Opruimen? 4 valkuilen bij beginnen

door: Yvonne de Bruin.

Opruimen, het is tijd

Opruimen in huisDe vakantie is net geweest, je energie is aangevuld. Je neemt je voor om nu echt eens lekker te gaan opruimen. Voor de kerst een opgeruimder huis, dat moet toch kunnen? Dan heb je nog drie maanden. En dan begint alles weer. En voor je het weet ben je de Kerstboom aan het opzetten en is er (weer) niets van je opruimplannen terecht gekomen.

Hoe kan dat toch? Ik geef je vier valkuilen die je tegenhouden om te beginnen.

  1. Je blijft plannen

Voordat je begint maak je een plan. En verder kom je niet. Dat komt omdat je hersenen het enorm fijn vinden om een plan te maken. Maar uitvoeren dat is minder leuk. En als je een beetje perfectionistisch bent aangelegd, dan zal je plan ook nooit af zijn. Je blijft schaven aan het perfecte plan met veel details. Een globaal plan is prima, maar details heb je niet nodig, het loopt toch anders dan je denkt. Reserveer hooguit één dag om te plannen en begin dan gewoon met opruimen.

  1. Je ruimt er geen tijd voor in

Als je je na de vakantie meteen weer laat meeslepen door de hectiek van de dag, dan gebeurt er niets. Als je iets wilt veranderen, dan zul je daar bewust tijd voor moeten inruimen. Bepaal een specifiek moment in de dag dat je aan je opruimproject wilt werken, zo heb je de meeste kans dat het er van komt.

  1. Je komt niet over de starthobbel heen

Beginnen kost energie. Opstijgen kost het meeste brandstof voor een vliegtuig. En zo is het bij jou ook.
Starten doe je dus bewust en op een moment dat je nog energie hebt. Meestal zul je merken dat je geen zin hebt op het moment dat je gepland had. Vooral als opruimen belangrijk voor je is of als er emoties bij komen kijken. De kunst is om dan toch gewoon te beginnen. Anders komt het er nooit van.

  1. Je kiest niet echt

Als je al precies weet wat je gaat doen, is het makkelijker om de starthobbel te nemen. Zonder focus bereik je niets. Maak dus een duidelijke keuze voor een project dat je wilt doen. En kies elke dag de actie die je vooruit helpt bij dat project.
Sla je meteen dicht als je denkt aan wat je allemaal hebt op te ruimen?
Weet je niet waar je moet beginnen of hoe je het vol kunt houden?
Ben je al vaak enthousiast begonnen, maar houd je het steeds niet vol?
Zorg dan dat je niet gelijk te groot begint. Maak de klus kleiner, door deze in kleine opruim acties te verdelen. Pak eerst één kast bijvoorbeeld. En ga daarna pas door naar de volgende kast of kamer.


Bewaren

LEES OOK: BOEK: Opgeruimd van Marie Kondo
EN Help kinderen opruimen met een gedragskaart

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.