Asperges zijn gezond, ook voor kinderen

door Vera van Randwijck, www.vanrandwijckvoedingsadvies.nl.

Asperges met aspergesoep

Asperges zijn een echte lentegroente. Ze zijn heerlijk van smaak en zacht op de tong. Voor kinderen is het even wennen aan de smaak. Ervaring leert dat als je het 4 of 5 keer regelmatig achter elkaar geeft ze langzaam wennen aan de smaak. Zeker als ze de rest om zich heen met veel smaak zien eten en genieten. Hoe jonger hoe vatbaarder voor dit soort voorbeelden. Je begint met een klein stukje en dan geven ze zelf wel aan of ze meer willen.

Asperges zijn gezond

Asperges leveren stofjes voor de lever om goed te kunnen ontgiften, zwavel. Dit is ook de reden dat je urine en ontlasting wat eigenaardig ruikt de uren of de dag erna. Ruikt ’t wel erg onfris dan heeft de lever extra aandacht nodig. Verder zijn asperges goed voor de prostaat, een gevoelig orgaan bij veel mannen die de 50 passeren.

Recept voor Asperges

Asperge is eigenlijk het lekkerst zo puur mogelijk. Zelf geef ik het altijd met een vastkokende aardappel, een hard of zacht gekookt eitje en een heerlijke roomsaus. Daarvan het recept hieronder. Verder maak ik altijd van het kookvocht de volgende dag een heerlijke aspergesoep. Daarmee herhaal je de smaak maar dan op een andere manier. Met een lekker volkorenbroodje met roomboter en eenvoudige wortelsalade erbij en je hebt een gezonde en simpele zondagavond maaltijd.

Ingrediënten voor 4 personen:

20 asperges (een paar groene ertussen oogt mooi en is lekker voor de afwisseling)
12 middelgrote vastkokende aardappelen
8 eieren half pakje roomboter
200 ml slagroom of sojaroom culinair
1 el mosterd zout en peper naar smaak
1 teentje knoflook

Bereiding: Aardappels in de schil in ruim water koken tot ze gaar zijn (ongeveer 30 min). Je kunt ze met elkaar aan tafel schillen, dat geeft iets gezelligs maar je kunt ze ook na (of voor) het koken schillen. Het voordeel van in de schil koken is dat de vitaminen, die in de schil en vlak er onder zitten, in de aardappel blijven. Je haalt daarna het hele dunne schilletje er af en de vitaminen zijn daaronder beter bewaard.

Een grote pan met zo’n 2 liter water opzetten. De asperges rondom helemaal schillen. Zelf gebruik ik daarvoor een kaasschaaf. Die haalt dikke schillen eraf en dan zijn de asperges heerlijk zacht. De schillen doe ik alvast in de pan kokend water om er later aspergesoep van te maken.

De achterkant van de asperge op zo’n 1,5 cm afsnijden en het stronkje ook bij het kokend water doen. De groene asperges kun je met een dunschiller aan de onderkant schillen. Ze hoeven niet in hun geheel geschild te worden zoals de witte asperges. Het onderste stronkje ook er af snijden. Ook deze schillen en stronkjes kunnen bij het kokende water om er soep van te maken. De groene en witte asperges bij het kokende water doen.

Je hebt dus een pan vol schillen, stronkjes en asperges. Het is dan handig om de asperges als laatste erbij te doen zodat je ze er niet uit hoeft te vissen aan het eind. De asperges zo’n 10 minuten laten koken tot ze zacht zijn.

Een pan water opzetten (inmiddels de derde pan!). Hier gaan de eieren in, zo’n 2 per volwassen persoon. De eieren in 8 minuten (niet helemaal) hard koken. Eieren schillen en bij de asperges opdienen.

Roomsaus: Een steelpannetje opzetten en daar de roomboter in laten smelten. Zorg ervoor dat de boter goudgeel blijft en niet donker wordt. De eetlepel mosterd met een garde door de boter roeren. De slagroom er langzaam bij roeren met de garde. De slagroom wordt opgenomen door de boter en de mosterd en vormt zo een romige saus. Niet te heet laten worden de saus! Op smaak brengen met zout en peper. Je kunt ook een knoflookteentje door midden snijden en erbij doen voor de smaak. In een mooi (voorverwarmd) sauskommetje met sauslepel doen en opdienen.

Eet smakelijk!

Klik hier voor het recept en meer informatie op de website. Vera van Randwijck voedingsadvies

Vera Van Randwijck Voedingsadvies geeft persoonlijk voedingsadvies aan volwassenen en kinderen. Daarbij wordt rekening gehouden met persoonlijke constitutie en vertering. Dus wat goed voelt voor jou is de leidraad. Daarbij wordt gebruik gemaakt van de kennis van het bloedgroepdieet, de ayurveda en de orthomoleculare therapie. Schrijf je hier in voor de gratis nieuwsbrief met interessante artikelen en aanbiedingen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.