Wat is het verschil tussen Remedial Teaching en bijles?

Wat is het verschil tussen Remedial Teaching en bijles

Iedere ouder heeft verwachtingen over wat zijn kind kan of zou moeten kunnen. Het kan echter gebeuren dat een kind op school niet kan laten zien wat het waard is. In zo’n geval willen ouders vaak graag extra begeleiding voor hun kind. Voor die extra begeleiding kun je kiezen uit verschillende varianten, bijvoorbeeld huiswerkbegeleiding, bijles of Remedial Teaching. Het verschil tussen huiswerkbegeleiding en bijles of Remedial Teaching is op basis van de naam al wel duidelijk. Het verschil tussen bijles en Remedial Teaching is echter lastiger. Vooral omdat veel ouders niet precies weten wat Remedial Teaching is. In deze blog zal ik kort in gaan op wat Remedial Teaching en bijles zijn. En wat het verschil tussen beide is.

Wat is Remedial Teaching?

Remedial Teaching is een gespecialiseerde vorm van begeleiding waarbij een gediplomeerd Remedial Teacher kinderen met leer- en gedragsproblemen begeleid. Vaak zijn dit kinderen die op school al extra begeleiding hebben gekregen van hun leerkracht(-en). En waarbij dat niet voldoende is gebleken. Een Remedial Teacher doet uitgebreid didactisch onderzoek. Om te bekijken wat dit kind nodig heeft om zich zo goed mogelijk te ontwikkelen. Hoe het leert en wat het niveau precies is. Naar aanleiding van de uitkomsten van dit onderzoek kan de begeleiding starten.

Wat is bijles?

Over het algemeen bestaat bijles uit het herhalen van leerstof die een kind, meestal op de middelbare school, moeilijk vindt. Bijvoorbeeld bijles economie of bijles scheikunde. Je gaat uit van de methodes die de school gebruikt. En tijdens de begeleidingsuren krijgt een kind extra uitleg over de dingen die al in de klas aan bod zijn geweest. En eventueel kijken zij vast vooruit naar wat komen gaat. Doordat dit niet in een grote groep gebeurt, kan bijles aangepast worden aan wat het kind nodig heeft. Dat kan dit kinderen helpen om beter mee te komen in de klas. Bijles docenten zijn vaak studenten of docenten die gespecialiseerd zijn in het vak waar het om gaat. Kijk hier voor bijles Amsterdam en omgeving.

Wat is het verschil tussen Remedial Teaching en bijles?

Het grootste verschil is de inhoud van de begeleiding. Bijles gaat uit van de leerstof die op dat moment op school aan bod is en is vooral gericht op de inhoud van het vak, dus gerichte kennis. Bij Remedial Teaching kijk je echter gericht naar het niveau van het kind. En naar wat het kind nodig heeft om verder te komen. Dit is het startpunt van de begeleiding. Zo kan het vaker voorkomen dat de Remedial Teacher andere stof behandelt dan de school op dat moment behandelt. Bovendien kan het ook gebeuren dat de Remedial Teacher zich niet richt op wat het kind moet leren, maar op hoe hij dit het beste leert. Het gaat bij Remedial teaching dus niet alleen om de inhoud van het vak. Maar ook om de manier waarop een kind zich die eigen maakt.

Verder beschreef ik hierboven al wie de begeleiding geeft, ook dit is vaak anders bij Remedial Teaching dan bij bijles. Degene die bijles geeft is vaak opgeleid in het betreffende vak. Terwijl de Remedial Teacher meestal is opgeleid in het geven van begeleiding aan kinderen met leer- en gedragsproblemen op verschillende vakgebieden. Tijdens die opleiding is ook gericht aandacht voor de begeleiding van kinderen met leer- en gedragsstoornissen. Zoals dyslexie, autisme.


LEES OOK: Leuke scheikunde proefjes, die je thuis kunt doen
EN Hulpmiddelen nodig voor het eindexamen? Dit kun je doen!


Wat is het beste voor jouw kind?

Dit is een vraag waarop ik geen antwoord kan geven, maar jijzelf waarschijnlijk wel. Zoals je hier hebt kunnen lezen is er best een groot verschil tussen bijles of Remedial Teaching. Welke van de 2 voor jouw kind het beste is, hangt af van wat jouw kind nodig heeft. En welke begeleiding de school van je kind al geboden heeft.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.