Wat is bekkeninstabiliteit? En waar moet je op letten?

Wat is bekkeninstabiliteit

Wat is bekkeninstabiliteit? In je bekken brengen je banden stabiliteit. Ze houden de botten van je bekken stevig bij elkaar. Zodra die banden verzwakt raken, spreek je van bekkeninstabiliteit. Dit geeft pijn rond het bekken, de onderrug en de heupen. Het komt vooral voor tijdens de zwangerschap. Meer dan de helft van de zwangere vrouwen krijgt in lichte of zware mate te maken met bekkeninstabiliteit. Het komt ook voor bij vrouwen die niet zwanger zijn en zelfs bij mannen. Ook al is dat zeldzaam.

Wat zijn de symptomen van bekkeninstabiliteit?

De symptomen van bekkeninstabiliteit zijn van persoon tot persoon verschillend. De volgende klachten komen veel voor:

  • Pijn in het bekken, de onderrug, de onderbuik, de bovenbenen of de liezen
  • Pijn wanneer je opstaat nadat je lange tijd achter elkaar zit
  • Pijn als je trappen loopt
  • Pijn als je je omdraait in bed
  • Stijfheid en pijn in je benen wanneer je na inactiviteit weer gaat bewegen. Dat is ochtendstijfheid of startpijn
  • Pijn als je schokkende bewegingen maakt. Bijvoorbeeld bij het fietsen of springen tijdens het sporten
  • Moeite om op één been te staan
  • Pijn tijdens de menstruatie
  • Pijn tijdens het vrijen

Wat is bekkenstabiliteit en wat is de oorzaak?

Bekkeninstabiliteit komt dus vooral voor bij zwangere vrouwen. Tijdens de zwangerschap geeft je lichaam hormonen af, die zorgen voor flexibele banden. De functie daarvan is dat de geboorte gemakkelijker kan verlopen. Je baby moet immers je bekken passeren. Maar in veel gevallen gaat die versoepeling te ver. En krijg je klachten. Soms ontstaat het ook pas na de bevalling. Meestal na een stortbevalling of bij een ongunstige ligging van de baby. Het kraakbeen in het bekken van dan beschadigd raken.

De risico’s van bekkeninstabiliteit tijdens de zwangerschap

Als je weet dat je bekkeninstabiliteit hebt, is het belangrijk om goed op je bewegingen te letten. De risico’s die je loopt tijdens je zwangerschap zijn:

1.           Verhoogd risico op vallen: Bij bekkeninstabiliteit is de stabiliteit van het bekken verminderd, wat kan leiden tot een verhoogd risico op vallen. Tijdens de zwangerschap kan dit risico nog groter zijn, omdat het zwaartepunt van het lichaam van de vrouw verschuift en het bekken meer belast wordt.

2.           Toenemende pijn en ongemak: Bekkeninstabiliteit kan leiden tot pijn en ongemak in de bekkenregio. Tijdens de zwangerschap kan de groeiende baarmoeder extra druk uitoefenen op het bekken, waardoor de pijn en het ongemak kunnen toenemen.

3.           Belemmerde mobiliteit: Bekkeninstabiliteit kan de mobiliteit van een vrouw belemmeren. Dit kan tijdens de zwangerschap leiden tot problemen bij het uitvoeren van dagelijkse activiteiten, zoals het lopen, staan en zitten.

4.           Beperkingen bij de bevalling: Bij ernstige bekkeninstabiliteit kan de bevalling bemoeilijkt worden. De bekkenbotten moeten immers uit elkaar wijken om de baby door te laten en als het bekken instabiel is, kan dit moeilijker zijn.

5.           Verlengde herstelperiode na de bevalling: Als de bekkeninstabiliteit tijdens de zwangerschap niet wordt behandeld, kan dit leiden tot een verlengde herstelperiode na de bevalling. Het is belangrijk om deze aandoening tijdig te behandelen om de risico’s te beperken.

Waar moet je op letten? Ga in training bij een expert!

Als je bekkeninstabiliteit hebt en zwanger bent, is het belangrijk om voorzichtig te zijn met het trainen van je bekken. In het algemeen wordt aanbevolen om te focussen op het versterken van de spieren rond het bekken en de onderrug om de stabiliteit te verbeteren. Wil je weten welke oefeningen helpen? Kijk op 9maandenfit.nl.

Ook andere klachten voorkomen door de juiste training

Incontinentie kan voorkomen tijdens de zwangerschap als gevolg van de druk die de baarmoeder uitoefent op de blaas. Dit kan leiden tot problemen met het vasthouden van urine en tot urineverlies bij het niezen, hoesten of lachen. Als je incontinentie ervaart tijdens de zwangerschap, zijn er verschillende soorten trainingen en oefeningen die je kunt proberen om de bekkenbodemspieren te versterken en de incontinentie te verminderen. De meest effectieve training is de bekkenbodemspiertraining. Ga niet zelf dingen proberen, als je het niet goed uitvoert vererger je het probleem juist! Ga voor thuis sporten onder professionele begeleiding naar 9maandenfit.nl.

Dit artikel kwam tot stand in samenwerking met 9maandenfit.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.