Hulpmiddelen nodig voor het eindexamen? Dit kan je doen!

hulpmiddelen voor het eindexamenApril gaat beginnen en dat betekent nog anderhalve maand tot het eindexamen voor middelbare scholieren begint. Zit jij al met een zenuwachtige puber thuis? De een zal zeer zeker van zijn of haar zaak zijn maar dat zal niet voor iedereen gelden. De schoolexamens zijn allemaal zo goed als afgerond. Er is dus inmiddels een goede indicatie met welke cijfers je kroost het eindexamen zal ingaan. Zo kan je ook goed bekijken waar de risico’s gaan zitten. Er zijn altijd wel vakken die je kind minder leuk vindt of waar het minder goed in is. Een aantal tips om in deze laatste maanden nog het maximale eruit te halen. Met handige hulpmiddelen voor het eindexamen.

1. Samenvattingen

Er zijn meerdere plekken op het internet waar je samenvattingen van bepaalde vakken kan bestellen. Met name bij een vak als geschiedenis kan een samenvatting van groot nut zijn. Voor dit soort vakken moet je kroost zeer veel informatie in een keer onthouden. Nu is een samenvatting niet dekkend voor het geheel. Wel is het een zeer nuttig hulpmiddel om te begrijpen wat hoofd- en bijzaken in geschiedschrijving zijn bijvoorbeeld. Ook bij exacte vakken werkt een samenvatting zeer goed. Zo worden de meest gebruikte formules genoemd en worden er goede voorbeelden gegeven hoe een formule toe te passen. Dit kan helpen om te begrijpen hoe je ingewikkelde opgaven het makkelijkst oplost met de juiste toepassing. Bij een examen als bijvoorbeeld het scheikunde examen vwo kan dat een wereld van verschil maken.

2. Oefenboeken

Ook oefenboeken zijn genoeg te vinden online. Met deze boeken kan je kroost meerdere skills trainen. Zo staat een oefenboek vol met examenvragen die in voorgaande examens zijn langs gekomen. Op die manier raakt je zoon of dochter bekend met de vraagstelling die op examens gehanteerd wordt. Hoe ziet een opgave er precies uit? Hoe worden de zinnen geformuleerd met vragen? Hoe onderscheid ik hoofd- en bijzaken in een vraag? Hoe antwoord ik kort, bondig en to the point? Vooral bij exacte vakken zit er nog een extra voordeel aan. Denk bijvoorbeeld aan het examen wiskunde A HAVO. Hoe vaker je een soortgelijk probleem hebt opgelost in een opgave, hoe sneller je het probleem opnieuw herkent en snel kan oplossen. Oefening gaat daadwerkelijk kunst baren!

3. Apps: hulpmiddelen voor het eindexamen

Oké, we willen niet dat ze teveel tijd online besteden. Met name sociale media kunnen ons een doorn in het oog zijn. Toch kan je deels de techniek omarmen want er zijn meerdere apps te downloaden die nuttig zijn voor het eindexamen. In deze apps kan je bijvoorbeeld handig een kalender bijhouden waarin de data van de examens opgenomen zijn. Nog mooier: je kan hier een eigen planning digitaal aan hangen.

Er zijn zelfs geavanceerde apps die helpen om de concentratie te bevorderen door ontspanning en studeren slim voor te plannen. Heel handig voor die laatste weken als er nog gestudeerd moet worden! Wat je nog meer in deze apps kan doen? Na het eindexamen worden er bijvoorbeeld al snel inkijkdocumenten geüpload in bepaalde apps. Zo kunnen jullie samen meteen checken hoe het eindexamen is verlopen.

4. Eén op één begeleiding

Persoonlijke aandacht is van onschatbare waarde. Veel kinderen hebben voldoende aan een klassikale les. Er zijn echter ook genoeg jongeren die zich beter manifesteren door wat persoonlijke aandacht. Klassikaal heerst een bepaalde druk. Wat als je een verkeerde of, in jouw ogen, domme vraag stelt? Wat als de docent oordeelt over jouw prestaties en public? Niet iedereen kan daar goed mee omgaan en dat is ook helemaal niet erg. Een goede oplossing is daarom voor de vakken waarbij het niet zo lekker loopt meer begeleiding in te zetten.

Een bijlesdocent kan daar een goede hulp in zijn. In alle openheid en eerlijkheid kan er gepraat worden over de moeilijkheden waar jouw kroost tegenaan loopt zo voor het examen. De bijlesdocent kan daarop een goede planning en plan van aanpak maken. Er kunnen nieuwe inzichten geboden worden en de begeleider weet precies welke methode goed werkt voor jouw kind. Met de juiste aandacht en gerichte aanpak is er geen eindexamenvak dat onvoldoende afgesloten hoeft te worden in mei!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.