Je eigen bedrijf als moeder, waar moet je op letten?

Je eigen bedrijfJe hebt als moeder een eigen bedrijf of je wilt een eigen bedrijf starten. Wat zijn dan zaken die je goed in de gaten moet houden? Vier tips om tegemoetkoming in de kosten en belastingaftrek te krijgen en vervelende boetes voorkomen:

1. Vraag kinderopvangtoeslag aan

Ook al werk je als ondernemer mogelijk vanuit huis en wil je als moeder graag je kinderen om je heen hebben, dan nog is het cruciaal als je ongestoord kunt werken. Voor je kinderen zorgen én tegelijkertijd werken gaat nu eenmaal niet gemakkelijk samen! Wist je dat je als ondernemer kinderopvangtoeslag kunt krijgen voor de uren die je in je bedrijf steekt? Dat kan als je winst maakt. Maak er gebruik van!

2. Betaal BTW op tijd

De belastingen zijn zaken die je goed in de gaten moet houden omdat al snel boetes dreigen als je te laat bent met het indienen van je aangifte en met betalen. Normaal gesproken doe je als ondernemer iedere drie maanden Btw-aangifte. Je kunt een verzoek indienen om dat aan te passen naar een maand of een jaar. Voor een jaaraangifte gelden overigens bepaalde voorwaarden.

Ook al doe je aangifte per kwartaal, het blijft toch opletten geblazen, want je hebt na dat tijdvak slechts een maand de tijd om aangifte te doen en te betalen. Dat lijkt misschien lang, maar het einde van die maand kan je opeens overvallen.  Zeker als je als moeder naast je ondernemerschap ook voor de kinderen zorgt. Als je zoveel ballen in de lucht moet houden, schiet er wel eens wat bij in.

Je hebt na die maand overigens nog zeven dagen de tijd voor het doen van aangifte en het doen van de betaling, maar daarna krijg je een boete. Je kunt uitstel aanvragen als je niet kunt betalen, maar dat krijg je niet zo gemakkelijk als bij de IB-aangifte. Doe je per jaar Btw-aangifte, dan heb je overigens tot 1 april het jaar daarop om aangifte te doen en te betalen.

3. Let erop dat je aan het urencriterium voldoet

Als moeder werk je misschien parttime in je eigen bedrijf. Let er dan op of je op de urennorm van 1.225 uur per jaar uitkomt om voor verschillende soorten belastingaftrek in aanmerking komen. Zeker als je pas gestart bent, is het goed om je uren bij te houden. Op deze manier kun je zelf zien en aantonen dat je voldoet aan het criterium.

4. Geef je relatiegeschenken? Check of ze aftrekbaar zijn

Hoewel matrijs bewijst dat relatiegeschenken helemaal niet veel hoeven te kosten, is het toch wel fijn als je ze kunt aftrekken van de belasting. Hiervoor moeten de geschenken ook echt een geschenk zijn. Bovendien mogen de uitgaven per persoon per jaar niet boven het drempelbedrag van 227,- euro exclusief BTW liggen. Je klant of leverancier moet het bovendien in zijn eigen bedrijf voor ten minste 30 procent kunnen gebruiken voor het realiseren belaste omzet. Organiseer jij verjaardagspartijtjes of maak je te gekke taarten voor kinderen? Dan kun je de geschenken die je je klanten geeft, sowieso niet aftrekken van de belasting.

Hier lees je hoe je start met een eigen bedrijf.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.