Goed voer voor je hond is belangrijk

Goed voer voor je hond

Moeder ben je niet alleen van kinderen, maar ook van je geliefde huisdieren. Je weet hoe belangrijk het is om voor de gezondheid van onze dierbaren te zorgen. Maar kies je ook goed voer voor je hond? De meeste moeders zijn al druk genoeg met de kinderen en zolang het hondje vrolijk is, maakt het veel mensen niet uit wat hij eet. Kwalitatief voer voor onze harige viervoeters wordt nog weleens over het hoofd gezien.

Goed voer voor je hond

Net zoals we voor onszelf en onze kinderen streven naar gezonde voeding, is het ook van belang om bewust te zijn van de voeding van onze huisdieren. Maar wat is goed voer voor je hond nu precies? Zit er echt verschil tussen de verschillende merken? En wanneer kies je voor dieetvoer, dat kan bijdragen aan het behoud van een gezond gewicht voor je hond?

Goed voer voor je hond als fundament voor de gezondheid van je dier

De gezondheid van je hond begint met wat je hem voorschotelt. Net zoals wij letten op de kwaliteit van ons eten en dat van onze kinderen, verdient onze viervoeter ook voedzaam en gebalanceerd voer. Kwalitatief hondenvoer voorziet in de voedingsbehoeften van verschillende leeftijden en rassen. Dit voer bevat essentiële voedingsstoffen, zoals vetten, eiwitten, mineralen en vitaminen die bijdragen aan sterke botten, een glanzende vacht en de algehele gezondheid van je hond. Een goede voeding vormt de basis voor een energiek en vitaal leven voor je hond. En natuurlijk is de samenstelling van het voer voor een teckel anders dan voor een Duitse staander. De laatste is altijd actief en verbruikt bakken met energie, terwijl een teckel snel te dik wordt.

Dieetvoer voor honden

Honden zijn meer dan gewone huisdieren, ze zijn echt onderdeel van de familie. Het is van groot belang om hun welzijn te waarborgen. En ja, hierbij speelt een gezond gewicht een cruciale rol. Overgewicht bij honden kan namelijk leiden tot gezondheidsproblemen, zoals gewrichtsaandoeningen en hartproblemen. Dieetvoer voor jouw hond zorgt ervoor dat hij de juiste voedingsstoffen binnenkrijgt, zonder een overmaat aan calorieën. Dieetvoer is ontwikkeld met het oog op behoeften van verschillende grootte, rassen en levensfasen van honden. Met een juiste balans van voedingsstoffen zoals vetten, eiwitten en andere essentiële stoffen kan dit voer bijdragen aan het waarborgen van een gezond gewicht, waardoor je overgewicht en andere gezondheidsproblemen kan voorkomen. 

Meer tips om je hond op gezond gewicht te houden

Labrador 15 jaar
Dit is mijn Sam op zijn 15de verjaardag. Hij was dol op ballonnen. Elk jaar blies ik er eentje op voor zijn verjaardag, waar hij dan heel voorzichtig weken mee speelde.

Behalve dieetvoer zijn er meer manieren om je hond op gezond gewicht te brengen. Het is natuurlijk beter om je hond nooit te dik te laten worden. En er zijn genoeg dingen die je daar aan kan doen! Heb je een hond van een ras dat bekend staat om vraatzucht? Denk bijvoorbeeld aan een Labrador. Mijn Sam was een Lab en hij werd 15,5 jaar met een gewicht dat nooit toenam na zijn eerste jaar. Wat ik daarvoor deed is heel eenvoudig. Ik was consequent. En paste deze tips toe:

 1. Geen snoep voor je hond ook niet als pup
  Tijdens puppy cursus gaat het voor veel honden al mis. Doen ze iets goed? Dan krijgen ze een snoepje! Terwijl je honden ook kan conditioneren met een geluid of een hele enthousiaste reactie en een aai over de bol. Start je met snoep? Dan kom je er nooit meer af. Leer je hond van jongs af aan dat aandacht en een knuffel het fijnste is om te krijgen. Dan wordt hij geen snoeperd.
 2. Als de mensen eten gaat de hond in de mand
  Laat je hond niet bedelen aan tafel. Leer je kinderen ook dat menseneten slecht is voor de hond. En dat hij dus geen hapjes tussendoor mag krijgen. Vind je dat zielig? Een te zware, ongezonde hond is pas echt zielig! Geef je hond goed hondenvoer en geen etensresten van je eigen eten.
 3. Op vaste tijden eten
  Geef je hond 2X per dag eten op vaste tijden. In de ochtend na de wandeling en ’s avonds nadat het gezin zelf gegeten heeft. Eet je hond op straat van alles? Overweeg dan een heel klein hapje voor de wandeling te geven. Maar pas op! Een te volle maag voor een lange wandeling kan dodelijk zijn voor honden. Ze kunnen er een maagtorsie van krijgen. Vooral jonge, enthousiaste en speelse types mogen absoluut niet met een volle maag naar buiten.
 4. Veel bewegen: 4X naar buiten
  Veel bewegen is belangrijk voor elke hond. En natuurlijk is er verschil tussen kleine schoothonden en grotere jachthonden. Maar 4X per dag naar buiten is een must. Zorg dat je hond zijn energie kwijt kan, rennend en spelend met andere honden bij voorkeur. En heb je een waterratje? Laat je dier elke dag even zwemmen.
 5. Goed slapen voor herstel
  Ook slapen is belangrijk voor honden. Als je voldoende wandelt, zal je hond de rest van de tijd veel tijd slapend doorbrengen. Dat is gezond. Voor de vertering van voedsel en herstel van het lichaam. Laat dus je hond voldoende tijd op een dag gewoon met rust. Het zijn momenten waarop hij ook niet zal bedelen om aandacht of lekkers.

Lukt het je om consequent te zijn voor je hond? Dan doe je hem het meeste plezier. Honden zijn dol op duidelijkheid, daar worden ze gelukkiger van!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.