Apart slapen dodelijk voor je huwelijk

Apart slapenAls partners elk een eigen slaapkamer betrekken, dan is het einde van je relatie ingezet. Dat lijkt in ieder geval de algemene mening. In het openbaar geef je namelijk niet zo maar toe dat je apart van je partner slaapt, omdat je waarschijnlijk zelf ook snel een beeld vormt als je dit van een ander hoort. Er rust toch een bepaalde taboe op. Maar is apart slapen wel altijd zo slecht voor je relatie? Er zijn ook voordelen. Die lees je in dit artikel. Het is misschien niet voor iedereen ideaal. Maar als je slecht slaapt of heel gevoelig bent en veel moet verwerken aan het einde van je dag, kan het zeker niet kwaad om regelmatig alleen te slapen. Zonder dat het een negatief effect heeft op je relatie.

Relatie onder druk

Maar denk je eens in als jij en je partner een heel verschillend nachtritme hebben. Of de één wil een warme kamer en de ander een koude. Wat als je partner ’s nachts menig boom omzaagt? De nachten slopen je daardoor eerder dan dat het je ontspant. De stress die dit soort dingen geeft zijn eerder een bommetje onder je relatie dan het apart van elkaar slapen.

Apart slapen is gebrek aan seks

Ieder een eigen slaapkamer betekent minder of zelfs geen seks. Tenminste, dat wordt snel verondersteld. Echter, hoeveel stellen hebben alleen maar seks vlak voor het slapen gaan? In ieder geval niet iedereen en zelfs steeds minder. En gaat daar je voorkeur wel naar uit, wat let je dan om spontaan bij je partner in bed te stappen zonder direct op seks aan te sturen. Zo blijft het toch een verrassing en ga je elkaar eerder verleiden. Sterker nog, apart slapen kan je seksleven aanmerkelijk verbeteren. Bij wie in bed heb je wanneer seks? Het maakt het net allemaal wat spannender.

———————————————————
LEES OOK: Slaaptekort-of-slecht-slapen-dit-kun-je-eraan-doen
EN Wil-jij-een-spannende-relatie-houden?-een-paar-tips!
———————————————————

Prikkelbaarheid

Een goede nachtrust is voor iedereen belangrijk. Slaap zorgt er ook voor dat je hersenen alle opgedane indrukken en emoties verwerken zodat je de volgende dag weer met een frisse geest begint. Het is een bewezen feit dat wanneer je hersenen zoveel mogelijk gebeurtenissen verwerken je ook gezonder bent. Gebrek aan slaap veroorzaakt onder andere prikkelbaarheid en ben je vatbaar voor gewichtstoename.

Zelfstandigheid binnen relatie

Het beschikken over een eigen slaapkamer heeft ook als voordeel dat je je eigen domein hebt, je eigen stukje privacy. Je plek voor je eigen spullen, een omgeving voor je eigen onafhankelijkheid. Niet dat dit in een gezamenlijke slaapkamer niet kan, maar je kan je voorstellen dat een echt eigen kamer bijdraagt aan je zelfstandigheid binnen je relatie. Ook dat draagt uiteindelijk weer bij aan een goede respectvolle relatie.

Logeerkamer als alternatief

Uiteraard is iedereen verschillend en is apart van elkaar slapen geen wondermiddel. Een eigen slaapkamer kan je zelfs eerder wegdrijven van je partner dan dat het je bij elkaar brengt. Het is bij slechte nachtrust in ieder geval een goed alternatief. En je hoeft tenslotte niet elke nacht in je eigen of logeerkamer slapen. Alleen al het idee dat je zomaar jullie gezamenlijke bed kan uitstappen, geeft al rust.

3 reacties

 1. … een herkenbaar stuk. Wij zijn een jong stel en zijn onze weg aan het vinden in de verschillende slaapritmes.
  Even een praktische vraag; Hoe doe je dit dan met vakanties? …

 2. Ik ben het niet eens met deze stelling, omdat er zoveel factoren mee kunnen spelen om juist gescheiden te gaan slapen. Ik ben zelf een chronisch slechte slaper, volop in de overgang met alle bijkomende verschijnselen en heb bovendien een partner die qua slaaptijden zoveel verschilt met die van mij dat dat ook nogal wat geluidsoverlast zorgt waardoor ik dan weer wakker schiet op momenten dat her eindelijk is gelukt. Als we de behoefte hebben om bij elkaar te zijn dat zoeken we elkaar vanzelf op…… En is er geen sprake van sleur….

  • Beste Marijt,
   Dank je voor je reactie. Ik kan me voorstellen dat dat ook kan werken. Want laten we eerlijk zijn, ‘sleur’ kan ook dodelijk zijn voor een huwelijk:)
   Groetjes, Vivienne

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.