Moederschap brengt talenten, die je op je werk kunt gebruiken

Moederschap brengt talenten


Iris (33) is moeder van een zoontje (2) en wil graag een tweede kindje. Zij is een ervaren, hoog opgeleide professional die de directie van een onderwijsinstelling coacht. En zij volgt extra opleidingen in onder andere loopbaancoaching. Haar werk is ook belangrijk voor haar. Maar zij worstelt. En samen met haar vele andere moeders. We zijn ons er vaak niet van bewust dat we als moeder juist ook iets extra’s meebrengen. Het moederschap brengt talenten, die we op ons werk goed kunnen gebruiken.

Moederschap, werken én tijd voor je kind

Iris worstelt. Zij wil resultaten boeken in haar werk en ze wil meer tijd met haar zoontje doorbrengen. Haar wens is de rust in haar gezin te bewaren, zodat iedereen gedijt. Ze zoekt naar balans en voelt zich vaak tekortschieten. Herken je dat? Veel werkende moeders hebben het zwaar.

Twijfels van veel werkende moeders

Het is moeilijk jezelf te bewijzen in je werk als je (jonge) kinderen hebt. Kan ik het maken om minder uren te werken? Ga ik naar een belangrijke vergadering die in de avond plaatsvindt? Maar dan kan ik mijn kind niet naar bed brengen. Waar leg ik mijn prioriteiten? En krijgen mijn gezin en mijn werk wel voldoende aandacht van mij als ik mijn tijd verdeel? Ben ik zowel thuis als op mijn werk scherp, alert en geconcentreerd? Werkende moeders twijfelen veel.

Moederschap brengt talenten

Het zijn vragen die ons doen twijfelen aan onszelf en onze keuzes. Maar sta er eens bij stil dat je in je moederschap talenten ontwikkelt die juist te gebruiken zijn in je werk. Je bent moeder. Je begeleidt kinderen bij de start van het leven! Dat vergt aandacht, rust en organisatietalent. En niet te vergeten timemanagement en het stellen van prioriteiten. Je verbetert je inlevingsvermogen, leert onderhandelen en grenzen stellen. Vaardigheden en kwaliteiten die goed van pas komen op de werkvloer. Ja, het moederschap brengt talenten in je naar boven, waar je eerder niet bewust van was.

Talenten en vaardigheden gebruiken op je werk

Hoe integreer je de kwaliteiten van het moederschap in je werk? Ik geef een voorbeeld. Je zit op je werk in gesprek met een collega of cliënt. Je voelt mee met het verhaal van de ander. Je kan luisteren zonder je eigen gedachten tussendoor te laten komen. Rustig, met alle aandacht. Als moeder oefen je dat vast ook regelmatig. De ervaringen die je als moeder opdoet, neem je mee in je werk. Dat geldt natuurlijk ook voor goed plannen en prioriteiten stellen. Wat je thuis leert, pas je op je werk gewoon toe. Ook als je vrouwelijke ondernemer bent.


LEES OOK: Meer rust voor werkende moeders 10 tips
EN Strategisch onderhandelen voor vrouwen


Soms wat minder werken kan ook

En als je een periode minder kunt werken omdat zorgtaken thuis aandacht opeisen, dan is dat maar zo. Voor jou, je gezin en voor de samenleving kan het heel goed zijn dat je er bent voor je kinderen. Voor het moment. In het hier en nu. Met alle aandacht, tijd en rust. Zonder rinkelende telefoon en zoemende laptop.

Erkenning voor je rol als moeder

Het is goed om erkenning van je rol als moeder te krijgen. Niet alleen van anderen, maar juist van jezelf. Vaak beschouwen we het moederschap als iets vanzelfsprekends. We moffelen het weg en zeggen: ‘dat hoort erbij’. Vervolgens cijferen we onszelf weg op de arbeidsmarkt. Voelen we ons geen volwaardige werknemer omdat we moeder zijn.

Maar juist dankzij ons moederschap ontwikkelen we vaardigheden, kwaliteiten en eigenschappen die zo bruikbaar zijn in een baan. Erken deze in jezelf. Dan volgt de rest van de wereld vanzelf.

Welke keuzes voor talenten, werk en kinderen werken voor jou? Wat levert het je op en hoeveel kost het je? Wat is voor jou een prettige manier om je balans te vinden? En welke talenten heb jij ontwikkeld in je moederschap?

[Dit artikel publiceerde ik eerder in een andere vorm al in 2011. Maar de thema’s spelen nog steeds voor veel werkende moeders. Iris is niet de echte naam van de vrouw waar dit destijds over ging.]

Foto door Pixabay via Pexels.com

Een reactie

  1. Ik kan me deze twee-deling van moeders wel voorstellen, maar heb zelf de keuze gemaakt, eerst te stoppen met werken. Ik zorg voor onze 3 kinderen, doe gedeeltelijke boekhouding in ons bedrijf. Eigelijk zorg ik ervoor dat mijn man het bedrijf kan leidden, wat inhoud dag en nacht bereikbaar zijn. Maar wat ik doe ziet niemand, dus erkenning is er weinig.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.