Home / Ondernemen / Starten met een eigen bedrijf volgend jaar? Zo doe je dat!

Starten met een eigen bedrijf volgend jaar? Zo doe je dat!

door: Vivienne Westerhoud

Starten met een eigen bedrijf in het nieuwe jaar? Zo doe je dat!

startenDroom jij er al jaren van een eigen bedrijf te starten? Maar begin je er steeds niet aan? Het is niet moeilijk om te starten met ondernemen. Als je een goed idee hebt is januari een goed moment om te starten. Waar moet je eigenlijk allemaal aan denken als je een eigen bedrijf wilt starten? Jouw product of dienst moet kloppen en jouw verhaal daarover ook. En dan zijn er natuurlijk praktische zaken om je eigen bedrijf vorm te geven. Welke materialen heb je nodig? Zoek je hulp bij investeren? En wat moet je weten over administratie en belastingen? Hieronder vind je in het kort waar je aan kunt denken.

Flexibel werken en een goed idee

Het verlangen om een eigen zaak te starten begint vaak met een goed idee. Veel moeders willen ondernemen omdat ze dan hun tijd flexibeler in kunnen delen. Het is een feit dat klanten veel flexibeler zijn met jouw werktijden dan een werkgever. Als je niet wilt zeggen dat je om drie uur op het schoolplein wilt staan, kun je altijd aangeven dat je een meeting hebt of bij een andere klant op bezoek bent. Ondernemen geeft jou de ruimte je werkdagen flexibel in te delen. Maar natuurlijk moet je ook een goed idee hebben. Ook al ga je een dienst aanbieden die al bestaat of begin je een winkel met producten die anderen al verkopen. Het verhaal dat jij erbij vertelt is belangrijk om klanten aan je te binden. Maak het persoonlijk en verzin een mooie invalshoek, zodat je de aandacht kunt trekken van klanten die precies bij jou passen.

Telefoon, laptop en een bureau

Als je een webshop begint of een kapperszaak, moet je nadenken over een collectie of materialen en een locatie. Maar als je een dienst wilt leveren of een blog wilt starten, kun je volstaan met een goede telefoon, een laptop en een eenvoudige werkplek. Begin je een blog? Zorg dan dat je een mobiele telefoon hebt, waarmee je goede kwaliteit foto’s kunt maken, bekijk het Samsung aanbod of kies een iPhone 6. Kies ook een goede laptop waarop je snel kunt werken. Als dienstverlener, die vanuit huis werkt, zijn je computer en je telefoon de belangrijkste investeringen. Je kunt deze ook aftrekken van de belasting. Het zijn zakelijke kosten.

Administratie en belastingen

Als je begint met ondernemen, meld je je altijd eerst aan bij de Kamer van Koophandel en vraag je een btw-nummer aan bij de belastingdienst. De administratie en belastingen zijn belangrijk als je gaat ondernemen. Maar ingewikkeld is het zeker niet. Als je meer dan 1225 uren in een jaar besteedt aan je onderneming, kom je in aanmerking voor ondernemersaftrek. Omdat dat voordelig is, kun je het beste in het begin van een jaar starten met je bedrijf. Dan kom je gemakkelijker aan dit urencriterium van 1225 uur. Een boekhouding bijhouden lijkt ook ingewikkelder dan het is. Je maakt facturen voor jouw tarief en telt daar 21% btw bij op, die de klant aan jou betaalt. Deze btw moet jij op jouw beurt afdragen aan de belastingdienst, maar je mag alle btw die je zelf betaald hebt aan investeringen of andere kosten, daar eerst vanaf trekken. Verder betaal je inkomstenbelasting over jouw inkomen. Als je een eenmanszaak start is jouw inkomen gelijk aan de optelsom van door jou gestuurde facturen minus alle kosten die jij voor je bedrijf maakte. Ondernemersaftrek gaat er dan ook nog eerst vanaf, voordat je inkomstenbelasting af hoeft te rekenen. Het is verstandig een boekhouder in de arm te nemen, die jouw aangiften kan doen. Zij weten als het goed is alle ins en outs. Maar voor jezelf is het goed om te weten hoe het in grote lijnen zit. Veel mensen kijken op tegen ondernemen, omdat ‘administratie’ zo vreselijk ingewikkeld klinkt. Maar dat valt reuze mee!

Online marketing & SEO

Ga jij ondernemen? En wil je jouw product of dienst bekendheid geven? Zorg dan dat je online zichtbaar bent. Met het online netwerk voor vrouwelijke ondernemers Haar eigen Zaak!, help ik al bijna 15 jaar onderneemsters zichtbaar te worden op het internet. Het helpt jou je doelgroep te bereiken en je wordt beter gevonden in de zoekmachines. Als je online onderneemt en een doelgroep vrouwen en moeders aan wilt spreken is het goed om je aan te sluiten!

Heb je vragen of opmerkingen? Laat het me weten! En als je start, veel succes!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *