Gescheiden moeder? Hoe ga je verder na de scheiding?

gescheiden moeder

Wanneer je gaat scheiden is dit natuurlijk verschrikkelijk. Het is verdrietig, kost heel veel geld en je hele leven staat op zijn kop. Je hebt waarschijnlijk een flinke periode met iemand samengewoond. Je bent getrouwd en je hebt ook hele mooie momenten gehad samen. Misschien heb je wel meer dan één kind samen. Kinderen maken een scheiding nog pijnlijker. Het is gewoon een flinke klap, die je met het hele gezin te verwerken krijgt. Je wil natuurlijk niet je eigen kinderen pijn doen. En toch is dat onvermijdelijk bij een scheiding. Daarom is het belangrijk alles zo goed mogelijk te regelen. Zodat de schade beperkt blijft. Als gescheiden moeder komt er veel op je af. De keuzes die je maakt hebben veel impact op jou en je kinderen. Zorg dat je het goed regelt.

Hoe verder als gescheiden moeder

Scheiden is altijd een ramp. Als alleenstaande moeder (of vader) kan het extreem lastig zijn om de draad weer op te pakken. Het kan natuurlijk zijn dat je niet de kostwinner was in huis. Dit kan betekenen dat je in een vervelende situatie terecht zult komen. Misschien moet je nu op zoek naar een nieuwe woonruimte en moet je ook op zoek naar een (extra) baan. Je wil het liefst zo snel mogelijk solliciteren, maar je hebt waarschijnlijk zoveel aan je hoofd dat dit er niet van komt. Daarom kan het goed zijn om je hier mentaal op voor te bereiden. Zoek daarom op tijd hulp. Praat erover, met vrienden en familie en zorg dat je je hart kan luchten. Wat ook belangrijk is als alleenstaande moeder is dat je goede afspraken maakt over het zien van de kinderen. Zorg dat je hier duidelijk in bent, help elkaar hiermee en onthoud dat je het beste wilt voor je kind. Je kind kan de dupe worden van ruzie over voogdij. Het kan je kind flink beschadigen wanneer dit niet goed geregeld is. Duidelijke regels, waar iedereen zich aan houdt, zijn daarom van levensbelang.


LEES OOK: Persoonlijke column: scheiden, een nieuw begin
EN Scheiden zonder conflict? tips voor een vreedzame scheiding


Overleg met elkaar

Wanneer je gaat scheiden moet je ervoor zorgen dat je er samen alles aan gaat doen om de situatie voor je kind niet te laten verslechteren. Je kind wil jullie natuurlijk allebei blijven zien en niemand wil hier last van hebben. Mede hierdoor moet je proberen als ouders, ondanks de ruzies, te blijven praten. Wanneer situaties lastig worden kun je er misschien over praten met vrienden. Mensen die je kan vertrouwen. Maar dat lukt ook niet altijd, omdat vrienden en familie graag alles bij het oude willen laten. En daarom kan je ook bij hen vaak weerstand ervaren. Dat helpt je niet voldoende. Schakel daarom altijd een professional in. Dan weet je zeker dat alles goed geregeld wordt.

3 reacties

  1. Het klopt inderdaad dat scheiden ook een hele klap is voor kinderen. Dat heb ik bij mijn oom en tante kunnen zien. Gelukkig gaat het nu beter met ze. Bij zulke moeilijke situaties denk ik dat het altijd verstandig is om een professional op het gebied van familierecht in te schakelen. Zo kan iedereen met goede afspraken toch samen verder, als je kinderen hebt is dat essentieel.

  2. Ik zie inderdaad bij mijn zus dat ze het kort na de scheiding erg lastig had, ook met de zorg voor de kinderen. Ze heeft hulp gezocht met haar ex-man en kon daardoor goede afspraken maken over de zorg van de kinderen. Dit heeft haar erg geholpen gelukkig!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.