Een baby proof douchecabine of bad? Zo doe je dat!

Baby proof

Niks is zo leuk als je baby lekker in bad doen: hem of haar te laten genieten van het warme water en de haartjes wassen met heerlijk ruikende babyshampoo. Maar het is net zo leuk om sámen met je baby te genieten van een baby proof bad of douche in een ruime douchecabine. Zo word je allebei lekker schoon, en kun je je kindje goed in de gaten houden terwijl je zelf doucht. Met behulp van onze tips ga je vanaf nu met een gerust hart samen onder de douche of in bad.

Een douche nemen met je baby

Op het eerste gezicht lijkt het misschien gevaarlijk om samen met je kindje onder de douche te gaan. Je wil natuurlijk niet dat hij of zij water in de oogjes krijgt, of dat je zelf uitglijdt op de gladde douchebak. En wat te doen na het douchen? Zet je zorgen opzij, want baby’s vinden douchen erg prettig. Het warme water en het lichaamscontact geven ze een fijn gevoel. Daarbij mag je al ongeveer een week na de bevalling samen onder de douche! Lees hier onze tips om de douchesessie zo fijn mogelijk te maken voor jou en je baby.

  • Zet voor je gaat douchen de verwarming lekker aan, zodat je baby niet snel afkoelt
  • Richt de straal niet direct op het hoofdje. In het geval van een regendouche is dat lastiger dan bij een handdouche. Zet de straal in ieder geval zachter dan dat je hem normaal zou zetten.
  • Maak gebruik van een antislipmat om stabieler te staan. Vind je dit alsnog niet prettig? Ga dan zitten, op de antislipmat of bijvoorbeeld op een krukje.
  • Zorg ervoor dat er genoeg ruimte in de douche is, zodat je er niet telkens op hoeft te letten dat jullie je niet stoten. Ben je hier wel bang voor? Een ruimere douchecabine is dan een optie.
  • Gebruik geen zeep. Van shampoo en douchegel wordt je kindje glibberig, waardoor je hem/haar minder goed vast kunt houden.
  • Wil je toch graag zeep of shampoo gebruiken? Doe deze dan alvast op een washandje, of installeer tijdelijk een zeepdispenser.

Samen genieten van een warm bad

Wil je liever samen met je kindje in een badkuip? Ook dan geldt natuurlijk dat je de badkamer alvast moet voorverwarmen. Houd er wel rekening mee dat je zelf pas een aantal weken na de bevalling in bad gaat, om ontstekingen te voorkomen. Hier volgen nog wat tips voor als je samen met je baby in bad wil.

  • Het is het veiligst om alvast in bad te gaan zitten, zodat je partner, moeder of vriendin de baby aan kan geven.
  • Als je alleen thuis bent met je kindje, en je wil hem of haar zelf in bad tillen, pas dan heel goed op. Het is erg gevaarlijk als je uitglijdt met een baby in je armen.
  • Het is een optie om je baby lekker vast te houden. Als je zelf wat meer bewegingsvrijheid wil, is een speciaal badzitje een goede alternatief.
  • Veel baden zijn antislip, voor meer stabiliteit. Daarnaast is het mogelijk om een badkuipmat te kopen, zodat je nog steviger zit en de kans op uitglijden erg klein is.
  • Om te voorkomen dat je baby met zijn hoofdje tegen de kraan komt, schaf je een kraanbumper aan. Dit is een opblaasbaar hoesje, waarmee je voorkomt dat je kindje verwondingen oploopt.

LEES OOK: Zorgen voor je baby, dit is de basis!
EN Een duurzame badkamer? Dit kun je allemaal doen voor het milieu


Na het douchen of baden

Het belangrijkste is dat je baby niet afkoelt als hij of zij uit de warme douchecabine of het bad wordt gehaald. Wikkel je kindje daarom goed in na het douchen of baden met hydrofiele handdoeken die je verwarmd hebt op de radiator. Nu kun je jezelf rustig afdrogen en aankleden, terwijl je baby lekker warm op je ligt te wachten. Het is ook mogelijk om snel een ochtendjas aan te doen, en eerst je kindje af te drogen en aan te kleden. Helemaal handig is het natuurlijk wanneer je dit met iemand anders doet. Je partner kan dan je kindje verzorgen, terwijl jij nog even snel je haren wast voor je de douche uit stapt. Zo is iedereen tevreden!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.