Vermoeid en lusteloos? Deze tips helpen je er weer bovenop

Vermoeid en lusteloos

De Coronatijd heeft veel mensen uit balans gebracht. Natuurlijk was het leven voor moeders al vermoeiend voordat de kinderen maandenlang thuis les kregen. Maar door de Covid pandemie is er alleen nog maar een grotere werkdruk gekomen. Omdat je alles met elkaar moest combineren. Met z’n allen thuis. Werk, je partner en je kinderen. En onze ouders hadden ook extra aandacht nodig. Misschien verloor je een familielid of maakte je je daar zorgen over. Het maakt ons massaal vermoeid en lusteloos bij momenten. Des te meer reden om onszelf wat meer te verwennen. Om de balans weer te vinden. Deze tips kunnen je er weer bovenop helpen.

1. Ga naar buiten voor frisse lucht

Als je vermoeid bent is hardlopen niet de beste keuze. Je put jezelf daarmee alleen nog maar verder uit. Maar voldoende frisse lucht is wel belangrijk. Maak daarom liever een lekkere wandeling en laat je telefoon thuis. Zodat je niet gestoord kunt worden. Loop niet te snel en kijk goed om je heen. Wat valt je op? Wat is het tempo van de natuur? Welk tempo past bij jou? Probeer dat de hele dag te volgen. Jouw eigen tempo, waar jij je prettig bij voelt. Je krijgt dan nog steeds veel gedaan, omdat je niet snel te moe zult zijn. Voel je je gejaagd? Stop dan even en haal adem. Doe de dingen stap voor stap. Je zult merken dat je dan snel opknapt en steeds mee aankunt.

2. Vertraag je dag en doe meer

Je dag vertragen, dat klinkt misschien gek. Maar het kan! Natuurlijk heb je het druk. En dan lijkt zo’n dag te kort om alles gedaan te krijgen. Toch leert de ervaring dat als je rustig blijft, je meer gedaan krijgt op een dag. Sta op tijd op en doe alles één voor één. Doe de belangrijkste dingen zo vroeg mogelijk. Wat er daarna nog voor elkaar komt is mooi meegenomen. Als ik de dag relaxed en stap voor stap doorloop, blijkt dat ik ’s avonds veel meer gedaan heb, dan wanneer is ‘s ochtends al in een flink tempo van alles tegelijk probeer te doen.

3. Ga naar zee en waai uit

Als je niet aan zee woont, kun je natuurlijk niet elke dag naar zee. Maar wat doet het een mens goed om even uit te waaien aan het strand. Niet alleen de zomer, maar ook de herfst en de winter zijn heerlijk aan zee. Boek regelmatig een hotel bij zee om helemaal op te laden. Al na een paar dagen voel je je weer helemaal ontspannen. Zeker als je lange wandelingen maakt langs het strand. En de wind door je haren laat waaien. Hoe voel je je dan? En slaap je dan beter? Waarschijnlijk wel! Loslaten is nu eenmaal makkelijker aan zee.


LEES OOK: Loslaten is moeilijk voor moeders
EN Slaaptekort en slecht slapen? Dit kun je doen!


4. Maak een goede planning

Als je druk bent, komt er elke dag veel op je af. En je hoofd is ook vol. Het helpt als je lijstjes maakt. Lijstjes van alles wat je nog moet doen. Dat scheelt ruimte in je hoofd. Maak vervolgens een planning per dag. Wees reëel met wat er mogelijk is. En geef prioriteiten aan je taken en afspraken, zodat je ook een deel kunt schrappen als dat nodig is. Nee zeggen is belangrijk als je vermoeid en lusteloos bent. Plan elke dag ook een rustmoment in van minstens een half uur. Ga dan liggen, lezen of mediteren. Of doe een powernap.

5. Spaar je energie als je vermoeid en lusteloos bent

Als je oververmoeid en lusteloos bent, mag je beter op jezelf letten. Doe van niets teveel tegelijk. Wissel je activiteiten af, zodat je niet te lang achter je laptop zit. Doe tussendoor kleine klusjes zoals was vouwen, strijken of de afwas. Dat zijn kleine ‘pauzes’ waarin je kunt bedenken hoe je de volgende ‘etappe’ van je dag gaat aanpakken. Knip ook zwaardere klussen in kleine stukjes. Maak je zelf schoon? Pak dan één kamer tegelijk aan. Zo voorkom je dat je fysiek te vermoeid raakt. Fiets je normaal met al je kids op één fiets door de stad? Neem als dat kan nu even wat vaker de auto. Om je lichaam rust te gunnen.

6. Wees tevreden met je prestaties

We zijn vaak veel te streng voor onszelf. Vind jij ook dat je het allemaal moet kunnen? En ben je bang de controle kwijt te raken als je een dag overslaat? Leren loslaten is het belangrijkste dat je kunt doen om beter voor jezelf te leren zorgen. Ga eens voelen en merken wat er gebeurt als je eens een dag niet alles perfect doet. En wees tevreden met wat je wél gedaan hebt. Tel de aandacht voor jezelf mee als een belangrijke taak, dat helpt om je tevreden te voelen aan het einde van een dag. Je bent en blijft een heldin voor je gezin. Ook als je voldoende rust voor jezelf neemt. Sterker nog, je doet iedereen er een plezier mee!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.