Scheiding: 5 veelvoorkomende zorgen van vrouwen bij een scheiding

Scheiding

Het besluit om te gaan scheiden neem je niet zo maar. Vaak gaat er een onzekere periode vol twijfels aan vooraf. Soms wil je ook helemaal niet scheiden, maar is het je partner die aankondigt er een punt achter te willen zetten. Maar of het nu jouw beslissing is, die van je partner of van jullie allebei: een scheiding roept allerlei vragen op.

Het is dan ook helemaal niet zo vreemd om je over de kleinste dingen zorgen te maken. Je zou zelfs kunnen zeggen dat het juist goed is – het geeft immers aan dat je je bezig houdt met je toekomst. Jezelf vragen stellen mag dan ook gewoon en je bent echt niet de enige. Dit zijn de 5 meest voorkomende zorgen van vrouwen die gaan scheiden. Foto boven.

1. Scheiding: Wat gebeurt er met de kinderen?

zorgen bij scheiding

Als je (minderjarige) kinderen hebt zal dit waarschijnlijk de eerste vraag zijn die door je heen gaat wanneer je nadenkt over een mogelijke scheiding. Ten eerste zal je een manier moeten vinden waarop je het je kinderen zo goed mogelijk kunt vertellen, maar er moet ook van alles geregeld worden. Sinds 1 maart 2009 zijn ouders met minderjarige kinderen die gaan scheiden
verplicht om een ouderschapsplan op te stellen.

Dit ouderschapsplan maak je samen met je partner en moet tegelijk met het verzoek tot echtscheiding worden ingediend. Het is dan ook belangrijk, dat jullie het samen eens kunnen worden over belangrijke zaken. Vinden jullie dit lastig of hebben jullie advies nodig, overweeg dan om een scheidingsbemiddelaar of –mediator in te schakelen. Deze onafhankelijke professional kan jullie helpen bij het uitspreken van problemen en het maken van duidelijke afspraken.

2. Wat kost een scheiding?

Een ‘gewone’ scheiding (dus zonder veel onenigheid tussen de partners) kost gemiddeld al snel rond de € 3.500,-. Gelukkig zijn er ook manieren om de kosten zo veel mogelijk te beperken, bijvoorbeeld door samen één echtscheidingsadvocaat in te huren. Dit kan als je het allebei eens bent over de scheiding en de gemaakte afspraken.

Nog goedkoper is het om zonder advocaat te scheiden. De grootste kostenpost bij een scheiding is namelijk de advocaat. Dankzij een wetswijziging is dit tegenwoordig mogelijk, mits je aan bepaalde voorwaarden voldoet. Veel ouders werken met een mediator aan een ouderschapsplan, zodat alles in overleg kan gaan.

3. Hoe ziet mijn financiële situatie er na de scheiding uit?

Na een scheiding zijn vrouwen financieel gezien slechter af dan mannen. Uit onderzoek van het CBS bleek dat vrouwen zonder kinderen na een scheiding meer dan een kwart van hun koopkracht verliezen en vrouwen met kinderen verliezen één vijfde.

Helaas is hier niet zo veel aan te doen. Het enige wat je kunt ondernemen, is streven naar je eigen financiële onafhankelijkheid – ook al tijdens je huwelijk.

4. Krijg ik ooit weer een relatie?

Na een scheiding verwacht zo’n 40% van de vrouwen alleen te blijven wonen. Bovendien woont slechts één derde van de vrouwen binnen vier jaar na de scheiding weer samen, dus jezelf afvragen of je ooit nog een nieuwe relatie krijgt, is helemaal niet zo’n vreemde vraag.

Toch blijkt dat de meeste mensen binnen een jaar na de scheiding op zoek gaan naar een nieuwe partner. Of je hier aan toe bent, bepaal je helemaal zelf. Neem de tijd om je oude relatie af te sluiten en te verwerken en de kans is groot dat – wanneer je er weer voor openstaat – je vanzelf tegen iemand aanloopt.


