Welke opvoedstijl hanteer jij voor je kind?

Welke opvoedstijl

De opvoeding is een veelbesproken onderwerp. De meningen over dit onderwerp zijn dan ook heel uiteenlopend. Als ouder wil je natuurlijk het beste voor je kind. Een perfecte opvoeding bestaat helaas niet. Iedereen neemt een voorbeeld mee van vroeger. Je kunt hetzelfde doen als je ouders, of juist iets heel anders. Welke opvoedstijl kies jij voor je kindje? Ik zet er vier op een rijtje voor je. En ik deel mijn eigen ervaring.

Welke opvoedstijl hoort voor jou bij een goede opvoeding? 

Opvoeding is een proces waarbij je jouw kind ondersteunt op het gebied van ontwikkeling. Dit doe je zodat jouw kind later zelfstandig wordt en zichzelf kan redden in de samenleving. Als ouder heb je de taak om je zoon of dochter te beschermen en een veilige omgeving te bieden. Allereerst is natuurlijk gezonde voeding belangrijk. De keuze welke babyvoeding je gaat geven is dus de eerste stap.

Geef je borstvoeding of de fles? En waar kies je daarna voor? Zodra ze echte hapjes kunnen nemen? Door gevarieerd te eten, krijgen kinderen voldoende vitaminen en mineralen binnen. Als je hier vanaf het begin af aan duidelijk over bent, weet jouw kind wat er van hem of haar verwacht wordt. Ook al is dat niet op alle leeftijden haalbaar. Je kunt ze immers niet dwingen om te eten. Maar houd je eigen streven altijd in het achterhoofd. En geef het goede voorbeeld. Zodra je kindje geen baby meer is, kun je pas echt beginnen met opvoeden.

De verschillende opvoedstijlen 

democratisch opvoeden

Er zijn verschillende opvoedstijlen. Ben je benieuwd welke opvoedstijl past bij jou en je kindje? Hieronder lees je de kenmerken. Dat is natuurlijk heel algemeen. Kijk maar eens bij welke stijl jouw ideeën het beste passen. En let er ook op wat je gevoel over jouw kindje zegt. Wat heeft hij of zij nodig? En wat heb jij zelf nodig om de klus te klaren?

Democratische opvoeding

Iemand die de democratische opvoedstijl hanteert geeft hierbij duidelijke regels over iets dat wel of niet mag en betrekt hierbij ook de wensen en behoeften vanuit het kind. Je steunt je kind en moedigt hem of haar aan. Deze ouders geven vaak complimenten en houden rekening met de ontwikkeling van hun kind. Je kind heeft duidelijk inspraak en zal het op den duur niet makkelijk accepteren als jij je autoritair gedraagt. Deze opvoedstijl kost de meeste tijd, omdat je alle beslissingen moet kunnen beargumenteren voor je kind. Als het kind om uitleg vraagt, moet je daar tijd voor vrijmaken.

Autoritair opvoeden

Je stelt als ouder duidelijke regels op. Jij bent als ouder de baas en het kind moet gehoorzamen. Houdt het kind zich niet aan de regels? Dan krijgt hij of zij hiervoor straf. Het kind weet wat er wordt verwacht. Sommige kinderen hebben dat in bepaalde periodes van hun ontwikkeling echt nodig. Als je kind echter heel gevoelig is kan het angstig worden en minder zelfvertrouwen ontwikkelen. 

Toegeeflijk zijn als ouder

Je hebt als ouder veel over voor de wensen en behoeften van het kind. Je gaat liefdevol met je kind om en er zijn weinig regels. Door deze opvoeding creëert hij of zij snel een eigen mening en er zijn weinig conflicten tussen ouder en kind. Hierbij is het wel zo dat je kind vooral op latere leeftijd weinig rekening houdt met anderen. Omdat het zich nooit aan regels hoefde te houden. Ook in de pubertijd heb je met deze opvoedstijl al snel minder controle over je kind.

Verwaarlozend opvoeden

Er zijn ook opvoeders die hun kind verwaarlozen. Zij stellen weinig regels, maar bieden ook weinig geborgenheid, steun, veiligheid en betrokkenheid. Het kind wordt eigenlijk aan zijn lot overgelaten. Als een kind alles zelf uit moet zoeken, wordt het snel zelfstandig. En als ouder heb je er weinig werk aan. Je hebt alle tijd voor jezelf en je werk. Maar je kunt je kind weinig meegeven van jouw eigen normen en waarden. Het kind kan zich makkelijk eenzaam en in de steek gelaten voelen. En zelfs niet geliefd.


