Help je kinderen opruimen met deze gedragskaart!

Help je kinderen, leer ze opruimen!

help je kinderenHelp je kinderen met opruimen. Ze mogen het zelf doen! Het maken van rommel gaat als kind vrijwel vanzelf, maar het opruimen helaas alles behalve. Zo blijft het speelgoed van je kids, wanneer jij er niets van zegt, gerust dagen achtereen ongeroerd op de grond liggen. Opruimen is voor de meeste kinderen niet vanzelfsprekend: opruimen moet je je kids dan ook aanleren. Het bewust maken van het belang van opruimen is een lang proces wat je vaak tot diep in de pubertijd moet herhalen. Om dit gedrag bij jonge kinderen aan te leren (jong geleerd is hopelijk oud gedaan), doet een extra motivatie in de vorm van een beloning vaak wonderen. Om je op weg te helpen heeft Helpling een stappenplan en een handige gedragskaart ontwikkeld waarmee je het opruimen letterlijk in een kinderspel kunt veranderen!

De eerste stap is een stappenplan!

stappenplanEen goed begin is het halve werk, met het volgende stappenplan zorg je ervoor dat je kind (in slechts 10 minuten!) zelf zijn kamer opruimt. Begin bij het bed. Dit is vaak een plek waar kinderen van alles en nog wat neerleggen. Laat ze alle spullen eraf halen en het bed weer netjes opmaken. Zo kunnen ze zelf alle knuffels weer leuk rond het bed plaatsen en ziet de kamer er direct veel leuker uit. Verdeel vervolgens de spullen in vier categorieën: schone kleding, vieze kleding, afval en speelgoed. Doorloop deze stappen de eerste keren samen en laat zien waar alle spullen thuishoren.

Bepaal op voorhand de beloning

Help je kinderen door ze te belonen. Dat het belonen van goed gedrag -niet alleen bij kinderen- goed werkt, is al meerdere malen bewezen. Onderzoek van de Vrije Universiteit toonde onlangs nog aan dat belonen zelfs het meest effectieve middel is om gedrag te veranderen. Of het nu gaat om snoepjes, stickers of een eindejaarsbonus op de zaak, je doet beter je best wanneer je weet dat er een beloning op je ligt te wachten. Kies daarom samen met je kind op voorhand een kleine beloning die hij of zij krijgt wanneer de gedragskaart vol is.

De gedragskaart

Cleaning CardOm bij te houden wanneer het tijd is voor de langverwachte beloning heeft Helpling een mooie gedragskaart ontworpen. Op de klusjeskaart kun je stickers plakken en vinkjes of stempels zetten als het kamer opruimen gelukt is. Vervolgens kun je met je kind een mooie beloning afspreken bij een volle kaart of bijvoorbeeld bij 5 volle kaarten.


LEES OOK: Opruimen: 4 valkuilen als je gaat beginnen
EN Opruimen met Marie Kondo


Het grote opruimspel!

Naast de gedragskaart is er nog een effectieve manier om je kids aan het opruimen te krijgen, namelijk het grote opruimspel! Je kinderen doen waarschijnlijk niets liever dan het spelen van spelletjes, dus hoog tijd om dit te combineren met het opruimen van de rommel en andere kleine huishoudelijke taakjes. Bedenk bij de dagelijkse klusjes een puntensysteem (bijvoorbeeld kleding in de wasmand =1 punt, het inruimen van de vaatwasser = 2 punten of het wegbrengen van oud papier = 3 punten). Gebruik leuke kaartjes om dit bij te houden of houd de punten bij met een kleurrijke grafiek op de muur. Bedenk vervolgens ook een prijs voor de opruimer van de week! Zo help je kinderen op een positieve manier opruimen.

Wanneer je kinderen hun eigen rommel opruimen, kun jij of de schoonmaker overal net even wat makkelijker bij. Zo zorg je samen voor een opgeruimd en leefbaar huis!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.