Maak je huis kindveilig

Kindveilig huis

kindveilig

Kindveilig, wat bedoelen we daarmee? We bedoelen natuurlijk niet dat je je kinderen buiten moet zetten. Maar juist dat we het binnen veilig moeten maken voor onze kleintjes. Als ze piepjong zijn, zijn ze nog volop aan het ontdekken. Ze kruipen over de vloer, klimmen op meubels en pakken alles vast. Zorg ervoor dat de ontdekkingstocht thuis veilig is door je huis ‘kindveilig’ te maken. Dat kan al in een paar stappen!

Woonkamer

In de woonkamer breng je als gezin super veel tijd door. Daarom is het van belang dat deze ruimte goed wordt nagelopen voordat kleintjes beginnen te kruipen. Allereerst heb je natuurlijk de stopcontacten, daar heb je klepjes voor. Kijk ook of er nergens losse spullen liggen die gemakkelijk helemaal in de mond kunnen worden gestopt. Dat geldt ook voor blaadjes van planten die gevaarlijk (giftig) kunnen zijn. Scherpe hoekjes van bijv. de salontafel werk je weg met handige ‘meubelbeschermhoekjes’.


LEES OOK: Een veilig huis voor gezinnen: kindveilig en inbraakbestendig
EN Kindvriendelijke tuin maken? Hier moet je op letten voor veiligheid


Keuken

Schoonmaakmiddelen zien er reuze smakelijk uit: al die kleurige flessen en drankjes. Zet ze vooral hoog en buiten het bereik van grijpgrage handjes. Dit geldt ook voor scherpe voorwerpen. Plaats alles naar achter op het aanrecht. Bij Action of Blokker heb je sluitingen die het voor kinderen onmogelijk maken om kastjes te openen. Als je kookt, zet dan de steel naar links of rechts. Zo komt het niet zo snel voor dat je kindje komt kijken wat je aan het koken bent en aan de steel kan zitten. Een pan soep kan lelijke brandwonden veroorzaken. Verder zijn snoeren aantrekkelijk om aan te trekken en is het bijzonder leuk om te kijken wat er allemaal in de prullenbak zit. Koop een hoge prullenbak (of eentje met een goede sluiting), laat kabels niet bungelen en koop eventueel een hekje om voor het gasfornuis en de oven te zetten.

Badkamer

Het allerbelangrijkste dat je in de badkamer kunt doen is de kraan van een temperatuurbegrenzer voorzien. Gebruik in het bad of de douche een antislipmat en leg ook een badmat neer. Vloeren worden door het water erg glad en uitglijden is niet erg prettig.
Uiteindelijk kun je alles nog zo goed beveiligen, maar een ongeluk zit in een klein hoekje. Leer je kinderen wat gevaarlijk is en waar ze wel naar hartenlust kunnen spelen.

Heb jij de ultieme tip om het huis kindveilig te maken? Deel deze dan in de reacties!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.