4 huishoudelijke tips: handig, snel en duurzaam

3 huishoudelijke tips
Foto door Anna Shvets via Pexels.com

Misschien heb je een hulp? Dan bepaalt zij waarschijnlijk op welke manier er schoon wordt gemaakt. Maar ga jij elke week zelf aan de slag om je huis op orde te krijgen voor de nieuwe werkweek? Dan zijn er een paar huishoudelijke tips, die je zeker tijd gaan schelen. Een goede stofzuiger en de juiste schoonmaakmiddelen bijvoorbeeld. Ik zet even wat tips op een rijtje voor een soepele schoonmaak, die je elke week tijdwinst opleveren.

1. Stofzuiger kiezen met voldoende vermogen

Bij het kopen van een Dyson stofzuiger is het onder meer van belang om te letten op het vermogen. Aan de hand hiervan kun je namelijk checken of het apparaat goed genoeg is om zijn werk te doen in je woning. Zo moet je bijvoorbeeld onderzoeken of de stofzuiger goede zuigprestaties heeft. Over het algemeen wordt dit bepaald door zowel het mondstuk als de samenhang van de componenten van de machine. Op het internet kun je hier veel informatie over vinden, terwijl je eventueel ook nog een expert kunt vragen in de winkel zodat je bijvoorbeeld komt te weten of je je Essenza vloerkleed ook kunt schoonmaken met de stofzuiger.

2. Huishoudelijke tips: Ramen en vloeren

Wil je de ramen even snel schoonmaken? Dan kun je een dure spuitfles kopen, maar met een emmer water met een scheutje schoonmaakazijn, kom je net zover. Het is goedkoper en beter voor het milieu. Met azijn in het water krijg je ook weinig strepen. Zeker als je de ramen droogt met een hydrofiele doek. Zijn de ramen echt vies? Gebruik dan ook een beetje afwasmiddel en wat spiritus in het water. Dat ontvet beter dan azijn. En nu de vloeren. Heb je gladde vloeren? Gebruik dan gedurende de week een Swiffer om de vuiltjes op te vegen. En stofzuig eens per week goed in alle hoeken. Zuig dan ook het Swifferdoekje schoon, zodat je die niet elke week hoeft te vervangen. Dweil ook met een middel dat past bij de ondergrond. Veel vloeren kunnen goed tegen schoonmaakazijn. Het voordeel is dat je met één emmer schoonmaakazijn meerdere klusjes kunt klaren.

3. Duurzaam gebruik van schoonmaakmiddelen

Huishoudelijke tips kunnen we allemaal wel gebruiken. Een stofzuiger van goede kwaliteit zonder zakken is beter voor het milieu dan eentje die je na een paar jaar al moet vervangen en die telkens nieuwe zakken nodig heeft. Kies een wendbare, draadloze stofzuiger voor je eigen gemak, dat scheelt veel energie voor jezelf. En koop eco-schoonmaakmiddelen. Dan zorg je goed voor het milieu. Met schoonmaakazijn kun je heel veel oppervlakken schoon maken. Gebruik microvezeldoeken, om zo min mogelijk strepen te krijgen. En kies ook een wc reiniger, die ecologisch afbreekbaar is. Die werkt net zo goed als chloor. Gebruik gedurende de week voor badkamer en WC hygiënische doekjes. Zo houd je het de hele week schoon. De doekjes van bijvoorbeeld Drie Hoek zijn biologisch afbreekbaar.

4. Opruimen helpt! En samendoen is key

Opruimen is niet voor iedereen even makkelijk. Het vergt een speciaal type brein om van nature geordend en opgeruimd te leven. Maar het is wél te leren. Dat gaat niet van de één op de andere dag. Neem er een jaar voor om je huis goed op te ruimen. Kast voor kast en kamer voor kamer. Neem de tips van Marie Kondo’s boek opgeruimd! daarbij als leidraad. En waarom is opruimen belangrijk? Spullen trekken stof aan. En rommel maakt moe. Hoe minder spullen die stof kunnen verzamelen, hoe eerder je klaar bent met schoonmaken. En hoe meer energie je overhoudt aan het einde van de dag. En natuurlijk scheelt het de helft als je je huis samen met je partner en kinderen schoon houdt. Geef iedereen een duidelijke taak. En laat taken eventueel rouleren na een maand. Samen doen is echt de sleutel tot succes.

Heb jij zelf huishoudelijke tips voor handig, snel en milieuvriendelijk schoonmaken? Deel ze dan hieronder in de reacties!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.