Eet je Fit: Deel II

door: Monique Croes, www.wegallergie.nl en Jannelies Blommaert.

Hoeveel moeders kunnen eerlijk zeggen dat ze nog nét zo fris, fit en energiek zijn als voor het moederschap? Natuurlijk, de kinderen vragen veel tijd, en dus energie. Maar je hoeft niet te wachten tot de kids al lang en breed naar school zijn om je oude figuur, je conditie op peil, je seksleven op de rit en fut voor die nieuwe uitdaging in je baan te hebben. Vorige keer heb je kunnen lezen over wat je kunt doen als je nog steeds om de haverklap in huilen uitbarst en wat je kunt doen aan het gebrek aan geheugen. Deze keer: hoe kom je van die overtollige zwangerschapskilo’s af en verkrijg je meer energie?
Nog steeds extra kilo’s en een laag afgestelde interne thermostaat?

Hoewel een enkeling zo lang borstvoeding geeft, dat de weegschaal het oude gewicht weer aangeeft, is voor de meeste moeders de strijd tegen overtollige zwangerschapkilo’s moeilijk. Het sporten staat meestal op een lager pitje, hoewel je wel de hele dag draaft. Vooral het vet op je buik is moeilijk weg te krijgen en hardnekkig. Als je al lichaamsgewicht kwijtraakt, is het is meestal niet op die plek.
Randvoorwaarde om langdurig de kilo’s kwijt te raken, is om je schildklier op normale snelheid te laten werken. Vaak is juist een iets vertraagde schildklierwerking de oorzaak van niet afvallen. Een indicatie van hoe je schildklier werkt, kun je redelijk gemakkelijk zelf meten. Meet ’s morgens vroeg in de eerste twee weken van je cyclus je ochtendtemperatuur vóórdat je opstaat op ongeveer dezelfde tijd. Niet eerst plassen of de thermometer pakken! Bij de eisprong wordt normaliter je temperatuur ca. een halve graad hoger, dus daarom meet je dan niet. Je temperatuur zou ongeveer 36.7 à 36.8 ˚ C moeten zijn. Een lagere temperatuur betekent dat je schildklier trager werkt en hoger dat het wat snel werkt. Als je nu naar de dokter gaat om je bloedwaardes te laten nakijken, zul je vaak geen afwijkingen buiten de referentiewaardes vinden. Onder de 36.7 ˚C zul je het ook vaker koud hebben, vooral aan de handen en voeten.
Er kunnen verschillende reden zijn waarom de schildklier je thermostaat niet op de juiste stand houdt. Misschien heb je al teveel diëten geprobeerd, heb je niet voldoende bouwstoffen in je voeding, heb je teveel stress, heeft het een erfelijke oorzaak of komt het door de zwangerschap.
Ga niet minder eten dan ongeveer 1600 kcal, want dat verlaagt je schildklierwerking. Voor vrouwen is het verstandig niet meer dan gemiddeld zo’n 250 tot 350 gr. per week af te vallen. Als je meer afvalt, is dat vaak alleen aan spierweefsel en dat heb je juist nodig om na je dieet het basale metabolisme normaal te houden. Anders ga je jojo-en. Je basale metabolisme is de hoeveelheid kcal. die je lichaam in rust nodig heeft om te functioneren. Als je basale metabolisme te laag is, zul je na je dieet zelfs bij weinig eten aankomen. De hoeveelheid spieren en je schildklier zorgen samen voor het in stand houden van een normaal metabolisme.
Zorg dat je voeding ook tijdens het diëten voldoende eiwitten en goede vetten bevat. Liever minder of geen brood en aardappelen, maar bezuinig niet op vette vis is het motto. Maar in brood zit weer jodium, wat ook nodig is voor je schildklier, dus kijk op internet naar producten die je lekker vindt waar van nature jodium inzit. En in vier paranoten per dag zit voldoende selenium om je schildklierhormoon T4 om te zetten in zijn vooral actieve broertje T3. Die zorgt weer dat je fit blijft en de verbrandingsoventjes in je lichaam blijven branden.
Maar naast goede voeding is vooral bewegen belangrijk. Niet alleen lange en langzame wandelingen voor de vetverbranding, maar ook een drie per week twintig minuten krachttraining. Dit hoeft helemaal niet in de sportschool te zijn. Ga maar eens met je rug tegen de muur zitten en zak door tot dat je knieën bijna 90 graden vormen met de muur. Na tien seconden voel je precies waarom dit al onder krachttraining valt!
Heb je iets meer dan een kilootje te veel, doe dan zover als je kunt, zodat je niet je knieën overbelast. Vul een paar flesjes mineraalwater met zand en gebruik die als gewichtjes en verzin zelf de meest leuke oefeningen om je spieren in vorm te krijgen. Vooral een uitstap naar voren is goed.
Voor de vetrolletjes op de buik is vooral nuchter bewegen belangrijk. Breng de kinderen naar school/opvang of crèche en wandel daarna nog een uurtje (langzaam opbouwen als je dat nog niet gewend ben) tot het niveau dat je nog net kunt zingen zonder te hijgen. Eet daarna nog twee uur niet. Je lichaam zal dán pas de noodvoorraad op de buik aanspreken, want dat is bedoeld voor je hersenen in uiterste nood. Bovendien verbeter je hiermee ook je bloedsuikerspiegel-huishouding.
Vooral diegenen die bij het opstaan meteen moeten eten, omdat ze anders niet lekker worden, hebben er baat bij om dit te doen. Het zal de eerste paar dagen wennen zijn, maar je zult merken dat je je daardoor de rest van de dag veel fitter voelt, minder zin in zoetigheid hebt en je lever is er ook nog eens blij mee. Want die kan zijn afvalstoffen beter kwijt; drink desnoods wat extra brandnetel- of andere goede kruidenthee. Zeker als je dan ook nog een paar kilo’s van het ongezonde onderhuidse buikvet weet weg te krijgen. Combineer dit alles met overdag wat vaker artisjokken eten en je voeding te kruiden met gemalen geelwortel (ook wel koenjitt of kurkuma genoemd) en de lever kan helemaal op hogere toeren gaan draaien. Degene bij wie maag en darmen al snel op hol slaan van koffie, alcohol, vet eten of ui, heeft misschien iets meer nodig en kan beter hulp inschakelen om het proces op gang te brengen.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.