Klein wonen met pubers, waar moet je aan denken?

Klein wonen met pubers

Klein wonen met pubersOf je nu groot of klein woont, het huis kan soms te klein zijn met pubers. Het is een natuurlijk proces dat pubers zich los gaan maken van hun ouders. Noodzakelijk ook. Maar als je er midden in zit is je huis vaak letterlijk en figuurlijk te klein. Pubers kunnen licht ontvlambaar zijn. Zeker als je je teveel met ze bemoeit. Een eigen plek is dus belangrijk. En ze willen chillen. Het liefst de hele dag. Dus relaxplekken zijn van belang. En als je geluk hebt nodigen ze hun vrienden thuis uit. Ook daarvoor moet je huis aan een paar vereisten voldoen. Klein wonen met pubers is een uitdaging. Maar deze tips maken het je makkelijker.

Chillen en rustplekken

Hangstoel voor pubersPubers hebben veel rust nodig. Wil je ze liever niet grote delen van de dag in bed zien liggen? Maak dan een chillplek van de woonkamer. En de tuin. Koop een lekkere hangstoel, waar zij zich fijn in voelen. Maak een daybed van je bank. En chill vooral lekker met ze mee. Als je meedoet met chillen, kunnen de mooiste gesprekken ontstaan. Over denkbeelden, toekomstplannen en de ontwikkeling van jouw kind naar een volwassen mens. Maak duidelijke afspraken over wat je van hen verwacht. Maar bemoei je niet met hun schema. En verzet je ook niet teveel tegen dat ‘hangen’. Daar komt hommeles van.

——————————————————-
LEES OOK: Pubers en op vakantie? zo is het leuk!
EN Help mijn puber drinkt! hoe ga je daar als ouders mee om?
——————————————————-

Lekkere lange tafel voor vrienden

Plaats een robuuste lange tafel in de keuken of eetkamer. Samen met een ijskast vol drinken en een paar eenvoudige hapjes, kan dat een gezellig tafereel opleveren met hun vrienden en vriendinnen. Ja, ze willen ook harde muziek. En jij hoeft er niet bij te blijven. Liever niet zelfs. Trek je dus lekker terug met een boek of ga zelf op stap. Rond middernacht zijn ze altijd weer weg. Dan wordt het leuker in de stad. Het is toch geweldig om die jeugd regelmatig bij jou thuis tegen te komen. Fijn om te weten met wie je kinderen omgaan.

Balkon of terras inrichten

Komen jouw pubers bijna niet buiten? Maak een relaxte plak van je tuin of balkon. Zodat het chillen ook in de buitenlucht gebeurt. Dat maakt een moederhart altijd blij. Frisse lucht voor die puberlongen. En zelfs een kleurtje op de wangen. Laat ze meedenken over hoe die plek eruit moet zien. Wat hebben zij nodig om zich er fijn te voelen? Het is wat geven en nemen. Maar altijd beter dan een puber, die alleen maar bij anderen gaat chillen. Want dan zie je ze nooit. En juist nu is ‘in gesprek en in contact blijven’ zo belangrijk.

En ondertussen leer je van je puber, dat jij het ook vaker wat rustiger aan mag doen. Lekker hangen in een hangmat. Chillen op een daybed. Dat is voor iedereen goed om regelmatig te doen. Of je nu pubert of niet.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.