HELP, mijn puber drinkt: hoe ga je daar als ouders mee om?

Puber drinktVolgens pubercoach Meta Herman de Groot, een van de vaste sprekers tijdens de interactieve avonden ‘HELP, mijn puber drinkt’ van Stichting Verkering met Jezelf zijn er behoorlijk wat kinderen die al vroeg met alcohol beginnen. Dan hebben we het over de leeftijd van 13, 14 jaar. Genoeg reden voor Verkering met Jezelf, die ervan uitgaat dat de relatie met jezelf de allerbelangrijkste relatie is, om avonden voor ouders te organiseren. Op dinsdag 5 februari organiseert de stichting weer een avond in het Papageno Huis in laren. Want hoe ga jij hiermee om?

Kinderen vinden alcohol normaal

Volgens Meta vinden kinderen het heel normaal om alcohol te drinken. “Door de jongeren in mijn praktijk heb ik het fenomeen ‘de wodka koerier’ leren kennen. Alcohol is sowieso niet goed voor het nog te ontwikkelen puberbrein. Sterke drank is killing voor de jonge hersencellen.” Stichting Verkering met Jezelf is het daarmee eens en stelt ook graag een andere vraag. Waarom drinken jongeren al op zo’n jonge leeftijd alcohol en wat zegt dit over de maatschappij waarin we leven?

NIX18 campagne verliest het van sociale druk

Heeft Meta het gevoel dat NIX18 geholpen heeft? “Ik vraag het me af of de NIX18 campagne invloed heeft. Als ik kijk naar ouders, dan volgen ze vooral hun omgeving in plaats van wat de overheid er over te vertellen heeft. De sociale druk onder ouders is groot. Kinderen zijn illegaal gaan drinken, oudere kinderen kopen alcohol voor jongere kinderen en er zijn ouders die de drank kopen voor hun kinderen voor de sweet sixteen party thuis.”
drinkende jongeren

Ouders stellen geen grenzen

Ouders vinden het lastig om grenzen aan te geven, kaders aan te geven en nee te zeggen, aldus Eleonora van IJssel, mede-initiatiefnemer van Stichting Verkering met Jezelf en tevens spreker. “Ze vinden het lastig en zijn bang dat hun kind niet bij de groep hoort als ze “nee” zeggen tegen alcohol, omdat andere kinderen het wel mogen.” Stichting Verkering met Jezelf vraagt zich af waarom jongeren zichzelf willen verdoven. Dat is volgens Eleonora de hamvraag.

Waarom willen kinderen zichzelf verdoven?

“We kunnen wel verbieden en een pleister willen plakken op de jongeren, maar dan blijven we in cirkels rondgaan. De intensiteit van de maatschappij, de druk op jongeren, vanuit school, van ouders, van social media is heel groot. Als er dan in de basis geen verkering is met jezelf, als kinderen niet weten wie ze zijn, niet weten hoe ze voor zichzelf moeten zorgen, niet leren om naar hun lichaam te luisteren, dan wil je het gevoel van niet goed genoeg zijn, geen contact voelen en die druk verdoven en niet voelen. Dat is begrijpelijk. Maar als je verkering met jezelf hebt, dan heb je de alcohol niet nodig. Dan kan je omgaan met alles wat erop je pad komt.”

Op dinsdag 5 februari is er weer een HELP, mijn puber drinkt avond in Laren/Papageno Huis. Gastspreker tijdens deze avond is kinderarts Carole Lasham van het Tergooi ziekenhuis, tevens oprichter van de alcoholpoli. Wil je aanwezig zijn bij deze avond? Meld je dan aan via de website: www.verkeringmetjezelf.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.