LEES OOK: Positief opvoeden? Het werkt echt!

EN De creativiteit van je kindje stimuleren doe je zo!

EN Met bezieling opvoeden en 3X boekentips


Een mix van stijlen

Er zijn verschillende manieren om je kind op te voeden. Geen één manier is de perfecte manier voor iedereen. Het is daarom belangrijk om te kijken welke stijl het beste bij jou en je kind past. Hoe eerder je begint, hoe makkelijker het gaat. Verzorging van baby’s is daarbij vergeleken een peulenschil. Ook al kun je daar al wel de basis leggen. In de praktijk gebruiken de meeste ouders de verschillende stijlen door elkaar heen. Je hebt misschien weinig regels, maar als één van die regels niet nageleefd wordt, kun je misschien autoritair uit de hoek komen. En er zijn genoeg momenten dat je uitleg geeft aan je kind over hoe jij de dingen wilt hebben. En soms roep je ‘Nu even niet!, doe maar gewoon wat mama zegt!’.

Je partner kan een andere stijl hebben

Jouw stijl van opvoeden heeft veel te maken met jouw eigen ervaringen en karakter. Daarom is het meestal zo dat de ene ouder toch een andere opvoedstijl heeft dan de andere. Op die manier geef je je kinderen een mix van stijlen mee. En dat is helemaal niet erg. Zolang je er maar voor zorgt dat je kind jullie als ouders niet tegen elkaar uit kan spelen. Blijf altijd achter je partner staan. Heeft de één ergens aan toe gegeven, laat dat dan zo voor dat moment. Bespreek meningsverschillen daarover altijd zonder de kinderen erbij. Als je gescheiden bent, is het een stuk moeilijker om achter je ex-partner te blijven staan. Een kind kan prima leren dat de dingen bij papa anders gaan dan bij mama thuis. Spreek daar nooit je oordeel over uit. Het kan echt geen kwaad als je kind meerdere manieren leert van met elkaar omgaan.

Mijn ervaringen en mijn opvoedstijl

Uiteindelijk heb je waarschijnlijk één stijl die overheerst. Vanaf het moment dat mijn dochters één en drie jaar waren, voed ik ze alleen op. Ze waren vaker bij mij dan bij hun vader. Ik ben duidelijk een toegeeflijke ouder. Ik hou zelf namelijk helemaal niet van regels. Als er een regel was, legde ik die altijd goed uit aan mijn dochters. Dat had dan vooral vaak met veiligheid te maken. En braken zij de regel? Dan kon ik behoorlijk autoritair het helft in handen nemen. Mijn kinderen zijn nu al boven de 20. En inderdaad had ik in de puberteit geen enkele invloed op hen. Het enige wat ik kon doen was met ze in gesprek blijven. En dat lukte soms wel en soms ook niet. Maar nieuwe regels voor die leeftijdsfase, die ik niet had voorzien? Daarover lachten ze me gewoon uit! ‘Mam, wat ben jij toch ongelooflijk ouderwets!’ riepen ze dan.

Je kunt je kind niet bieden wat je niet in je hebt

Mijn oudste dochter heeft wel eens aangegeven dat zij structuur en regels juist gemist heeft in haar opvoeding. Die kreeg zij bij haar vader wel. Daar waren zij van jongs af aan elke twee weken een weekend. Sommige dingen weet je gewoon niet van tevoren. En ook niet als je er middenin zit. En sommige dingen kun je je kind simpelweg niet bieden, omdat het te ver van je eigen karakter afligt. Gelukkig zijn mijn dochters nu verstandig en sociaal. Dus ik zal wel iets goed gedaan hebben. En hun vader ook! Ik was in elk geval altijd thuis. En ook al vonden ze dat soms juist irritant, daar heb ik nooit spijt van gehad. Als je er vaak bent, mag je meer fouten maken, dacht ik altijd. En die fouten heb ik zeker gemaakt! O ja, moeders en vaders zijn ook gewoon mensen. Vergeet dat nooit hè?!

Welke opvoedstijl past het meest bij jou en jouw kind? Waar herken jij jezelf het meeste in? En houd je dat alle dagen vol? Of schiet je ook wel eens in een andere stijl?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.