LEES OOK: De scheiding goed regelen voor de kinderen? Zo doe je dat!
EN Tips voor alleenstaande moeders, die op zoek zijn naar een nieuwe liefde


5. Krijg ik geen spijt van de scheiding?

Hoe langer je met je partner samen bent geweest, hoe groter de kans is dat je spijt krijgt van de scheiding. Dat is niet omdat het altijd rozengeur en maneschijn was -je bent immers niet voor niets gescheiden, maar omdat je herinneringen met elkaar deelt die je met niemand anders hebt. Ook kan het zijn dat het leven als single je tegenvalt.

In deze gevallen ben je misschien sneller geneigd om je oude relatie te romantiseren en kunnen er spijtgevoelens de kop op steken. Accepteer deze gevoelens en geef ze een plekje. Dit helpt bij de verwerking van de scheiding.

Hulp bij je scheiding

alleenstaande moeder

Het jezelf stellen van vragen en het hebben van twijfels zijn dus heel normaal wanneer je gaat scheiden en/of gescheiden bent. Er verandert immers in één keer heel veel in je leven en daar mag je je natuurlijk gewoon onzeker over voelen. Onthoud wel dat je er niet alleen voor staat. Zie je het niet zitten of heb je andere problemen, zoek dan professionele hulp. Zo zorg je ervoor dat je niet blijft zitten met je vragen, maar dat je de antwoorden vindt.

Boeken over scheiden

Misschien wil je dingen graag zelf uitzoeken na je scheiding. In plaats van hulp te zoeken bij professionals. Dan is het lezen van boeken een echte aanrader. Deze boeken zijn er speciaal voor jou als je gaat scheiden of net gescheiden bent:

Voor je algemene geestelijke gezondheid

Scheiden vraagt veel van een mens. In dit boek ‘Waarom heeft niemand mij dit eerder verteld?’ leer je handige manieren en krijg je inzichten om mentaal en emotioneel weerbaar te blijven in moeilijke tijden. Een echte mustread voor iedereen die een moeilijke tijd door gaat.

Goed scheiden voor de kinderen een leidraad

Een handig handboek voor ouders die gaan scheiden. Als je alle praktische zaken goed op een rijtje wilt hebben en ook wilt weten hoe je verder gaat met je ex-partner als ouders van je kinderen.

De eerste 100 dagen na je scheiding

Dit boek bevat 21 verhalen over (echt)scheiding van echte vrouwen. Zij vertellen openhartig over hun scheiding. Stuk voor stuk emotionele en herkenbare verhalen over angsten, zorgen, schuldgevoelens en rouw: kortom, over de ingrijpende weg van vrouw naar ex-vrouw.

Door de ogen van je kinderen

Dit boek is er speciaal voor jou om je kinderen beter te begrijpen tijdens en na een scheiding. Veel ouders worden verteerd door emoties en wrok. Dat eigen verdriet van de ouders vertroebelt soms de aandacht voor wat de kinderen nodig hebben. Als je dit boek leest, weet je zeker dat je dat niet meer vergeet!

Dit artikel verscheen eerder op deze site in 2015. Deze is aangepast en uitgebreid in maart 2023 inclusief de boekentips. In dit artikel vind je affiliate links. Als je één van de boeken bestelt, krijg ik daarvoor een paar dubbeltjes. Het kost jou niets extra en ik kan op deze manier mooie artikelen helemaal gratis voor je blijven schrijven.

Een reactie

  1. Maria ten Hoeve

    Deze vragen hebben mij ook dwarsgezeten. Gelukkig hadden we goede scheidingsbemiddeling en hebben we goede afspraken kunnen maken, daardoor kon ik dingen makkelijk loslaten. Binnen een jaar ben ik inderdaad weer eens om me heen gaan kijken en inmiddels ben ik gelukkig in een nieuwe relatie. Het kan dus wel!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.