

Om jezelf positief te stemmen, is het belangrijk om eerst duidelijk te krijgen hoe jij je nu voelt. Wees je eens bewust van je eigen negatieve gedachten. Van ‘Dit komt niet meer goed’ naar ‘Dat is niet voor mij weggelegd’ of ‘Ik ben niet goed genoeg’. Schrijf eens een paar dagen op welke gedachten door jouw hoofd spoken. En zet er positieve gedachten voor in de plaats. Zoals ‘Alles komt altijd goed’ – ook al is het nu misschien niet zo. ‘Alles wat ik echt wil, is voor mij bestemd’ – ook al heb ik dat op dit moment misschien niet. En ‘Ik ben precies goed zoals ik ben’ – iedereen heeft immers haar eigen talenten. Oefen met deze positieve gedachten en herhaal ze voor het slapen gaan en als je opstaat.

2. Negativiteit vermijden en tevredenheid kweken

Mensen die de neiging hebben om negatief te zijn, zoeken elkaar altijd op. Zodra jij besluit om een positieve wending aan je leven te geven, is het belangrijk dat je dit deelt met de mensen waar je vaak mee praat. Lukt het je niet om hen te inspireren hetzelfde te doen? Vermijd dan een intensief contact tijdens je eigen weg naar positiviteit. Zoek mensen die ook positief willen zijn. Het is namelijk echt een keuze.

Wat heel goed werkt voor een positieve houding is: tevreden zijn met wat er nu is. Ook al is er veel mis, je kan altijd een paar dingen noemen, waar je wel tevreden over bent. Schijf ze op, denk er elke dag aan en vergroot ze uit. Dan zal je zien dat je met een positieve houding steeds meer positieve dingen in je leven gaat ontvangen.

3. Zelf leiderschap nemen over je gemoedstoestand

Ja, je omgeving heeft een belangrijke invloed op jouw gemoedstoestand. Een buurvrouw, die over je roddelt, de moeders op het schoolplein, waar je geen aansluiting bij krijgt, of je (schoon)ouders, die kritiek hebben op jouw manier van opvoeden. Het is heel makkelijk om hen allemaal de schuld te geven voor het feit dat jij je miserabel voelt. Hé het is zelfs legitiem. Maar wat schiet jij ermee op? Helemaal niets toch? Wat als je al die blikken, roddels en kritiek ‘gewoon’ naast je neer legt. Hoe? Door heel positief over jezelf te denken.

Schrijf maar eens op waar jij goed in bent. En met welke ‘waarden’ jij je kinderen op wil voeden. Welke dromen heb jij, die je na wil streven? Misschien kan je zelfs een ‘missie’ formuleren. Als je dat helder hebt, kan je dan misschien gewoon glimlachen als iemand kritiek heeft? Of zeggen dat jij het graag op je eigen manier wilt doen? Zorg dat je niet ‘boos’ wordt op anderen als ze er anders over denken. Maar laat het langs je schouders van je af glijden.

4. Jezelf níet vergelijken met anderen en jaloezie bestrijden

We zijn allemaal uniek. Ook al zijn er veel groepen vrouwen die echt ‘hetzelfde’ lijken en daardoor goed met elkaar omgaan. Niemand is hetzelfde. Je kan wel dezelfde zienswijze hebben als anderen. En dat kan verbinden. Dat kan zijn in geloofsovertuiging, opvoeding, sport of zelfs de liefde voor Chardonnay. Jezelf vergelijken met anderen is eigenlijk nooit zinvol. Iemand die heel veel vriendinnen heeft, kan dat misschien hebben, omdat ze allemaal graag veel alcohol drinken.

Maak jezelf niet wijs dat jij ‘niet goed genoeg’ bent omdat je maar weinig vriendinnen hebt. Jezelf vergelijken met anderen is altijd een slecht idee. En heel belangrijk: zorg dat je niet jaloers wordt. Vanuit jaloezie haal je vooral jezelf naar beneden. Probeer compassie te hebben met iedereen. Ook mensen die het in jouw gezichtsveld ‘beter’ hebben dan jij. Je weet nooit wat er onder de oppervlakte knaagt aan een ander. Compassie hebben voor iedereen is de beste manier om ook meer van jezelf te gaan houden.

Foto door Andrea Piacquadio via Pexels.com.

Dit artikel publiceerde ik voor het eerst in 2005, nu is 2023 vulde ik het aan en deel het graag opnieuw met jou. Laat me weten wat jouw gedachten zijn over een positieve houding ontwikkelen. Heb je mooie voorbeelden misschien? Of vragen omdat het je niet lukt? Ik ben benieuwd! Liefs, Vivienne.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.